Ocakta 892 milyon dolar yatırım çektik

Ekonomi Bakanlığının açıkladığı verilere göre ocak ayında uluslararası doğrudan yatırım girişini 892 milyon dolar olurken, 16 bin 649 şirket İstanbul'u, 3 bin 507 şirket Antalya'yı tercih etti.

Abone ol

ANKARA - Ekonomi Bakanlığı, bu yılın Ocak ayında uluslararası doğrudan yatırım girişini 892 milyon dolar olarak açıkladı. Uluslararası Doğrudan Yatırım verilerine göre, bu yılın Ocak ayında uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferlerini içeren sermaye girişi 667 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Sermaye girişinin 230 milyon doları sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektöründen gelirken, 667 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin 332 milyon dolarlık bölümü AB ülkelerinden kaynaklandı.

Ocak ayında 75 uluslararası sermayeli şirket kurulurken, 9 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Söz konusu dönemde 84 uluslararası sermayeli şirket, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile inşaat sektörlerinde faaliyette bulundu.

84 şirketten 36'sı AB ülkelerinden

Kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 8 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştirak gerçekleşti. Bu şirketler, toptan ve perakende ticaret sektöründe, imalat sanayi ve ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunmaya başladı. Aynı dönemde, kurulan 84 uluslararası sermayeli şirketin, 36'sı AB ülkeleri, 34'ü yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 6'sı ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketlerinden oluştu. Ocak sonu itibariyle 24 bin 152 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 5 bin 331 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleştirdi.

Toplamda 29 bin 483 uluslararası sermayeli şirketin Türkiye'de faaliyette bulunduğu açıklanırken, şu bilgilere yer verildi: "29 bin 483 uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, imalat sanayi, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları kayda alındı. İmalat sanayisindeki uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ve tekstil ürünleri imalatı izledi.

29 bin 483 adet uluslararası sermayeli şirketin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısı 15 bin 344 ile birinci sırada yer aldı." AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 4 bin 801 şirket ile birinci sırayı alırken, onu 2 bin 343 şirketle İngiltere, bin 983 şirketle Hollanda izledi.

İstanbul ve Antalya'yı tercih edildi

29 bin 483 adet uluslararası sermayeli şirketin illere göre dağılımına bakıldığında ise İstanbul 16 bin 649 şirketle birinci olurken, İstanbul'u 3 bin 507 şirketle Antalya, bin 936 şirketle Ankara ve bin 681 şirketle İzmir takip etti. İstanbul'daki 16 bin 649 uluslararası sermayeli şirketin başta toptan ve perakende ticaret (6 bin 19) olmak üzere, imalat sanayi (2 bin 766), gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (2 bin 553) sektörlerinde faaliyette bulunduğu açıklandı. Söz konusu dönemde, yatırım teşvik belgesi düzenlenen 12 proje kapsamında yaklaşık 107,8 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Yatırım teşvik belgelerinde öngörülen toplam yatırım tutarının yüzde 49'unun (58,5 milyon dolar) uluslararası ortaklarca karşılanacağı belirtildi.

(AA)

Narin Güran'ın babasından vatandaşlara çağrı: Lütfen ... Sevil Üstekin hayatını kaybetti İşte İstanbul'daki barajların doluluk oranı Türkiye'deki siyasi parti sayısı belli oldu Almanların sonbahardaki gözdesi Antalya!