Nakliyecilerden İran'ın tutumuna tepki
Haksız yere 1500 dolar fazla para ödeklerini belirten UND Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu, "İran, dünyanın hiçbir yerinde olmayan 'mazot parası'nı Türkiye ve bazı ülkelere uyguluyor" dedi
Abone olANKARA - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, İran'ın "mazot parası" uygulamasına tepki göstererek, "Biz haksız yere 1500 dolar daha fazla para ödüyoruz. İran'ın uyguladığı serbest geçişin kısıtlanmasıdır" dedi.
Nuhoğlu İran'ın, transit geçiş yapan Türk tırlarından mazot alsalar da almasalar da "mazot parası" aldığını söyledi.
Bu uygulamanın doğru olmadığını defalarca dile getirdiklerini ifade eden Nuhoğlu, "Ben, Türkmenistan'dan Türkiye'ye İran üzerinden geçerken mazot almıyorsam veya Türkiye'den mazotla gelmişsem, Tahran'a gidiyorsam ve mazota ihtiyacım yoksa, benden mazot parası alamazsın. Ama onlar hala 'biz mazot parası alacağız' diyorlar" diye konuştu.
Söz konusu uygulamanın İran'daki nakliyecilerin daha fazla kar elde etmek için hükümete baskı yapmaları sonucu gerçekleştiğini ifade eden Nuhoğlu, bu sorunun son 2 senedir yaşandığını kaydetti.
Türkiye-İran arasındaki taşımaların yüzde 80'inin İran, yüzde 20'sinin ise Türkiye tarafından yapıldığını anlatan Nuhoğlu, "Biz haksız yere 1500 dolar daha fazla para ödüyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız, İranlı yetkililere (ya maliyetimizi düşürün ya da biz de aynı şeyi uygulayacağız) dedi ve İranlı tırların geçiş ücretlerini yükseltti" dedi.
Çetin Nuhoğlu, "mazot parası" uygulamasının bazı ülkelere de uygulandığını ifade ederek, bu uygulamanın özellikle Türk nakliyecilerin performansını düşürdüğünü belirtti.
İran üzerinden Türkmenistan'a mal taşıyan Türk tırlarının sınırda yaklaşık 3 hafta bekletildiğine işaret eden Nuhoğlu, İranlıların sıraya girmeden taşımayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu nedenle İranlıların 15 günde taşıdığı malın, Türk tırları tarafından yaklaşık 1 ayda taşındığını kaydeden Nuhoğlu, bekleme maliyetinin de Türk tırlarını sıkıntıya soktuğunu bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İran Ulaştırma Bakanlığı arasında 1,5 yıldır bu uygulamanın kaldırılması için görüşmeler yapıldığını dile getiren Nuhoğlu, "Bakanlığımız 'böyle yapmayın, komşu komşunun külüne muhtaçtır' dedi. 'Biz, Orta Asya'ya sizin ülkeniz üzerinden siz de Avrupa'ya bizim ülkemiz üzerinden mal taşıyorsunuz. İki ülke arasında transit mal konusunda serbestliğin olması lazım' diyoruz. İranlı yetkililer, 'haklı olduğumuzu söylüyorlar, sorunu çözelim' diyorlar ama hala bir gelişme yok. Orada güçlü bir taşıma lobisi var. İran hükümetine baskı yapılıyor. Bu nedenle sorun bir türlü çözülmüyor" diye konuştu.
"İran'ın uyguladığı serbest geçişin kısıtlanmasıdır"
Dünyanın hiçbir yerinde iki ülke arasındaki taşımacılıkta maliyetli olduğu için havayolunun tercih edilmediğini belirten Nuhoğlu, şöyle devam etti:
"Dünyanın hiçbir yerinde iki ülke arasındaki taşımacılıkta havayolunun payı yüzde 20 olamaz. Kazakistan'a taşımacılığın yüzde 20'si uçakla yapılıyor. Hem maliyetin yüksek olması hem de sürenin uzun olması nedeniyle havayolu kullanılıyor. Çok özel ve az hacimli mallar havayoluyla taşınır. İnşaat malzemelerini bile uçakla gönderiyoruz. Bu kabul edilemez. İran'ın uyguladığı serbest geçişin kısıtlanmasıdır."
İran'a yapılan taşımacılığın da dahil edilmesiyle yıllık ortalama 60 bin transit taşımanın yapıldığını ifade eden Nuhoğlu, 150 milyon dolarlık ilave haksız ödemenin gerçekleştiğini kaydetti.