Mısır, Türk ürününü imha etti

Mısır’da darbe sonrasında Türkiye ile yaşanan siyasi gerilim Türk ihracatçısını vurmaya başladı. Mısır gümrüğü Türk mallarına sorun çıkarırken, en son 2 bin koli şekerleme ürününü imha etti.

Abone ol

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN

DUBAİ - Mısır’da darbe sonrasında iktidara gelen Sisi ile Türk Hükümeti arasındaki gerilim, Mısır ile ticaret yapan iş dünyasına yansımaya başladı. Mısır gümrüğü, Türkiye’den gelen mallara çeşitli bahanelerle engeller çıkarıyor. En son geçtiğimiz hafta Türkiye’den gönderilen 2 bin kolilik şekerleme ürünü sebepsiz yere Mısır gümrüğü tarafından imha edildi. Mısır’daki yönetimin artık tamamen Sisi’ye geçtiğini ifade eden Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Mısır gümrüğünün Sisi yanlısı politikalarla hareket ettiğini belirtti. Mısır’da yaşayan ve orada yatırımı bulunan Türk işadamlarına da artık zorluklar çıkarıldığını söyleyen Mete, bu işadamlarının elemanlarına çalışma izni alamamaya başladığını kaydetti. Mısır’daki Türk işadamlarının kendilerine “Artık Başbakan Mısır’ı siyaset malzemesi yapmasın, Rabia işaretinden vazgeçsin” diye sıkıntılarını dile getirdiğini anlatan Mete, zıtlaşmanın Türk işadamlarını olumsuz etkilediğini ve pazar kaybı yaşamaya başladıklarını dile getirdi.

Dubai’de düzenlenen ve dünyanın en önemli gıda fuarlarından birisi olan Gulfood’da konuşan Mete, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda bu Ortadoğu’da Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili kimse iyi birşey söylemiyor. Bunlar ekonomimize ister istemez yansıyor. Birkaç arkadaşımızın mallarını içeri sokmadılar. Daha önce aynı yöntemle gönderdiğimiz ürünlerimiz, şimdi çeşitli bahanelerle alınmıyor. Problemler yaşamaya devam edeceğiz. Problem çıkmamasının mümkünatı yok” dedi.

“Türkiye’nin iç gündemi sizi etkiliyor mu” şeklindeki soruya ise Mete, şu cevabı verdi: “Etkilemez mi? Bu kadar iletişim araçlarının dünyanın her yerinden rahat takip edilebildiği bir ortamda Türkiye’de olan heyecan, ilgi ve karamsarlık tabi ki etkiler. Güven çok önemli. Ekonomi güvenin üstüne kurulmuşken, burada bu kargaşanın olmasını kim tasvip eder? Biz tasvip etmiyoruz.”

‘2023 hedefimizi aşacağız’

Dünyada 213 ülkeye ihracat yaptıklarını ve milyarlarca insana Türk ürünlerini tanıttıklarını anlatan Mete, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl yüzde 16 artışla 2.5 milyar dolarlık ihracat yaptık. Şu anki performansla genel hububat sektörü olarak 2023 için koymuş olduğumuz 13.7 milyar dolarlı k ihracat hedefini aşacağımıza inanıyoruz. Hatta sadece şekerlemede 10 milyar doları geçeceğiz. Dünyanın en pahalı şeker ve glikozunu kullanmamıza rağmen ihracatımızı her yıl artırıyoruz. Son 5 yılda ihracatımızı yüzde 80 oranında artırdık. İhracatta önümüze çıkarılan engelleri bürokratlar yapıyor. İşadamlarımız mal satmak için çırpınırken, Ankara’dakiler onların arkasına asılıyor, takoz oluyor. Bürokratik engeller nedeniyle en büyük gıda fuarı olan Anuga’yı Türkiye’ye getiremedik.”

‘Ortadoğu pazarının en büyük ihracatçısı biziz’

Gulfood Fuarı’na milli düzeyde katılım yaptıklarını söyleyen Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Ortadoğu’nun kalbinin bu fuarda attığını belirtti. Fuara 30 firmayla katıldıklarını ve en az 50 firmanın da katılım sırası beklediğini aktaran Tiryakioğlu, sektörlerinde Ortadoğu pazarının lideri olduklarını dile getirdi. Tiryakioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu fuara dünyanın her tarafından alıcı ve satıcılar katılıyor. Uzak Doğu ve ABD’den ciddi heyetler geldiğini gördük. Dubai adeta özerk serbest bölge gibi. Biz de bölge pazar lideri olarak bu fuara katıldık. Bu yıl için yüzde 30 büyüme hedefl iyoruz.”

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor