Merkez kararları beklentiler paralelinde

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bültenine göre TL zorunlu karşılıklar için altın tesis imkanının tamamının kullanılması halinde TCMB altın rezervi yaklaşık 2,2 milyar dolar artacak. Bu yolla piyasaya yaklaşık 6,1 milyar TL likidite kalıcı olarak sağlanacak.

Abone ol
İSTANBUL - Akbank Ekonomik Araştırmalar Bültenine göre Merkez Bankası'nın açıkladığı kararlar beklentilerin paralelinde.
 
Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tuttu. TL yükümlülükler için zorunlu karşılıkların altın olarak tutulacak kısmı yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltilirken, kıymetli maden hariç yabancı para yükümlülükler için altın olarak tutulacak zorunlu karşılık ise yüzde 10'dan sıfıra indirildi. Bu uygulama bankaların döviz cinsinden tutmaları gereken zorunlu karşılık tutarını ve TCMB döviz rezervlerini yaklaşık 1,3 milyar dolar artıracak. TL zorunlu karşılıklar için altın tesis imkanının tamamının kullanılması halinde TCMB altın rezervi yaklaşık 2,2 milyar dolar artacak. Bu yolla piyasaya yaklaşık 6,1 milyar TL likidite kalıcı olarak sağlanacak.
 
TCMB, önümüzdeki dönemde enflasyonu etkileyen unsurların yakından takip edilerek gerekli görülen günlerde ek parasal sıkılaştırma uygulamasının tekrarlanabileceğini belirtiyor. TCBM, TL likidite öngörüleri çerçevesinde 18 Nisan'a kadar miktar ihalesi açılacak normal günlerdeki fonlama tutarını 1 milyar TL ile 6 milyar TL arasında olmasına karar verirken, bir ay vadeli repo ihalelerinde 30 Mart-19 Nisan döneminde açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınırı 6 milyar TL'den 5 milyar TL'ye düşürdü.
 
İspanyol bankaları Avrupa Merkez Bankası'ndan aldıkları fonları devlet kağıtlarına yatırmaları 10 yıllık getirilerin yüzde 5 seviyesinin üzerine yükselmesine engel olamıyor. İspanyol bankalarının elindeki devlet kağıtları Kasım ayındaki 178 milyar euro seviyesinden yüzde 29 artış göstererek ocakta 230 milyar euroya ulaştı. 10 yıllık getirilerin yüksek seyrinde İspanya hükümetinin 2012 için öngördüğü bütçe açığı milli geliri oranının yüzde 5,8 ile yukarı yönlü revize etmesi etkili oluyor. Cuma günü hükümet yeni bütçe planını açıklayacak. euro bölgesi maliye bakanları, İspanya'nın bütçe açığı hedefinin yüzde 5,3'e çekilmesi gerektiğini belirtmişlerdi. Mart başından bu yana getiriler 46 baz puan yükseldi. Söz konusu dönemde İspanya tahvil getirileri ile Almanya arasındaki faiz farkı da 301 baz puandan 347 baz puana yükseldi.
 
İspanya hazinesi dün 3 ve 6 ay vadeli bono ihalelerinde toplam 2,58 milyar euro borçlandı. Maksimum hedef 3 milyar euro idi. 6 aylık bono ihalesine 5,56 kat talep gelirken, getiri oranı yüzde 0,84'e yükseldi (Önceki yüzde 0,76). 3 ay vadeli bono ihalesinde getiri oranı yüzde 0,38 oldu.
Avrupa ve ABD borsaları, pazartesi günü kaydettikleri yükselişlerin ardından dün hafif satıcılı bir seyir izledi. Avrupa'da Fransa, İspanya, İtalya ve İngiltere borsaları yüzde 0,6 ile yüzde 1 arasında düşüşler kaydederken, Almanya;da ise yatay bir kapanış görüldü.
 
ABD'de endeksler sınırlı düşüşlerle kapanırken, S&P 500 endeksi yaklaşık olarak son 4 yılın en yüksek seviyelerine ulaştıktan sonra dün yüzde 0,3 geriledi. Bank of America hisselerindeki yüzde 3,3 düşüş dikkati çekti.
 
İMKB-100, dün yatay bir kapanış gerçekleştirirken, TCMB kararlarına tepkisi de sınırlı oldu. Endeksin 61.700-62.000 bölgesindeki desteğinin üzerinde tutunup tutunamadığı takip edilecek.
 
Asya borsalarında dün karışık bir seyir hakim oldu. Nikkei 225 ihracatçı şirket hisseleri öncülüğünde yüzde 2,4 ve Hang Seng yüzde 1,8 değerlenirken, Şangay ise yatay seyretti. Bölge borsalarında bu sabah ise son bir haftanın en büyük düşüşü yaşanıyor.
ABD'de dün açıklanan Mart ayı tüketici güven ve konut fiyatları endekslerinin beklentilere paralel gerçekleşmesi doların euroya karşı değer kazanmasına sebep oldu. Doların değer kazanmasıyla emtialar dün kapanışta hafif bir gerileme gösterdi. Dolar TL kuru ise günü yatay kapattı.
Financial Times'ın haberine göre 3-5 yıl ilerisi için petrol kontratlarının fiyatının spot fiyata göre en büyük iskonto ile işlem görmesi, önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar üzerinde kalma olasılığını azaltıyor. Spot petrol fiyatları yılbaşından beri 20 dolar artarken beş yıl sonrası için petrol kontratlarının fiyatı ancak 1 dolar arttı. Bu da piyasanın önümüzdeki dönemde petrol arzının artacağını düşünmesinden kaynaklanıyor. Irak, Brezilya, ABD ve Kanada'da önümüzdeki dönemde petrol üretiminin artması gündemde.
 Kayısıdaki yüksek rekolte fiyatı geri çekiyor Prof. Dr. Ersoy'dan deprem sonrası dikkat çeken mesaj Bankalar z kuşağına TikTok’tan ulaşıyor Süper Lig'de yabancı kuralı değişti AFAD duyurdu! Çanakkale'de 4,9 büyüklüğünde deprem!