MEADS orta menzilli füzede ortak çalışmaya yeşil ışık yaktı
MEADS orta menzilli füze için Türkiye’ye ortaklık teklif edildi. MEADS Uluslararası İş Geliştirme Müdürü Mirko Niederkofler, "Türk yetkililerle görüşüyoruz. Her türlü işbirliğine ve teknoloji transferine hazırız" dedi.
Abone olMehmet KAYA
ANKARA - Avrupalı MBDA’nın İtalya ve Almanya birimleri ile ABD’li Lockheed Martin’in MEADS International adı altında birlikte geliştirdikleri MEADS Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi Sistemi, Türkiye’ye teklif edildi. 360 derece koruma alanına sahip MEADS, taşınabilir orta menzilli hava savunma sistemleri içinde Patriot’un alternatifi olarak görülüyor.
MEADS International temsilcileri Mikro Niederkofler ve Luis M. Villanueva, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi. Temscilciler, Türkiye’ye teknoloji transferini de içeren bir işbirliği arayışı içinde olduklarını vurguladı. MEADS Uluslararası İş Geliştirme Müdürü Mirko Niederkofler, “Türk yetkililerle görüşüyoruz. Her türlü işbirliğine ve teknoloji transferine hazırız. Bu konuda bir kısıtlamamız yok. Türkiye isterse hava savunma füze sistemimizde Roketsan’ın, Aselsan’ın geliştirdiği roket, radar ve yazılımlar kullanabilir” dedi.
Niederkofler, MEADS sisteminin hareketli, 360 derece koruma sağlayan güçlü radar ve daha düşük batarya gibi avantajları olduğunu ve testlerde başarısını ispatladığını kaydetti. MEADS sistemi, Avrupa ülkelerinde de bulunan ABD yapımı Patriot sistemlerine alternatif olarak görülüyor. MEADS, kullanıcıların mevcut sistemlerine uyum yeteneği ve onlara ilave edilerek kolayca kullanıma hazır hale gelmesiyle öne çıkıyor. Sistemin, TSK envanterine de giren ve program ortağı olunan A400M nakliye uçaklarıyla taşınabilir olduğu, hareket kabiliyetinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Yerli üretim füze sistemi Hisar-O atışlara başlamıştı
Türkiye, hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi kapsamında Hisar-A ve Hisar-O programlarını ASELSAN’ın ana yükleniciliğinde ASELSANROKETSAN ortaklığında üretiyor. Orta menzilli hava savunma füzesi Hisar-O’nun Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla yapılan 2016 Aralık ayındaki atış testine ilişkin görüntüler yayınlanmıştı. Türkiye hava savunma alanındaki ‘yüksek irtifa hava savunma füzesi’ alımı da uzun süredir dünyadaki sistem üreticileri ve ülkeler arasında gündemde bulunuyor. Türkiye’nin doğrudan ürün alımını içeren ihalesinde Çinli silah ihracatçısı devlet şirketi CPMIEC tarafından satılan FD2000 sistemini seçmesinin ardından tartışmalar yaşanmış ve nihayetinde ihale iptal edilmişti. Türkiye halen ‘yüksek irtifa, uzun menzilli’ hava savunma füzesinin geliştirilmesi yönünde de bir yerli proje yürütüyor.