Mahfi Hoca: TCMB’nin yüzde 38'lik yılsonu tahmininin tutması için mucizeler gerekiyor

Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyon tahmini yaparken, TÜİK’in açıkladığı enflasyonu mu yoksa gerçekte yaşadığımız enflasyon mu tahminime temel olarak almalıyım? diye sorarak, “Geçmiş 20 ayın aylık enflasyon ortalamasının yüzde 3,92 olduğunu dikkate aldığımızda Merkez Bankası'nın yüzde 38'lik yılsonu tahmininin tutması için mucizeler gerekiyor” ifadesini kullandı.

Haber Merkezi | Abone ol

Duayen iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, kendi adını taşıyan blogunda dikkat çeken analizler paylaşmaya devam ediyor. Mahfi Hoca bugünkü blog yazısında yılsonu enflasyon tahminini açıkladı.

Mahfi Eğilmez'in dikkat çeken açıklamaları şöyle:

*Önce zihnimde hangi enflasyona göre tahminimi açıklamam gerektiğini bir tartıyorum: TÜİK’in açıkladığı enflasyon mu yoksa gerçekte yaşadığımız enflasyon mu? Hangisini tahminime temel olarak almalıyım?

*Sonuçta, her defasında, gerçeği yansıtmasa da uluslararası alanda geçerli kabul edilen TÜİK verilerini esas almanın doğru olacağı kanısına vardığım için tahminimi ona göre yapıyorum.

Mahfi Eğilmez, oluşturduğu tabloda 2024 yılında açıklanan ilk 7 aylık ve yıllık enflasyon verisi üzerinden, yılın kalan 5 ayında enflasyonun aylık yüzde 1,5 ve 2,5 gelmesi üzerinden yılsonu tahminini açıkladı.

*Yılın son 5 ayında aylık enflasyonun yüzde 2,5 gerçekleşmesi halinde yılsonunda enflasyon yüzde 44,26 çıkacak demektir.

*Merkez Bankası’nın yılsonu tahmini olan yüzde 38’in gerçekleşmesi için de aylık ortalama enflasyonun yüzde 1,5 olması gerekiyor.

*Geçmiş 20 ayın aylık enflasyon ortalamasının yüzde 3,92 olduğunu dikkate aldığımızda Merkez Bankası'nın yüzde 38'lik yılsonu tahmininin tutması için mucizeler gerekiyor.

*Yüzde 44,6 bile zor bir hedef gibi duruyor. Bir de gerçek yaşamdaki enflasyon oranları var ki onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim.

Tonlarca bozulmuş ve etiketsiz ürün imha edildi Yargıtay'dan boşanma davasında karar Sabiha Gökçen Havalimanı'nda tüm zamanlar rekoru Brent petrol fiyatları yükselişte Üreticiye 8 milyon 540 bin 13 liralık tarımsal destek