Mahfi Eğilmez'den dikkat çeken 'devalüasyon' mesajı

Deneyimli iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, fahiş fiyatlara ilişkin dikkat çeken bir değerlendirme yaptı. Toplumda devalüasyon beklentisi olduğunu söyleyen Eğilmez, faizin enflasyonun altına düşürüldüğü noktada tüm dengelerin yerle bir olduğunu vurguladı. Mahfi Hoca, bozulan dengenin ahlak, yönetim ve sosyal bozulamaları zirveye taşıdığını ifade ederken, "Ekonomiyle birlikte bozduğumuz bütün dengeleri yeniden eski yerine getirmeden buradan çıkamayız" ifadelerini kullandı.

Abone ol

Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, hem geleneksel hem de sosyal medya üzerinden Türk ve dünya ekonomisine ilişkin tespit ve değerlendirmelerini paylaşmaya devam ediyor.

Mahfi Hoca, X (Twitter) hesabından dikkat çeken bir mesaj paylaştı. "Toplumda yaygın bir devalüasyon beklentisi var" diyen Mahfi Eğilmez, fahiş fiyat oluşumuna ilişkin şunları aktardı:

* Büyük çoğunluk kurun düşük kaldığı ve bunun bir düzeltmeyle yükseleceğini düşünüyor. Esnaf biraz da o nedenle fiyatları olması gerektiğini düşündükleri kura göre yüksek tutuyor.

* Pek çoğumuz fiyatlardaki anormalliği esnafın aç gözlülüğüne bağlıyoruz. Arada aç gözlüler elbette vardır ama mesela 2021 Eylül ayına gelene kadar esnaf böyle aşırı fiyatlama yapmıyordu.

Ne zaman ki faizi enflasyonun altına düşürdük...

Eylül 2021 öncesi ekonominin dengelerinin iyi kötü yerinde olduğunu anlatan Eğilmez, "Ne zaman ki faizi enflasyonun altına düşürdük ve o yolda devam ettik bütün dengeler bozuldu" yazdı.

Dengelerin bozulmasının zincirleme reaksiyona yol açtığını anlatan Mahfi Hoca mesajında, "Ve bu bozulma zaten mevcut olan ahlak bozulmasını, yönetim bozulmasını, sosyal bozulmaları zirveye çıkardı" ifadelerine yer verdi.

Bu nedenle tek başına faiz artırılarak eski dengelere dönmenin mümkün olmadığını aktaran Eğilmez, şöyle devam etti:

* Onun için artık tek başına faizi artırarak o eski dengelere dönmek mümkün değil diye en başından beri anlatmaya çalışıyorum.

* Ekonomiyle birlikte bozduğumuz bütün dengeleri yeniden eski yerine getirmeden buradan çıkamayız. Ekonomideki geçici düzelmeler çıkış anlamına gelmez.

KPSS Ortaöğretim temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı Çanakkale'de 3,6 büyüklüğünde deprem Narin Güran cinayetinde iki gözaltı daha! Manş Denizi'nde mülteci teknesi battı: En az 8 ölü Korkutan görüntü! Denizin üzerinde bir anda belirdi