Lojistikçiler BALO’yu sevdi 2014’te yeni yatırımlar geliyor
2014’te tren, konteyner ve vagon sayıları katlanacak, 2 tren feribotu alınacak ayrıca, İpek & Baharat Yolu seferleri başlatılacak. Lojistikçiler ise BALO’yu daha da aktif kullanmayı planlıyor
Abone olAysel YÜCEL
İSTANBUL - Anadolu’nun yüklerini Bandırma ve Tekirdağ üzerinden Avrupa’ya 4 gün gibi rekor bir sürede ulaştıran Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ’ye (BALO) ilgi artıyor. Lojistik sektörünün en büyük projelerinden biri olarak görülen BALO’yu kullanan firma sayısı son iki ayda yüzde 150 arttı. Eylül-Ekim döneminde 25 farklı forwarder ile 49 firma yük taşırken bu rakam kasım-aralık döneminde 33 forwarder ile 123 firma olarak gerçekleşti. İki ay içinde farklı firma ile çalışma düzeyinin yüzde 150’lik artış göstermesini yorumlayan BALO AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, “Forwarder sayısındaki artışa nazaran müşteri firma sayısındaki artışın daha yüksek olması da BALO’nun hizmet kalitesinden memnuniyetin bir göstergesi. BALO’nun intermodal hizmetlerinden memnun kalan forwarderlar daha fazla müşterileri için BALO ile çalışmayı tercih ediyor” diye konuştu. BALO A.Ş., 2014 yılında önemli yatırımlar yapmaya hazırlanıyor.
Son üç 3 ayda 50 sefer yapıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TOBB tarafından da desteklenen BALO’nun oda, OSB ve sektör temsilcilerinden oluşan 93 ortağı bulunuyor. UTİKAD da projenin önemli ortakları arasında. Avrupa yönüne haftada 2 tarifeli blok tren ile geçtiğimiz eylül ayında hizmet vermeye başlayan BALO, Almanya, Avusturya ve Macaristan’da kullandığı 4 ana terminal üzerinden Avrupa’nın demiryolu ile ulaşılan her noktasına kapıdan kapıya sevkiyat sağlayacak şekilde intermodal hizmet veriyor. BALO’ya Avrupa’da tren çekim hizmetini Rail Cargo Austria veriyor. Anadolu’da şimdilik Ankara, İzmir- Manisa, Konya’ya, Bursa, Tekirdağ ve İstanbul’dan yoğunluklu olarak sevkiyat gerçekleştiriliyor. Koşmaz, “BALO, talep olursa Türkiye’nin de her noktasından hizmet verebilecek durumda” dedi. Koşmaz, BALO’nun geçtiğimiz 3 ayda, haftalık karşılıklı 2 blok tren ile tarifeli seferlerini Türkiye’nin değişik yerlerinden gerçekleştirdiğini ve terminalden-terminale sevkiyat başına ortalama 6 gün, kapıdan kapıya ise ortalama 8 gün transit süre ile toplam 50 sefer gerçekleştirdiği bilgisini verdi.
Haftada karşılıklı servisler 5’e çıkacak
BALO’nun Avrupa’ya 2014 yılı sonuna kadar haftalık blok tren sayısını karşılıklı 5 adede çıkaracak şekilde faaliyet ve yatırımlarını planladığını aktaran Koşmaz, “Haftalık karşılıklı 3 blok tren servis hizmetimiz, mart ayından itibaren de haftalık karşılıklı 5 blok tren servisi olarak sunulması hedefleniyor” dedi. Avrupa güzergahında 2014 yılı taşıma hedeflerinin sefer planlarına göre tam kapasite ile 14 bin 688 konteyner olduğunu ifade eden Koşmaz, yüzde 85 doluluk beklentisi ile gidiş-dönüş toplam 12 bin 485 konteyner olarak hedeflediklerini aktardı. Koşmaz ayrıca, Avrupa sevkiyatlarına ilave olarak 2014 ortasından itibaren Viking ve Pakistan treni ile entegrasyon çalışmaları bittiğinde, Baltık, İskandinavya ve Güney Asya ülkelerine düzenlenen ek 60 sefer ile 2000 konteyner daha fazla taşıma gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Uluslararası sektörde demiryolu operatörü olma hedefi ile yatırım ve işbirliği çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Koşmaz, BALO’nun yurtiçinde tarifeli blok tren seferlerine de başlayacaklarını söyledi. BALO, Baltık ve İskandinav ülkeleri ile ticarete demiryolu hizmeti sağlamak için aldığı Viking operatörlüğüne ilave olarak İpek & Baharat Yolu tren seferleri için de Aralık 2013’e Pakistan Devlet Demiryolları ile bu yıl içinde sevkiyatlara başlamak üzere anlaşma imzaladı. Avrupa güzergahında faaliyetlerini başlatırken 350 adet 45’ HC PW konteyner ve 60 adet Sggmrss 6 aks vagon yatırımı yapan BALO, 2014 yılı hedeflerini gerçekleştirmek üzere konteyner sayısını 875’e ve vagon sayısını 150’ye çıkarmayı ve 2 adet tren feribotu almayı planlıyor.