'Lisanslı ürünler ihracatı artırmada önemli'

Lisans pazarı büyüklüğünün 262 milyar dolar olduğu bilgisini paylaşan Lisans AŞ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz, bu ürünlerin ihracatı artırmada büyük önem taşıdığını ifade etti.

Abone ol

Lisans AŞ Genel Müdür Yardımcısı Serra Yılmaz, lisanslı ürünlerin Türk firmaları için ihracatı artırma noktasında büyük önem taşıdığını söyledi.

Tüm dünyaya bakıldığında 2015 yılında tüketici ürünleri lisans pazarı büyüklüğünün 262 milyar dolar olduğu bilgisini paylaşan Yılmaz, 2016'da bu rakamın 10 milyar dolar daha arttığını ve 272 milyar dolara ulaştığını belirtti. Ayrıca beklentinin, bu rakamın daha da artacağı yönünde olduğunu dile getirdi.

Globalde bu rakamın büyümesinde Çin faktörünün ve marka birleşmelerinin etkili olduğuna işaret eden Yılmaz, büyümeye etki eden diğer bir unsurun da e-ticaret olduğunu belirtti.

Yılmaz, Türkiye pazar büyüklüğünü ise spor ve eğlence lisansları olarak 1,5 milyar dolar seviyesinde öngördüklerini, bu ölçüyü yine lisanslı ürünlerin perakende raf satış rakamını baz alarak belirlediklerini kaydetti.

"Türkiye'de lisansla ilgili çok fazla fırsat var"

Yılmaz, perakendenin Türkiye'de çok kuvvetli olduğuna ve lisans işinin de ağırlıklı olarak perakende üzerinden döndüğüne vurgu yaparak, Türkiye'nin bu alanda büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkati çekti.

Bununla birlikte Avrupa ve Amerika pazarında lisanslı karakterlerin, Hollywood starlarıyla kıyaslanabilecek kadar takipçi sahibi olduğuna değinen Yılmaz, "Lisanslı ürün tüketimi ve harcama miktarına baktığınız zaman Avrupa ve Amerika tabii ki daha doygun bir pazar. Türkiye'de tüketici ürünlerinde lisans gelişen ve fırsatların olduğu bir pazar. Lisans kullanımı; farklılaşma, ürünün rakiplerinden hızla ayrışmasını sağlama ve marka bağlığı yaratma adına anahtar rolde" şeklinde konuştu.

"İhracatı artırmak adına çok önemli"

Lisanslı ürünlerin Türk firmaları için ihracatı artırma noktasında da büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Burada pazar lideri olsanız bile, kendinizi tanıtmak için güçlü bir kampanya içeriğine ihtiyacınız var. Bizim en öncelikli şirket hedeflerimizden biri, Türk şirketlerine doğru lisanslı içerikleri doğru pazarlama planı ile sunarak, bu şirketlerin sadece Türkiye'de değil, yurt dışı pazarlarında da bilinirliklerini ve satışlarını artırmalarını sağlamak" dedi.

Sahte dolar nasıl farkediliyor? TÜYEMDER Başkanı Şeren açıkladı Hazırlıklar tamamlandı! 'Dijital Telif Yasası' Meclis'e geliyor Papa Francis, mayıs ayında Türkiye'ye geliyor Elon Musk hedef göstermişti... ABD'de 'Musk' endişesi büyüyor Teğmenlerin Yüksek Disiplin Kurulu süreci başladı