“Küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Kasım ayı Meclis Toplantısı'nda dünya ekonomisine ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

Abone ol

İSTANBUL  - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin yüzde 75'inin tek bir pazarda buluşmak üzere harekete geçtiğine işaret ederek, "Global ekonomide küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor, bu ekonomik bölgenin dışında kalanlar kaybedenler olacak" dedi.

Konuşmasında dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, global ekonomideki gidişatın doğru okunması gerektiğini vurgulayarak, "Eskiden ülkeler, bir diğer ülkedeki gelişmelere kapılarını kapatabilirdi, oysa şimdi bu mümkün değil, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aldığı bir karar, İstanbul Laleli'deki tüccarı etkiliyor" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomide iyi haberlerin olduğunu dile getirerek, şunları anlattı: "Küresel ekonomi, 2008 yılında girdiği global krizden çıkma emareleri gösteriyor. 2014 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3,6 büyümesi öngörülüyor. Burada dikkat çekilmesi gereken asıl nokta, dünya ekonomisindeki büyüme trendinin yine gelişmiş ülkelere kayıyor olması.  Gelecekte gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı büyüyeceği, gelişmekte olan ülkelerin büyüme tempolarında da bir düşüş olacağı öngörülüyor. Bunun bize faydası şu, biz bugün ihracatımızın yüzde 50'sinden fazlasını gelişmiş ülkelere gerçekleştiriyoruz. Gelişmiş ülkelerin büyüme temposunun artıyor olması otomatik olarak bizi de etkileyecek."

Bu ilki tespit edip, buna göre strateji üretmek isteyen ABD'nin bütün dünya ekonomisini kökten etkileyecek iki büyük atılıma geçtiğini belirten Hisacıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Sakın bunları yok saymayın. Bizi önümüzdeki dönemde etkileyecek en önemli unsurlardan biri dünya ekonomisinin yüzde 75'inin tek çatı altında buluşması olacak. Dünya ekonomisinin yüzde 75'i tek bir pazarda, tek bir standartta buluşmak üzere harekete geçti. Daha da önemlisi bütün yatırım ortamlarını da aynı noktaya götürüyor. Belki de önümüzdeki dönemde bu ekonomik bölgenin dışında kalanlar, maalesef kaybedenler olacak. Çünkü dünyanın üretiminin standardını değiştirecekler. Eğer bu pazarın içinde olamazsak, bize Çin, Hindistan, Rusya ve Afrika kalacak. Türkiye'nin önümüzdeki dönem kazananların içinde olması için, bu yüzde 75'lik pazarın içinde muhakkak bulunması lazım. ABD küreselleşmeyi yeniden şekillendiriyor. Küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor. Dışarıda kalanlar için hayat zorlaşacak."

Hisacıklıoğlu, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmelerde de, ülke büyümesinin iç talebe bağlı bulunduğuna dikkati çekerek, yurt içi tüketimin iyi olması durumunda Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü aksi halde büyümenin aşağı yönlü hareket ettiğini, iç piyasada da son 2 ayda bir canlanma yaşandığını söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de tüccarların bütün sıkıntılara rağmen yine de çok iyi performans gösterdiğine işaret ederek, "İstihdamı, büyümeyi biz sırtlanıyoruz, ama bir yeşil pasaportu bize çok görüyorlar" dedi.

Perakende piyasasının düzelmesine yönelik yıllardır dillendirilen sorunlarla ilgili çalışmaların yapıldığına ve 12 yılın ardından ilgili taslağın hazırlandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, söz konusun taslağın iyi incelenmesi gerektiğine yönelik uyarılarda bulunarak, "Eğer taslağı iyi incelemezseniz müthiş goller yersiniz, Meslek Komiteleri taslak üzerinde çalışsın" ikazını yaptı. 

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor