Kredi karşılıklarına düzenleme

Bankalar, kredi ve diğer alacakları için, bunlara ilişkin ödemelerin tahsilindeki gecikmelerin gerçekleştiği ay sonuna kadar gerekli karşılığı ayırmak zorunda olacaklar.

Abone ol

 
ANKARA - Bankalarca krediler ve diğer alacaklar için ayrılacak karşılıklar hakkında yönetmelikte donuk alacaklar ve Suriye'de yerleşik kişilere kullandırılan kredilerle ilgili değişiklikler yapıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yönetmeliğiyle, ilgili yönetmeliğin 4. maddesine eklenen cümle uyarınca, bankalar, kredi ve diğer alacakları için, bunlara ilişkin ödemelerin tahsilindeki gecikmelerin gerçekleştiği ay sonuna kadar gerekli karşılığı ayırmak zorunda olacaklar.

Yönetmeliğin donuk alacaklarla ilgili 5. maddesinin 3.fıkrasında yapılan değişikliğe göre, borçlu cari hesap şeklinde kullandırılan ve herhangi bir vade kaydı bulunmayan nakdi kredilerde;
- Dönem faizleri ile fer'ilerinin vadesinden veya ödenmesi gereken tarihten itibaren 90 günden daha fazla sürede ödenmeyerek anaparaya ilave edilmesi veya,
- Borcun, hesabın kat edilmesini izleyen 90 günden fazla sürede ödenmemesi veya,
- Yönetmeliği 11. madde hükmüne uygun olmayan bir şekilde kredi borçlusuna bir başka kredi açılarak tahsili gecikmiş olan faizlerin ve anaparanın finanse edilmesi veya,
- Hesap limitinin 90 günden daha fazla kesintisiz olarak aşılması durumunda alacak, donuk alacak kabul edilerek ilgili grupta tasnif edilecek.

Bu kapsamda bir alacağın donuk alacağa dönüşmesi nedeniyle gayri nakdi kredisinin veya bu müşteriyle ilgili olarak "türev finansal araçlardan alacaklar" hesaplarında izlenen tutarlarında donuk alacak kapsamına alınması durumunda, bunların bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte belirtilen krediye dönüştürme oranlarıyla çarpılması suretiyle bulunacak tutar üzerinden özel karşılık ayrılacak.

Ancak, gayrinakdi kredinin veya türev finansal araçlardan alacakların nakde dönüştüğü andan itibaren, nakde dönüşen tutarın tamamı donuk alacak olarak dikkate alınacak.
Yönetmeliğin 12. maddesinde yapılan değişiklik uyarınca; 5.maddeye göre donuk alacak olarak kabul edilen kredi ve diğer alacaklar değerlemeye tabi tutulmayacak ve bunlar için faiz tahakkuku ve reeskontu yapılmayacak.

Yönetmeliğe göre BDDK, kredilerin kullandırılacağı sektörlerin ve ülkelerin risk durumlarını dikkate alarak bu maddede belirtilen oranlardan daha yüksek oranlar belirlemeye yetkili olacak.
Bankalar ayrıca teminatlarını, risk doğuran herhangi bir gelişme ortaya çıktığında veya bundan bağımsız olarak makul aralıklarla, önemli ölçüde değer düşüklüğüne maruz kalıp kalmadıklarının tespiti bakımından değerlendirilecekler.

Yönetmeliğin kredilerin ve diğer alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 11. maddesinde yapılan değişiklikle; bankacılık kanununun 49. maddesinde belirtilen, bankanın dahil olduğu risk grubundaki gerçek ve tüzel kişilerden olan krediler ve diğer alacaklar, bu maddede belirtilen esaslar dahilinde ilave kredi açılmaması kaydıyla yeni bir itfa planına bağlanabilecek.

Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinde yapılan değişikliğe göre ise, bankalar bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki en son ay sonu itibarıyla genel karşılık hesapladıkları standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi krediler ile teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayrinakdi krediler için 7. maddenin birinci fıkrasında belirtilen oranlar üzerinden hesaplanan genel karşılık tutarlarının 31 Aralık 2012'ye kadar en az yüzde 40'ını, 31 Aralık 2013'e kadar en az yüzde 60'ını,31 Aralık 2014'e kadar en az yüzde 80'ini, 31 Aralık 2015'ekadar yüzde 100'ünü ayıracaklar.

Yönetmelikle, Suriye'de yerleşik kişilere kullandırılan kredilerin sınıflandırılmasına ilişkin geçici bir düzenleme yapıldı.

Buna göre, 31 Aralık 2013'e kadar bankalarca Suriye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile Suriye'de veya Suriye'ye yönelik faaliyetleri bulunan Türkiye'de veya yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan ve ikinci grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklardan yeni sözleşme koşullarına bağlananlar toplam alacak tutarının yüzde 10'unungeri ödenmiş olması koşuluyla birinci grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek.

Bitlis’te 4,3 büyüklüğünde deprem Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu