Korsan doğal gazcılara dikkat!

Doğal Gaz Mühendis ve Müteahhitleri ve Üreticileri Derneği, doğal gaz kazalarına neden olan 'korsan doğal gazcı'lara karşı tüketicileri uyararak, Türkiye'de 10 bin korsan doğal gazcı olduğunu söyledi

Abone ol

İSTANBUL - Doğal Gaz Mühendis ve Müteahhitleri ve Üreticileri Derneği, doğal gaz kazalarına karşı tüketicileri uyardı. Dernekten yapılan açıklamada, doğal gaz kullanılan ortamlarda zehirlenmelerin asıl nedeninin, tam yanmanın sağlanamamasından kaynaklanan karbonmonoksit gazı olduğu belirtildi. 

Doğal gazın kimyasal özellikleri bakımından zehirli olmadığı kaydedilen açıklalmada, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak havada hafif bir gaz olduğunda tesisatta meydana gelen kaçak sonrası kapalı alanlarda yukarıda birikir. Çok miktarda birikme yapması ortamdaki oksijenin azalmasına sebep olacağından boğulmaya ve kıvılcımla dahi patlamasına neden olabilir. Verimli yanmanın sağlanamadığı cihaz ve baca sorunları sebebiyle ortamlarda oluşan karbonmonoksit zehirlenmelere sebep olur. Karbonmonoksit miktarının tehlikeli oranlara ulaşması, ortama sürekli temiz hava akışının sağlanamaması sebebiyle oksijen oranının düşük kalması zehirlenmeye neden olur. Zehirlenme vücut üzerinde etkisini; kusma, baş dönmesi, halsizlik, şuursuz hareketler ve benzeri şekillerde gösterir."

Doğru kullanıldığında doğal gazın en güvenli yakıt türü olduğu belirtilen açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

"Bir koku hissettiğinizde, kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Sayaç vanasını kapatınız. Çakmak, kibrit yakmayınız. Elektrik ekipmanlarını açmayınız, kapamayınız veya fişten çekmeyiniz. Kapı zilini kullanmayınız ve kullandırmayınız. Kıvılcım çıkarabileceği için telefonunuzu kullanmayınız. Gaz kokusu olan mekanı herkesin boşaltmasını sağlayınız. Komşunuzdan veya en yakın yerden 187 Doğal Gaz Acil Hattı'nı arayınız. Koku bodrumdan geliyorsa bodruma girmeyiniz. Arızayı kendiniz gidermeye çalışmayınız. 

Bir zehirlenme hissettiğinizde, kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız, temiz havayı teneffüs edebileceğiniz açık alana çıkınız, doğal gaz vanasını kapatınız. Etrafınızdakilerden yardım talep ederek, sağlık durumunuzu değerlendiriniz, gerektiğinde öncelikte sağlık kuruluşlarına başvurunuz. 187 Doğal Gaz Acil Hattı'nı arayınız."

"10 bin korsan doğal gazcı var"

Doğal gaz yapısında bulundurduğu riskler ve kimyasal özellikleri nedeniyle projelendirilmesinden, imalatına ve denetimine kadar yeterlilik, mühendislik ve yetki gerektiren bir meslek dalı olduğu belirtilen açıklamada, son 2 yılda meydana gelen kazaların "korsan doğal gazcılardan" kaynaklandığı öne sürüldü. 

Açıklamada, vatandaşların bu konuda da duyarlı olmaları talep edilirken, şöyle denildi:

"Bu kişilerin hiçbir eğitim almadan ve gaz dağıtım kuruluşlarını bilgilendirmeden doğal gaz tesisatlarına müdahale ettikleri ve kazalara hatta ölümlere sebep oldukları görülmektedir. Ülkemizde 'korsan doğal gazcı' sayısı 10 bindir ve her geçen gün çok sayıda korsan doğal gazcı türemektedir. Vatandaşlarımızı 'korsan doğal gaz' işi yapanlardan korumak gayesiyle İGDAŞ tarafından bir logo çalışması yapılmış ve sertifikalı doğal gaz firmalarına bu logo takılmıştır."

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu