Kırgızistan'la yatırım ilişkileri tazelenecek
Geniş kapsamlı bir heyetle Kırgızistan’da iş gezisinde bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi tarafından Fahri Doktora Unvanı verildi
Abone olHüseyin GÖKÇE
BİŞKEK - Türkiye Odalar ve Borsala Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan ve Türkiye arasında imzalanması beklenen ‘yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması’ anlaşmasının yıl sonuna kadar tamamlanmasını talep ederek, bu anlaşmanın yatırımları artıracağını vurguladı. “Yarım milyar dolar yatırdık, daha fazlasını da yaparız” diyen Hisarcıklıoğlu, Türk işadamlarının başta hidroelektrik santraller olmak üzere turizm dahil çok geniş bir alanda yatırım yapabilceğinin altını çizdi. BİŞKEK’te bulunan TOBB heyeti, Kırgızistan Başbakan yardımcısı Tairbek Sarpashev’in de katıldığı toplantıda ekonomik ilişkileri görüştü.
Kazakistan'ın başkenti Bişkek’te yapılan toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başta hidroelektrik santral (HES) projeleri olmak üzere çok sayıda ortak yatırım imkanı bulunduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Orta Asya bölgesinde büyük potansiyele sahip olan Issık Gölü’nün turizm alanında yatırıma açılması için işbirliğinin mümkün olduğunu belirtti.
TOBB Başkanı, “Bugüne kadar Kırgızistan’a yarım milyar dolar civarında yatırım yapan Türk şirketleri, Kırgızistan için daha fazlasını yapacaktır. Ülkelerimizin siyasi iradelerinden de bir takım beklentilerimiz var. Örneğin, iki ülke arasında yatırım ilişkilerine hukuki zemin sağlayan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının yenilenmesi sürecinin bu yılsonuna kadar tamamlanmasını bekliyoruz. Ayrıca, iki ülkenin yatırımcıları arasında oluşabilecek anlaşmazlıkların çözümü noktasında bağımsız bir tahkim mekanizmasının kurulmasını son derece önemsiyoruz” diye konuştu.
Türk iş dünyasının Kırgızistan’a yönelik girişimlerini artırma niyetinde olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, karayolu taşıma ücretlerinin 12 bin dolar gibi çok yüksek bir seviyede belirlenmesinin engellerden biri olduğunu kaydetti. Bu ücretin düşürülmesi yanında, alternatif taşıma araçlarının da gündeme alınabileceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “İpek Yolu’nu geniş tren ağlarıyla, otobanlarla yeniden canlandırmalıyız. Böylece Hazar, Karadeniz ve Akdeniz birbirine bağlanacak, bölgemiz küresel ekonomiye daha güçlü bir şekilde entegre olacaktır” dedi. Ulusalararası taşımacılık yapan sürücülerden ülkeye girişte vize talebinin kaldırılmasını isteyen TOBB Başkanı, müteahhit firmalarının da yaşadığı zorlukların aşılması için Kırgızistan makamlarının desteğini istedi.
TOBB Kırgız gümrük kapılarına da talip oldu
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Türkiye’deki sınır kapılarının modernizasyonu için tasarlanan sistem dahilinde TOBBU’un büyük deneyim kazandığını belirterek, Kırgızistan’da da benzer bir modelle sınır kapılarının modernize edilebileceğini kaydetti.
Sarpashev: Yatırım ortamı iyileşiyor
Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Tairbek Sarpashev de konuşmasında, ülke olarak yatırım ortamını iyileştirdiklerini belirterek, daha serbest ve daha liberal bir yatırım ortamı hedeflediklerini kaydetti. Sarpashev, “İşbirliğimizi en iyi şekilde ilerlemektedir. Bağımsızlığını kazandığı gün Kırgızistan’a birçok alanda ekonomik, siyasi destek sağlayan kardeş ülke Türkiye ile işbirliğimiz devam ediyor. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve özellikle Türk yatırımlarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz. Başbakanın resmi ziyareti de bizi mutlu ettti. Buradaki ihalelere Türk yatırımcıları davet ediyoruz” dedi.
Toplantıda, Ekonomi Bakanlığı yatırım politikaları başkan yardımcısı Nurbey Malamov da ekonomi politikaları hakkında bilgi verdi. Malamov, imalat sanayii, makine ve finansal hizmetlerde işbirliğini geliştirmek istediklerini belirterek, yatırım ortamı endeksinde 68. sırada bulunduklarını hatırlattı. Malamov, Kırgızistan'ın Çin'den daha cazip vergi koşulları sunduğunu, ayrıca elektrik fiyatlarının çok düşük seviyelerde olduğunu anlattı.