Kentsel dönüşümde müteahhit de 'kazanç'tan şikayetçi

Aydın Aslandağ bir kentsel dönüşüm projesinde, harcanan zaman ve alınan risklere rağmen bir müteahhittin kazancının, kat malikinin kazancının çok altında kaldığını söyledi.

Abone ol

Kentsel dönüşüm projelerinde asıl kazananın konut sahipleri olduğunu söyleyen STCA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Aslandağ, müteahhit kazancının sanıldığı gibi yüksek olmadığını ifade etti. “En iyiyim diyen bir inşaat firmasının karı en fazla yüzde 50” diyen Aslandağ, “Ancak vatandaşınki çok daha yüksek. Çünkü müteahhit 3 yıl öncesi, 2 yılda sonrası olmak üzere toplam 5 yılda yapacağı bir projeden en fazla yüzde 50’lik bir kazanç sağlayabiliyor. Bu en iyimser tablo. Kat malikleri için baktığımızda ise durum daha kazançlı. Biz dönüşüm yapmak için girdiğimiz Kartal Atalar Mahallesi’nde ilk zamanlarda bir daire fiyatı 150 bin ile 200 bin TL aralığında idi. Şu anda konut sahibi yenilenen dairesini 800 bin ile 900 bin TL’den satıyor. Yani hiç suya sabuna dokunmadan yüzde 500’lere varan bir kazanç sağlıyor. Müteahhit ise 5 yılda hem para yatırarak hem de riski alarak ve süreçlerle uğraşarak yüzde 50 kazanıyor” dedi. 

Aslandağ, bu sürece rağmen sanayici bir aile olarak hem kendileri için hem istihdam için güzel işler yapmayı istedikleri için proje yapmaya devam edeceklerini söyledi. 

2009 yılında bir aile şirketi olarak kurulan STCA Gayrimenkul’ün, 2014 yılına kadar kendi gayrimenkullerini yönettiğini 2014 yılında ise Kartal bölgesinden sektöre giriş yaptıklarını söyledi. “Şu anda Kartal bölgesinde 22 daireli ve 2 ticari üniteden oluşan butik apartmanın inşaatını tamamlamak üzereyiz” diyen Aslandağ, bu projenin yanı sıra Kartal Life Atalar projesinin de hafriyat çalışmaları başladığını. satış ofisi kurdukları söyledi. Kentsel dönüşüm projesi olan Kartal Life’ı kat karşılığı olarak yaptıklarını kaydeden Aslandağ, “104 konutluk bu projemizde konum olarak yine sahile yürüme mesafesinde ve metroya çok yakın. Marmaray durağına ise 400-500 metre mesafede bulunuyor” dedi. 

Aile konsepti oluşturuldu 

Aile konseptiyle Kartal Life projesini tasarladıklarını anlatan Aydın Aslandağ, bu nedenle küçük daire tiplerine yer vermediklerini söyledi. 24 adet 2+1, 76 adet 3+1 ve 4 adet 3+2 daire tipine yer verilen Kartal Life Atalar projesinin, 3 bin 927 metrekare arsa üzerinde 21 bin 100 inşaat alanına sahip olduğunu aktaran Aslandağ, “Kartal Life Atalar projesinde 2+1 daireler 54,15 ila 74,10 metrekare arasında, 3+1 daireler 92,08 ile 106,61 metrekare, dubleks daireler ise 124,92 ile 141,70 metrekare arasında değişen alanlarla tasarlandı” bilgisini verdi. 

Aydın Aslandağ, otoparklarıyla birlikte 27 katlı olan projenin 4 bin metrekarelik arsasının sadece 800 metrekaresinin inşaata ayrıldığını, geri kalan alanın ise peyzaja ayrıldığını belirtti. 

Projenin yapıldığı Atalar’ın Kartal’ın en nezih ve en değerli bölgelerinden biri olduğunu ifade eden Aslandağ, metrekare satış fiyatı 4 bin TL’den başlayan projede fiyatların teslim tarihinde 6 bin TL’ler seviyesine çıkmasını beklediklerini aktardı. 

2017 sonunda teslimler başlıyor 

Adalar ve deniz manzarasına hakim olan Kartal Life Atalar projesinde daire teslimlerinin 2017 yılının sonunda yapılması planlanıyor. Projede yüzde 25 peşinat ödendikten sonra kalan tutar 36 ay vade farksız ya da banka kredisi ile vadelendirilebiliyor. Projede her daireye 1 adet kapalı otopark ve misafir için 6 adet kapalı otopark yeri, 1 adet havuz, fitness alanı ve sauna, çocuk oyun alanı, mini basket sahası, yürüyüş parkuru, dinlenme alanları bulunmakta.

İlk 5 yıl butik projelerle ilerleyecek 

Aslandağ, ilk 5 yıl butik projelerle ilerleyeceklerini, daha sonra projelerde ebatları büyütebileceklerini açıkladı. Artella Ahşap Kapı olarak Artella markasıyla açık ara Türkiye’nin en iyi firmaları olduğunu söyleyen Aslandağ, “İnşaat sektöründe hedefimiz yine ahşap sektöründe olduğu gibi en büyük olmaktan çok en kaliteli ve nitelikli projeleri üreten iyi bir inşaat firması olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

En çok zamanı inşaatı olgunlaştırmaya harcıyoruz

Kentsel dönüşümde en büyük sıkıntıyı tapu dairelerinde yaşadıklarına değinen Aslandağ, “Bazen sistem kaynaklı bazen de yoğunluk kaynaklı çok fazla bürokratik sorun yaşıyoruz. Yeterince müdahale edilmediği için süreçler çok uzuyor. Bu nedenle inşaatı yapmaktan çok inşaatı olgunlaştırma süreci çok uzun. Kartal Life’ta inşaata başlayana kadar neredeyse 3 yıla yakın bir zaman harcadık” dedi.

Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi