Kanada Merkez Bankası'ndan faiz indirimi kararı

Kanada Merkez Bankası (BoC), art arda ikinci toplantıda politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 4,5'e indirdi. BoC'den yapılan açıklamada, geniş enflasyonist baskıların hafiflediği aktarıldı. Banka yetkilileri, para politikası kararlarının, gelecek bilgiler ve bunların enflasyon görünümü üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmeler doğrultusunda yönlendirileceği vurguladı.

AA | Abone ol

Genel fiyat baskılarının azalmaya devam etmesi ve enflasyonun yüzde 2'ye yaklaşmasının beklenmesi nedeniyle politika faiz oranının 25 baz puan daha düşürülmesine karar verildiği belirtilen açıklamada, politika faiz oranının yüzde 4,5'e indirildiği kaydedildi.

Başta barınma ve bazı diğer hizmetler olmak üzere ekonominin bazı önemli kısımlarındaki fiyat baskılarının enflasyonu yukarı çektiği belirten banka yetkilileri, enflasyon üzerindeki bu karşıt güçlerin dikkatle değerlendirildiği ifade etti.

G7 ülkelerinden politika gevşetmeye başlayan ilk merkez bankası

BoC, haziran ayında, politika faizini yüzde 5'ten 4,75'e düşürerek 4 yılın ardından ilk faiz indirimini gerçekleştirmişti. Banka, enflasyonu dizginlemek için agresif faiz artışlarının sonrasında G7 ülkeleri arasında politika gevşetmeye başlayan ilk merkez bankası olmuştu.

Kanada'da enflasyon 2022'de yüzde 8,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış, BoC enflasyonu hedefe geri döndürmek için Mart 2022'den sonra toplam 10 kez faiz artışına gitmişti. En son Temmuz 2023'teki toplantısında faiz artıran BoC, politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5'e çıkarmıştı. Geçen yıl eylül, ekim ve aralık aylarında politika faizini değiştirmeyen banka, bu yıl ocak, mart ve nisan aylarındaki toplantılarında da faizi sabit tutmuştu.

Özel'den Erdoğan'a belediye borcu tepkisi   Meclis'te kavga: Vekiller birbirine girdi Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' CrowdStrike, küresel yazılım sorununa neden olan hatayı açıkladı Ali Koç, Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığına yeniden seçildi