Kamu bankalarının sermayeleri güçlendirilecek

 TBMM Plan ve Bütçe Komis­yonu'nda bugün görüşülecek olan ve kamuda tasarruf tedbirle­rine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi ile kamu harcama­larında verimlilik sağlanması he­defleniyor.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Teklifle, Türkiye Var­lık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fo­nu’na kamu bankalarının serma­yelerinin güçlendirilmesi amacıy­la 2024 mali yılı içerisinde ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma se­nedi ihraç etme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanına veriliyor.

Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, 2023 ve önceki yıl­larda düzenlenen Cumhurbaşka­nı kararları doğrultusunda hesap­lanan görevlendirme bedeli ala­caklarına karşılık ilgili borçların mahsuplaşılarak terkin işlemiy­le BOTAŞ’ın birikmiş borçlarının ve Hazine’den olan görevlendir­me bedeli alacaklarının karşılık­lı olarak kapanması amaçlanıyor. Teklifinin yürürlüğe girmesiy­le Hazine ve Maliye Bakanlığının BOTAŞ’a olan 232,6 milyar lira tutarındaki borcu 51,3 milyar li­raya düşebilecek.

Düzenleme ile Petrol Piyasası Kanunu’nda yapı­lan değişiklikle sahte veya yanıl­tıcı belge düzenlenerek yapılmaya çalışılan mali usulsüzlüklerle mü­cadele konusunda önemli kaza­nımlar sağlanması hedefleniyor. Böylece üçüncü taraflarca yapılan mali belge usulsüzlüklerine bağlı haksız rekabete uğrayan lisans sa­hiplerinin rekabet güçlerinde iyi­leşme olması bekleniyor. Teklif­te ayrıca TSE’nin gelirlerine yö­nelik düzenlemenin yapılmaması halinde tahmini kurumun bütçe açığının bu yıl içerisinde 700 mil­yon lira, 2025 yılında ise 1 milyar 300 milyon lira olması bekleniyor.

Vergi başmüfettişliği kadrosuna atama teklifi

Gelir İdaresi Başkanlığında ha­lihazırda 24 bin 800 gelir uzmanı, 4 bin 127 gelir uzman yardımcısı istihdam ediliyor. Teklifle, Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teş­kilatında sunulan muhasebat ve muhakemat hizmetlerinin Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı defter­darlıklar aracılığı ile sunulmasına yönelik düzenlemeler kapsamın­da kaldırılan “defterdar yardımcı­sı” kadrolarında çalışan personel, Başkanlığın taşra teşkilatında yer alan Gelir İdaresi Grup Müdürü kadrolarına atanacak.

Defterdar yardımcısı kadrosundaki 29 kişi hüküm kapsamına giriyor. 375 sa­yılı Kanun Hükmünde Kararna­me’de yapıla­cak de­ğişikliğin yürürlüğe girmesiyle 2024 yılında toplam 3 bin 438 vergi müfettişi için vergi başmüfettişliği kadrosuna atama teklifi yapılması, vergi baş­müfettişliği kadrosuna gerçek­leştirilecek atamalar sonucunda yapılacak fark ödemelerinin brüt toplamının aylık 20 milyon 628 bin lira olması öngörülüyor.

CHP tüm belediyelerinde 'Kent Lokantası' açacak Tuğrul Türkeş, Osman Kavala'yı ziyaret edecek İşte borsada en çok kazandıran hisseler Safiye Soyman'ın acı günü: Oğlu Harun Akaröz hayatını kaybetti Elektrik tüketimi 8 gün içinde 5 kez rekor kırdı