Kalıpçılar Portekiz'de keşif yaptı

UKUB tarafından çalışmaları sürdürülen ve Yalova'da kurulacak olan 'kalıpçılar vadisi' için Portekiz'deki Marinha Grande örnek alındı.

Abone ol

Kezban KARABOĞA

LİZBON - Bu yıl Mayıs ayında Almanya'nın Stuttgart şehrinde Messe Stuttgart tarafından gerçekleştirilecek Uluslararası Kalıp ve Model Teknolojileri Fuarı (Moulding Expo Stuttgart 2017) öncesinde Portekiz'in Marinha Grande bölgesine ekonomi gazetecilerinin katıldığı uluslararası basın gezisi düzenledi. Portekiz, plastik enjeksiyon kalıplarının dünya çapında en tanınmış üreticilerinden; Avrupa'nın 3, dünyanın sekizinci büyük üreticisi. En yoğun üretim yaptığı sektör, otomotiv (yüzde 74) ve üretiminin yüzde 90'ını 80'den fazla ülkeye ihraç ediyor, 2016 yılı ihracat rakamı 625 milyon euro. Portekiz'in kalıpta en büyük pazarı 2015 yılına kadar Almanya konumundayken, bu durum 2016 yılında değişiyor, İspanya yüzde 22 ile ihracatta en büyük pazar konumuna geliyor.

Uluslararası basın gezisinin yapıldığı Marinha Grande Portekiz'in 'Cam Başkenti' olarak tanımlanıyor. Bu bölgede 450 kalıp şirketi var. Kalıpta bir 'hub' oluşturulmuş. Portekiz'in kalıpçılık sektöründe yakaladığı başarıyı yerinde takip etmek üzere yapılan basın gezisine Türkiye kalıpçılık sektörünü temsilen, Türkiye Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) katıldı. UKUB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Ganiyusufoğlu, hem fuarı değerlendirdi, hem de önemli haberler paylaştı. Yalova'-Kılıç'ta 350 dönüm arazide kalıpçılar vadisi kurulacağını belirten Ganiyusufoğlu, "Arsa için yaklaşık 88 milyon lira yatırım yapıyoruz. Buradan 90 tane, 2 bin metre kare iş yeri çıkacak. Portekiz'de olduğu gibi kalıpçıları bir araya toplayacağız. Her kalıpçı her makineyi almayacak. İçinde meslek okulu olacak, kendi elemanımızı kendimiz yetiştireceğiz" dedi.

Yalova'nın kalıpçılık için merkezi konumda olduğunu vurgulayan Ganiyusufoğlu, "Yalova yeni köprü ile her yere yakın hale geldi. Etrafında beş tane otomobil fabrikası var. Lizbon Marinha Grande'den daha büyük yerimiz olacak. Almanya'dan müşteri geliyor, bir kalıpçı İkitellide, birisi Gebze'de ya da Bursa'da. Yalova kurulduğunda; nasıl 'Marinha Grande'ye gidiyorum' diyorsa Yalova'ya gideceğim diyecek" ifadesini kullandı. Butik bir yer kuracaklarını anlatan Ganiyusufoğlu, "Arsa birkaç ay içinde bitecektir. İki senede bitiririz" ifadesini kullandı.

Düzenlenen basın toplantısı sonrası sorularımızı yanıtlayan Landesmesse Stuttgart GmbH Başkanı Ulrich Kromer von Baerle, "Türkiye’de uzun yıllardır varız. Türkiye pazarı bizim için çok önemli, daha fazla fuar düzenleyeceğiz, katılımcıları bekliyoruz" diye konuştu.

İkitelli Marinha Grande'den büyüktür

Türkiye'de 10 bin kalıp işletmesi olduğunu vurgulayan Ganiyusufoğlu, "Yoğunlukla Avrupa'ya ihracat yapıyoruz. Almanya, İtalya ve Amerika öne çıkan ülkeler. O kadar avantajlıyız ki Çin bize rakip değil.

Çin'in fiyatı bizden daha pahalıya geliyor. Türkiye pazarı Lizbon'dan büyük Beş günde Avrupa'nın her yerine malımızı sevk edebiliyoruz.

Lisan sorunumuz yok. Bayrampaşa, İkitelliye gidin, İkitelli Marinha Grande'den büyüktür" dedi. Türkiye'nin daha çok iç pazara çalıştığını anlatan Ganiyusufoğlu, "Bizim iç pazarımız büyük, Lizbon'da iç pazar yok. Ürün olarak, otomotive, en pahalı yerlere çalışıyor çalışıyor. Türkiye'de katma-değerli ürün üretimi az. Katma-değer yaratmak, riski dağıtmak açısından dışarıya da çalışmak gerekiyor. Kabuğu yırtıp diğer ülkeler ile rekabete girmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. Aachen Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı dünya raporuna göre Türkiye'nin kalıp ihracatını 200 milyon euro olarak belirtildiğini fakat kendilerinin bunun daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Ganiyusufoğlu, "Coşkunöz Kalıp Makina, Beyçelik ve Erçelik gibi üç firmayı alsanız bu rakamlara ulaşırsınız. Türkiye'nin ihracatını daha yüksek olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

"Kalıp olmadan üretim olmaz"

Seri imalatın olduğu yerde mutlaka 'kalıp' olacağını belirten Ford OTOSAN Takım Kalıp Müdürü Burak Gürler, "Kalıp olmadan üretim olmuyor. Yenilik yaratıp ürün ortaya koyacaksanız, önce kalıbının çıkarılması gerekiyor. Türkiye'de, Portekiz'e göre çok daha fazla araç üretiliyor. Ciddi araç üreticileri, parça üreticileri var. Portekiz'e göre çok daha yüksek potansiyelimiz var. Know-how açısından daha iyiyiz. Ancak piyasa dalgalı olduğu için, dışarı çalışmak önemli. Tank yapabiliyoruz, TAI'ye uçak yapabiliyoruz. Kalıp know-how'u olmasa bu sektörlere giremezsiniz. Politikacılardan işin stratejik önemini anlatmalıyız" diye konuştu.

"Sektörel analiz raporu çıkartıyoruz"

Türkiye'nin iskele kalıbı değil, otomotiv kalıbı ürettiğini anlatmak için Sektörel Analiz Raporu hazırladıklarını anlatan DNA Kalıp Genel Müdürü Erkan Aybaraz, "Bunun için kaç adet şirket var, ne kadar ciro yapıyoruz, kaç kişi bu sektörde çalışıyor; rakamlarımızı ortaya koyacak çalışma yapıyoruz. Raporumuzu hem onlara hem de bakanlığı göndereceğiz" dedi.

ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı Borsa günü yükselişle tamamladı Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası AB'den Rusya'ya kötü haber! Yeni yaptırımlar yolda Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu