İyi hazırlanan bir özgeçmiş 'iş’inizi kolaylaştırabilir
Özgeçmişler iş başvuru süreçlerinin önemli bir parçası. Türkiye’de patronlar CV’lerde en çok alınan sorumluluklara, deneyimler ve başarılara bakıyor. Gençler de artık CV hazırlamanın öneminin farkında
Abone olÜniversiteyi bitirdiniz, diplomayı aldınız. En az iki yabancı dili iyi seviyede konuşuyorsunuz, alanınız ile ilgili mesleki eğitimleri de aldınız. Yani harç tamam. Peki, yapıyı nasıl kuracaksınız; iş arama sürecine nasıl başlayacak, iyi bir iş’e nasıl yerleşeceksiniz? İşte bütün mesele burada başlıyor. Yapıyı kurmanın en önemli aşaması sahip olduğunuz nitelikleri etkili ve doğru şekilde anlatacağınız bir özgeçmiş hazırlamak. Özgeçmiş, çalışmak istediğiniz şirkete kendinizi anlatmanızı sağlayacak bir araç. Özgeçmiş kavramını biz daha çok CV olarak (Curriculum Vitae) yani İngilizce’sinin kısaltılmışı şeklinde kullanıyoruz. Tanımı ise şu şekilde yapılıyor: Aldığınız akademik eğitimleri, mesleki ve kişisel bilgileri içeren, bu bilgilelerle sizi iş başvurusunda bulunduğunuz şirketlere karşı tanıtan ilk belge. Bu nedenle iyi bir CV hazırlamak önemli. Yenibiris. com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek CV hazırlamanın önemine şu sözlelerle dikkat çekiyor: “İşe alım uzmanları, özgeçmişe baktığında adayın, başvurulan iş için uygun olup olmadığını birkaç saniye içinde anlıyor. Bu nedenle özgeçmişin, başvuru yapılacak işteki kriterleri gözönüne alarak hazırlanması çok önemli. Görüşmeye iyi hazırlanmış bir özgeçmişle gitmek de adayın profesyonelliğini göstermesi bakımından önemli. Özgeçmişteki profesyonel yaklaşımı, beden diline, iletişim gücüne, vereceği cevaplara da yansıtırsa avantajlı olacaktır.”
Anlatmak değil, göstermek gerek
Peki ama Türkler CV hazırlayabiliyorlar mı? Bu konuda başarılar mı? Kendimizi CV yoluyla anlatabiliyor muyuz? Özörnek, Türkiye’de gençlerin özgemişin önemini bildiklerini ve onu hazırlama konusunda gayet başarılı olduklarını söylüyor ancak bazı hatalarının da olduğunu vurguluyor. Hatalar da yapmıyor değiliz. Özörnek Türklerin en sık hataları hatalarını şu şekilde sıralıyor: “Özgeçmişe fotoğraf koymayı unutmak, yazım yanlışları yapmak ve deneyim kısmını yeterince detaylandırmamak en sık yapılan hatalar.” CV’lerin iş arama sürecindeki etkisi bu dereceyken sürekli merak edilen bir konu vardır. O da şudur: Patronlar, üst düzey yöneticiler ya da işe alım uzmanları CV’lerde en çok hangi noktalara dikkat ederler, iş görüşmesinde hangi soruları sorarlar? Bunlar hep merak edilmiştir. Özörnek, bu konu hakkında genellikle adayın kendini nasıl ifade ettiğine, o iş için yeterince istekli, olumlu anlamda hırslı olup olmadığına, işe alınırsa fark yaratıp yaratmayacağına bakıldığını belirtiyor ve ekliyor: “Seni neden işe almalıyım? sorusunun cevabını somut bir şekilde görmek istiyorlar.” İşe yerleştirmelerde CV’ler gittikçe daha fazla önemli bir araç haline geliyor ve dünyada çeşitli trendler oluşmaya başlıyor. Örneğin internet üzerinden, video aracılığıyla yapılan iş görüşmeleri hızla yayınlaşıyor. Bu araçlar daha çok ‘görüntü’ ya da ‘göstermek’ üzerinden işleyen araçlar. Türkiye de tavsiye yoluyla bir işe yerleşenlerin sayısı da azımsanmayacak boyutta olmasına karşın bu trendleri de takip ediyor. Özörnek, dünyada ve Türkiye’de CV hazırlama trendleri konuşunda şu bilgileri aktarıyor: “Eskiden ne kadar anlatırsanız o kadar iyiydi. Artık anlattığınız şeyin görünür olmasını sağlamanız gerekiyor. Bunu başarmanın yolu da kişinin geçmiş başarı veya deneyimlerine ait somut örnekler vermesinden geçiyor. ‘Bir önceki işimde satışları yüzde şu kadar artırdım, projenin hayata geçirilmesinde şu görevi yaptım, şöyle sonuçlar aldık’ gibi. Ayrıca özgeçmiş ‘sosyal’ bir unsur haline geldi. Özgeçmişlerde yer alan kişisel sosyal ağ hesapları yoluyla aday hakkında bir izlenim ediniliyor. Yenibiris. com’da yaptığımız anketler, işe alım uzmanlarının büyük bir kısmının bu hesaplara göz attığını gösteriyor. Tabii adaylar da benzer şekilde işe alımcıları takip edebiliyor”
Özörnek’in aktardığı bir başka çarpıcı trend daha var. O da şu: İnfografik ile kendinizi anlatmak. Özörnek diyor ki: “Dünyada son dönemde görülen eğilimlerden biri de teknolojiyle ilgili bir pozisyona başvuru yaparken (kişisel blogunuza vs. yönlendirebileceğiniz) QR kodların, görsellik veya yaratıcılık gerektiren işler için de infografiklerin kullanılması. İnfografikler, geleneksel özgeçmiş metninin yerini tutmasa da adayın yeteneklerini daha somut göstermesine yardımcı olan araçlar. Diğer yandan internetten yapılan görüntülü görüşmeler Türkiye’de henüz yaygın olmamakla birlikte, en azından bir mülakat aşamasının bu şekilde yapılmasını talep eden gençler olduğunu biliyoruz. Genç adaylar, kimi şirketlerde 7 aşamayı bulan işe alım sürecinin de kısalmasından yana. Bazı işletmeler 2 aşamayı tek seferde yapmak gibi bu süreci kısaltmaya da başladı zaten.”
Online profilinize dikkat edin
Yöneticilerin, patronların işe alımlarda nelere dikkat ettiğini açıklayan bir rapor yayınlandı. Raporu hazırlayan, dünyanın önde gelen işe alım ve danışmanlık şirketlerinden Michael Page. Michael Page yaptığı bu çalışmada işverenlerin genelde iş başvurularında nelere dikkat ettiğini saptadı. Bu rapordan veriler aktaran Michael Page Türkiye İşe Alım Danışmanları ise bu konuda şu önemli bilgiyi paylaştı: “İşverenler yeni eleman alımları için, sosyal medya kanallarını ve online arama motorlarını gitgide artan bir şekilde kullanıyorlar. Günümüz koşullarında sosyal medya kulllanım ustalığınız önemli."
Patronlar işe alımlarda en çok neye dikkat ediyor?
Eğer bir iş görüşmesi için mülakat aşamasına kadar gelme şansı yakaladıysanız, özgeçmişinizi okuyan kişiyi birkaç saniye içinde kendinize bağlayabilmek büyük önem taşıyor. Öncelikle açık olan tek bir pozisyon için yüzlerce başvuru arasından sıyrılarak, ani bir etki yaratmak için, özgeçmişin kısa ve öz yazılması gerekiyor. Michael Page danışmanları işverenlerin, patronların bir özgeçmişte dikkat ettiği başlıca noktaları şu şekilde sıralıyor:
ALDIĞINIZ ROLLER SORUMLULUKLAR: Özgeçmişinizin sizin görev ve sorumluluklarınızdan oluşan bir listeden çok daha fazlası olması çok önemlidir.
DENEYİM: Özgeçmişiniz işe alım uzmanları ve yöneticiler tarafından başvurduğunuz işe doğru deneyimlere sahip olup olmadığınızn anlaşılması için taranacaktır.
YETENEKLER: CV’niz başvurulan pozisyonun gerektirdiği tüm rollere uygun becerilerin kazanıldığına dair bilgiler içermelidir.
DERECELER VE BAŞARILAR: Patronlar, yöneticiler, işe alım müdürleri, derece görmeyi severler.
EĞİTİM: Seçim kriterlerinde; temel ve cazip olan uygun eğitim sertifikalarına sahip adaylar, dikkat çekerler.
10 adımda CV hazırlamanın püf noktaları
1- Ön yazı hazırlayın: Bu yazıyla şirketin ‘Sizi neden işe alalım’ sorusuna net bir cevap verin.
2- Tek sayfayı geçmeyin: Deneyimsizseniz CV’nizin tek sayfa olması yeterli.
3- CV'nize başlık ekleyin: CV’nize sizinle ilgili ipucu verecek isimler verin.
4- Size nasıl ulaşacaklar? Telefon ve e-posta adreslerinizi doğru yazın!
5- Fotoğrafınıza özen gösterin: Fotoğrafınız profesyonel yaşama uygun olmalı.
6- Eğitim bilgilerinizi doğru yazın: Okul ve diğer eğitim kuruluşları gerektiği kadar yer almalı.
7- Tecrübelerinizi detaylı aktarın: İş deneyimleriniz başvuru pozisyona uygun olmalı.
8- Müzik bir hobi değildir! Aktif katıldığınız faaliyetleri CV'nize yazın.
9- Profesyonel referans ekleyin: Sizi tanıyan bir yönetici referansınız olabilir.
10- İşe alım müdürleri başarıyı sever! Bir başarı mı elde ettiniz bunu da CV'nize ekleyin!