İşyeri açma kolaylaştırılıyor

İşyeri açmanın bir kaç basit adımla çözülecek bir işlem haline getirileceğini bildiren Başbakan Yardımcısı Babacan, yatırım ortamını iyileştirmenin önemli çalışma konularından biri olduğunu belirterek, bununla ilgili eylem planına en kısa zamanda son şekl

Abone ol

ANKARA - Pazartesi günü gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu'nda işyeri açmayı kolaylaştırmak için karar aldıklarını söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Birkaç basit adımda çözülecek bir işlem haline gelecek. Birkaç güne kadar Resmi Gazete'de yayımlayacağız" dedi. Bireysel emeklilikte farklı bir sisteme geçileceğini belirten Babacan, "Katılımın ve tasarrufların artacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı. Önümüzdeki dönemde, banka dışı finans sektörüne ilişkin  tasarının yasalaşacağını kaydeden Babacan, yastık altı ziynet niteliğindeki altının bankalarda tasarruf edilebilmesine ilişkin bir konu üzerinde de çalıştıklarını  açıkladı.

Dünya Bankası'nın, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile birlikte düzenlediği 'Yüksek Büyümenin Sürdürülebilirliği: Yurtiçi Tasarrufların Rolü'  konulu konferansta Türkiye Ülke Ekonomik Memorandumu (CEM) Raporunu tanıtıldı.

toplantıda yaptığı konuşmada, büyüme konusunda uzun vadeli bakış açısıyla bakmak gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, alınan bazı tedbirlerin içinde bulunan yıl için büyüme üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ancak piyasalarda güven sağlanırsa arkasından hızlı bir büyümenin yakalanabileceğini ifade etti. Türkiye'de son 10 yılda tasarruf oranlarında genel trendin aşağı doğru olduğuna dikkat çeken Babacan, "Türkiye'de yatırımları azaltalım, cari açık düşsün. Bu da bir çıkış yolu değil. Tasarrufların artırılması gerektiği en önemli çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

'Yatırım ortamı iyileştirilecek'

Babacan, şu anda üzerinde çalışılan ve önümüzdeki aylarda açıklayacakları konular hakkında açıklamalar yaptı. Yatırım ortamını iyileştirme ve Türkiye'nin rekabet gücünü artırma konusunda eylem planı hazırladıklarını ifade eden Babacan, son şekli verildiğinde, eylem planının, kamuoyuna duyurulacağını ifade etti. Bakanlar Kurulu'nda işyeri açmayı kolaylaştırmak adına karar aldıklarını söyleyen Babacan, "Birkaç basit adımda çözülecek bir işlem haline gelecek. Birkaç güne kadar Resmi Gazete'de yayımlayacağız" dedi.

İşgücü piyasaları ile ilgili çalışanların hakları korunurken, esneklik unsurunun artırılması gerektiğine dikkat çeken Babacan, İMKB'nın bir Anonim Şirket haline getirilmesi, uluslararası bağlantılarının güçlendirilmesi ve halka arzının sağlanmasının sermaye piyasaları açısından önemli olduğunu söyledi. Babacan, banka dışı finans sektörüne ilişkin yasa tasarıyı önümüzdeki aylarda Meclis'ten geçirerek uygulamaya koymayı hedeflediklerini bildirdi.

BES'de sistem değişiyor

Bireysel emeklilik sistemini tamamen değiştirmek üzere karar aldıklarını dile getiren Babacan,  "Farklı bir sisteme geçiyoruz. Katılımın ve tasarrufların oldukça artacağına inanıyoruz" dedi. Finansal okur-yazarlık konusunun önemine işaret eden Babacan, bu konuda SPK ve İMKB'yi görevlendirdiklerini dile getirerek bununla ilgili bir eylem planı hazırlanarak vatandaşların farkındalığının artmasının sağlanacağını kaydetti.

Bankaların Merkez Bankası'na bulundurması gereken zorunlu karşılıklarda belli limitler çerçevesinde altın bulundurabildiğini ifade eden Babacan, yastık altı olarak nitelendirilen rakamların artık bankalarda değerlendirilmeye başlanıldığını söyledi. Şu anda daha çok yastık altı ziynet niteliğindeki altının da bankalarda tasarruf edilebilmesine ilişkin bir konu üzerinde çalıştıklarını belirten Babacan, "Gerçek rakamlarımızı daha net görmüş olacağız" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise tasarruflarda 2000'li yıllardan beri bir düşme eğilimi olduğuna işaret ederek bunun nedeninin özel tasarrufların, özellikle hane halkı tasarrufları olduğunu söyledi. Yılmaz, 2011 yılının son çeyreğinden itibaren cari açıkta bir düşüş trendine girildiğini belirterek "Türkiye cari açıkta en yüksek noktayı geçen yıl görmüş oldu" dedi. Raporu değerlendiren Bakan Yılmaz, raporun vergileri artırarak veya büyümeden fedakarlık ederek tasarrufları artırmayı öngörmediğini vurgulayarak önümüzdeki dönemde tasarrufları, sürdürülebilir büyüme perspektifi içinde gerçekleştirmek gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra, alternatif finansman kaynaklarını çeşitlendirmek gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Bunun içinde finans piyasalarındaki reformlarımızın, özellikle İstanbul'daki Finans Merkezi projemizin çok önem taşıdığını düşünüyorum" dedi.

Kadınların işgücüne
katılımı artmalı

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıllık dönem için iddialı hedeflere sahip olduğunu ifade ederek "Yurtiçi tasarrufların arttırılması, sürdürülebilir ve hızlı büyümeyi sağlarken dış dengesizlikleri azaltacak. Daha iyi finansal eğitim vergi teşvikleri ve yeni finansal araçlar yoluyla Türkiye'deki hane halkları daha fazla tasarrufa özendirilebilir. Özellikle kadınlar için olmak üzere, işgücüne katılımı artırmak ve sosyal güvenlik düzenlemelerini dikkatli bir şekilde gözden geçirmek de Türkiye'de hane halkı tasarruflarının arttırılmasına yardımcı olabilir" dedi.  

Babacan'dan Avrupa'ya uyarı

Avrupa ülkelerindeki ekonomik duruma ilişkin değerlendirme yapan  Ali Babacan, piyasaların açtığı kredilerin iyi kullanılmaması durumunda arkadan gelip vuracak dalganın çok daha kuvvetli olabileceğini ifade etti. AB hükümetlerinin çok daha sorumluluk sahibi politikalar üretmesi gerektiğini dile getiren Babacan, merkez bankalarının atacağı adımların geçici adımlar olduğunu ve hükümetlere atmaları gereken adımlarla ilgili süre tanıma amaçlı olduğunu kaydetti. Babacan, "Para basarak hiçbir yapısal sorunun çözümü mümkün değil"  dedi.  

'Eğitim konusuna sağduyu ile yaklaşılmalı'

Eğitim konusunu ülkenin ideolojik bir çatışma alanı olmaktan çıkıp ülkenin geleceği ile ilgili stratejik bir alan olarak görmek gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 12 yıllık eğitim sistemi ile ilgili şunları söyledi; "Kasıtlı olarak yanlış bilgilendirme ya da yanlış anlama var. Tam dinlemeden yorum yapma var. Bir gürültüdür, patırtıdır gidiyor. Toz duman yatışıp 2 haftalık bir konuyu değerlendirdikten sonra Meclis genel kurulunda gündeme gelecek. Herkese aklı selim konuya yaklaşıp, komisyondan çıkan metinlere bakmasını ve gerçekten en iyi uluslar arası reformlara paralel bir reform yapmakta olduğumuzu anlamalarını istiyoruz" dedi.


Hane halkının yüzde 45'inin
harcaması gelirinden fazla

Bankacılık sektörüyle ilgili makro ihtiyari tedbirler aldıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Kredi hacminin artması ama kontrollü şekilde artması önemli bir konu. Harcama yaparken, kazanarak mı yapıyoruz, yoksa borçlanarak mı yapıyoruz. Bu çok temel bir konu. Bizim hane halkımızın şu anda yaklaşık yüzde 45'i gelirinden daha fazla harcama yapıyor" dedi.
Kredi hacmindeki artışın 95 milyarı bulduğunu söyleyen Babacan, "Türk halkı daha kazanmadığı 95 milyarı, peşinen 2010-2011 yılı içerisinde harcamış. Büyümenin bir kısmı oradan geliyor, yüzde 9-,8,5 büyüme diyoruz ya. Dolayısıyla eğer biz, bu yıl büyüme oranını geçen yıllara göre biraz daha düşük olacağını düşünüyorsak, bu aslında planlı, hedefli, büyümenin sadece yüksek değil, aynı zamanda sürdürülebilir olmasını sağlayıcı bir tedbir" diye konuştu.

 
Kredi kartında sınırlama ve Kıdem tazminatı fonu tasarrufu artırır


Dünya Bankası'nın,  Ekonomik Memorandumu (CEM) Raporu'nda tüketimde artışı teşvik eden kredi kartı kullanımındaki ve tüketici kredilerindeki büyümeyi sınırlamayı hedefleyen spesifik politikalar ve tedbirler sayesinde tasarrufları artırmanın mümkün olacağı bildirildi. Kıdem tazminatı fonunun oluşturulmasının tasarrufların artmasına katkı sağlayabileceğinin vurgulandığı raporda, kamu tasarruflarında artışın verimsiz harcamalarda kesintiye gidildiği ve ekonomide kayıtlılığın teşvik edildiği ölçüde yurtiçi tasarrufları arttırabileceği ifade edildi.

Bitlis’te 4,3 büyüklüğünde deprem Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu