İstihdamın yeni eylem planı belirlenecek
Ulusal İstihdam Stratejisi'nin 2017-2019 yıllarını kapsayan eylem planı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinasyonunda 24 Eylül ve 22 Ekim'de yapılacak çalıştaylarla belirlenecek.
Abone olÇalışma hayatının tüm paydaşlarının katkılarıyla 2014-2023 dönemi için hazırlanan ve 6 Mayıs 2014'te Yüksek Planlama Kurulunca kabul edilen Ulusal İstihdam Stratejisi'nin 2017-2019 yıllarını kapsayan eylem planı için çalışmalar başladı.
"Eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi", "İş gücü piyasasında güvence ve esnekliğin sağlanması", "Özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılması" ve "İstihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi" temel politika eksenleri üzerine inşa edilen stratejinin yeni dönem eylem planı kapsamında, ilk olarak 8-12 Ağustos arasında teknik komite toplantısı yapıldı.
Bu toplantıda, mevcut durumdaki politikalarla ilgili uygulamadaki sorunların analiz edilmesi, iş gücü piyasasının önceliklerinin belirlenmesi, istihdam alanlarında ihtiyaç duyulan teşvik ve desteklerin tespit edilmesi ve 3 yıllık istihdam stratejisinde ilgili tüm aktörlerin sürece dahil olmasının amaçlandığı çalıştayların, 24 Eylül ve 22 Ekim'de yapılması kararlaştırıldı.
"Bilgi, görüş, eleştiri ve öneriler tedbirlere dönüştürülecek"
Çalıştaylar ile farklı eksen ve sektörlerdeki istihdam piyasasının genel görünümü değerlendirilerek, mevcut durumda uygulanan istihdam politikalarının istihdam piyasasındaki etkinliği analiz edilecek.
İlgili kurumlar ile işçi ve işveren konfederasyonları başta olmak üzere çalışma hayatının tüm paydaşlardan elde edilen görüşlerle istihdam stratejilerinin uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği konusunda görüşler ortaya konulacak.
24 Eylül'deki ilk çalıştayın ardından derlenen bulgular özet olarak sunulacak ve tüm katılımcıların katkısıyla ortak metin oluşturulacak. 22 Ekim'deki ikinci çalıştay ile ön toplantı ve birinci çalıştay sonucunda elde edilen bilgi, görüş, eleştiri ve öneriler tedbirlere dönüştürülecek. Alanında uzman ve akademisyenlerin katılımının sağlanacağı bu çalıştayda, nihai raporu oluşturmak için her bir eksen ve sektöre dair öne çıkan görüşler elde edilecek.
Hedef işsizliği yüzde 5'e indirmek
2014-2023 dönemi için belirlenen Ulusal İstihdam Stratejisi'nde işsizlik oranının 2023 yılı itibarıyla yüzde 5 düzeyine indirilmesi, istihdam oranının 2023 itibarıyla yüzde 55'e yükseltilmesi ve tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranının da 2023 yılında yüzde 15'in altına düşürülmesi hedefleniyor.