İstihdam fırsatını teğet geçmeyin iş görüşmesine iyi hazırlanın!
Mülakatlar, yakaladığınız istihdam fırsatını iyi değerlendirmek için önemli adımlardan birisi. Belli kurallara uymalısınız. İşte uzmanların tavsiyeleri...
Abone olİş görüşmeleri ya da mülakatlar, hedeflenen kariyer yolunda atılan en önemli adımlardan biri. Bu nedenle, bu süreci ciddiye alarak, gerekli hazırlıkları eksiksiz yerine getirmek gerekiyor. Süreci yönetmenin belli kuralları var. Yakaladığınız istihdam fırsatını krize çevirmemek yani iş’i kapabilmek için bu kuralları dikkate almalısınız. En basit olarak iş görüşmesi yapacağınız şirketi, şirketin gündemindeki projelerini, sektörünü ve rakiplerini iyice araştırmalısınız. Mülakat yapacağınız kişiyle ilgili bilgi toplamak size her zaman avantaj sağlayacaktır. Prezentabl bir görünüme sahip olmak, mülakat yerine zamanında gitmek ya da örneğin geç kalınacaksa bile muhakkak firmaya bilgi vermek oldukça önemli. Hemen açıklayalım prezentabl’ın anlamını.
Prezentabl Fransızca kökenli bir kelime ve 'dış görünüşüne önem veren insan' anlamında kullanılıyor. Bu saydıklarmızın dışında iş görüşmesinden ‘başarılı’ olarak ayrılmak için pek çok başka unsur var. Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, “İş görüşmelerine giderken tercih edilen giyim tarzı bu süreci etkileyen unsurların başında geliyor. Bakımlı ve temiz görünmek birinci koşul olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuşuyor. Duyarlar, iş görüşmelerine nasıl hazırlanmak gerektiğini farklı sektörlerden örnekler vererek anlatıyor, “Örneğin bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın iş görüşmesine giderken erkek adaylar için takım elbise-kravat tercih edilmesi önerilirken, reklam ajansındaki bir pozisyon için casual yani spor-klasik giyim yeterli olabiliyor. Ancak görüşülen pozisyon ne olursa olsun hem erkek hem kadın adayların kişisel bakımlarına özen göstermeleri gerekiyor. Erkek adaylar için saç-sakal tıraşı olunması, kadın adaylar için de düzgün bir saç modeli ve hafif bir makyaj tercih edilmesi önemli. Mülakatlarda giyilmesi ve giyilmemesi gereken renkler olarak bir ayrım yapılmasının çok doğru olmadığını düşünsek de fosforlu-neon renkler ve fazla iddialı kıyafetler tercih edilmemesinde fayda var” diyor.
Mülakat sırasında görüştüğünüz pozisyonun gerektirdiklerine sahip olduğunuzu ve firmaya nasıl değer katabileceğinizi güçlü yanlarınızı ön plana çıkararak yansıtmak gerektiğini ifade eden Duyarlar, “Pozitif olun. Vücut dilinizi doğru ve yerinde kullanın. Göz temasını kaybetmeyin. Sakin olun, kendinize güvenin” uyarılarını yapıyor.
'Yetkinlik' ve 'stres' mülakatı yapılıyor
İş görüşmelerinde firmalar birebir mülakat, grup mülakatı, tele-mülakat, görüntülü mülakat ve hatta 'stres mülakatı' gibi birçok yöntemden faydalansalar da özellikle son dönemlerde yetkinlik bazlı mülakat sıklıkla uygulanan metotların başında geliyor. Ağırlıklı olarak dayanıklı tüketim sektörü, perakende, sağlık, inşaat, turizm ve hizmet sektörlerinde tercih edilen bu yöntemde adayın daha önceki çalışmaları ve performansı sorgulanarak, gelecekteki başarısı değerlendiriliyor.
Özlem Demirci Duyarlar, "Bu noktada adaylarda aranan nitelikler aranan pozisyonun gerektirdiklerine göre farklılık gösterse de, ekip çalışmasına yatkınlık, iletişim becerilerine sahip olma, yaratıcılık, zaman yönetimi, müşteri odaklılık, sonuç odaklılık, karar verme, problem çözme, stresle başa çıkma, analitik düşünme ve stratejik düşünme gibi yetkinlikler firmalar tarafından en fazla aranan özellikler arasında geliyor” diyor. Dünyada giderek kullanımı yaygınlaşan görüntülü mülakatlar ile ilgili olarak Duyarlar, “Görüntülü mülakat Türkiye’de henüz çok yaygın olmamakla birlikte yıl içerisinde yüksek sayılarda alım yapan ve faaliyetlerini geniş bir coğrafyada yürüten firmalar , örneğin ağırlıklı olarak bankalar tarafından kullanıyor” şeklinde konuşuyor.
Peki, 2014 yılında en fazla hangi sektörlerde istihdam fırsatı var? Hangi sektörler öne çıkıyor? Beklentiler neler? Duyarlar, bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle turizm sektörünün ivme kazanacağını, özellikle inşaat, bilişim, eğitim, gıda ve tekstil sektörlerinin 2014 yılında istihdamın lokomotif sektörleri olacağı belirtiyor. Duyarlar, 2013’ün en çok büyüyen sektörlerinden biri olan inşaat sektörü'nün 2014’te de mütekabiliyet yasası, kentsel dönüşüm gibi itici güçlerin etkisiyle büyümeye devam edeceğini vurguluyor.
Nasıl hazırlanmak gerekiyor?
İş görüşmesine gidilecek firmayı, firmanın gündemdeki projelerini, sektörünü ve rakiplerini iyice araştırmalısınız.
Mümkünse mülakat yapacak kişiyle de ilgili bilgi toplamak avantaj sağlayabilir.
Mülakat sırasında görüştüğünüz pozisyonun gerektirdiklerine sahip olduğunuzu ön plana çıkartın.
Pozitif olun.
Vücut dilinizi doğru ve yerinde kullanın.
Göz temasını kaybetmeyin.
Sakin olun, kendinize güvenin.”
En çok hangi sorular soruluyor?
Nasıl cevap vermelisiniz?
İnsan kaynakları yetkililerinin mülakat sürecinde adayları tanımaya ve görüştükleri pozisyona uygunluğunu ölçmeye yönelik sorabilecekleri birçok soru çeşidi var.
Neden şirketimize başvurdunuz? / Firmaya başvuru nedeninin fazla abartıya kaçmadan anlatılması yeterli olur.
Sizi en iyi tanımlayan üç kelime nedir? / İş görüşmesine gitmeden önce başvurulan pozisyonla ilgili niteliklerini en iyi ifade eden üç kelimeyi belirlemelisiniz.
Beş yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? / Bu soruda eğitim durumu ve daha önceki iş deneyimleri göz önünde tutularak, hedeflerler belirtilmeli.
Bir önceki işinizden neden ayrıldınız? / İşinizden ayrılma nedenlerinizi, çalıştığınız kurum ve ekip arkadaşlarınızla ilgili fazla olumsuz içerikler kullanmadan dürüstçe yanıtlayın.
Ücret beklentiniz nedir?/ Bu soruyu yaşam standartlarınızı sağlayabileceğiniz, pozisyonun gerektirdiği uygun bir ücret beklentisiyle yanıtlayın.
3. ADIM: Kimler tercih ediliyor?
İşverenler, patronlar verdikleri ilana gelen başvuruları, aradıkları kriterlere uygun adaylar için bir filtrelemeden geçiriyor. Gelen özgeçmişler arasında kendi kriterleri ile örtüşen adayları daha önce görmek istiyor. Karşısına gelen adaylar arasından:
Kendini en iyi ifade edebilen,
İletişim becerisi yüksek,
İş deneyimleri uygun olan,
Farklı, yaratıcı, çözüm üreten,
Pozitif enerjisi olan,
En fazla beceriye sahip donanımlı adayları seçiyor.
Lacivert ve kahverengi giymeyin diyorlar ama...
İş görüşmesine gidilen sektör ve pozisyonların gerektirdiği giyim tarzları farklılık gösterse de bakımlı ve temiz görünmek birinci koşul olarak karşımıza çıkıyor. Mülakatlar esnasında kahverengi, lacivert gibi renklerin giyilmemesi gerektiği konusunda bir ‘efsane’ vardır. Bu durumu, Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar’a sordum. Duyarlar, “Bence renklerden daha çok iş görüşmesi sırasında bu sürece özen gösterildiğini yansıtabilmek. Buna karşın fosforlu-neon renkler ve iddialı kıyafetler tercih edilmemesinde de fayda var” diyor.