İstanbul dünyanın lojistik başkenti olacak

UTİKAD Başkanı Erkeskin,İstanbul'un 2014 yılında dünyanın lojistik başkenti olacağını belirtti

Abone ol

İSTANBUL - Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, lojistik ve taşımacılık sektörünün dünya çapındaki en büyük kuruluşu olan Uluslararası Taşımacılık İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu'nun (FIATA) 2014 Dünya Kongresi'ni 13-18 Ekim'de İstanbul'da gerçekleştirileceğini belirterek, "Tabiri caizse İstanbul 2014'te dünyanın lojistik başkenti olacak" dedi.

Turgut Erkeskin, yaptığı değerlendirmede, taşımacılık ve lojistik sektörü firmalarının 2013 yılını başarıyla tamamladığını ve 2014 için kendilerine yine büyük hedefler belirlediklerini ifade etti. 

Avrupa pazarındaki daralma ve Ortadoğu'daki çalkantılardan etkilenen sektörün yeni pazarlara açılma ve bu pazarlarda var olma çabasının devam edeceğini dile getiren Erkeskin, sektör şirketlerinin yurt içi ve yurt dışında artan filo, depo, altyapı ve bilgi teknolojileri yatırımlarının küresel lojistik pazarında Türk şirketlerinin şansını daha da artıracağını söyledi.

Genel anlamda ciro hedeflerini gerçekleştiren sektör firmalarının önemli bir kısmının geçen yılı yüzde 10 ile 20 bandında bir büyümeyle tamamladığını belirten Erkeskin, sektör bazında ise yine ekonominin üzerinde büyüme oranıyla yüzde 6-7 civarında bir büyüme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Erkeskin, 2014 yılında sektörde demiryolu, denizyolu ve liman yatırımlarının hız kazanacağını ve konsolidasyon sürecinin devam edeceğini öngördüklerini aktararak, "Ayrıca firmalarımız yurt dışında şirket alımlarını sürdürürken yurt içinde de yerli yabancı ortaklıklar ve birleşmelere tanık olacağız. Küresel ekonomideki iyimser ortamın devam etmesi ile birlikte yatırım ve mevzuattaki gelişmelerin kazandırdığı ivmenin sektöre olumlu yansıyacağını ve 2014 yılında da sektörün ekonomik büyümenin üzerinde bir performans göstereceğini düşünüyoruz" diye konuştu. 

"Önemli ve değerli işler yapılıyor"

Lojistik sektöründe devletin altyapı yatırımları, mevzuat çalışmaları ve özel sektörün faaliyetlerinde önemli mesafeler alındığını anlatan Erkeskin, şöyle devam etti: 

"Devlet yatırımlarına bakıldığında, Marmaray'ın faaliyete geçmesi ve üçüncü köprünün temelinin atılması adımlarının lojistik akışkanlık ve sektörle ilgili bundan sonraki çalışmalar için öneme sahip. Bununla beraber, çok önemli yol yatırımları yapılıyor. Liman yatırımları var. Limanlarımızda önemli kapasite artırımları söz konusu. Havayolu taşımacılığıyla ilgili olarak yeni havalimanları devreye girdi, havalimanlarının kargo tesislerinde genişleme yatırımları yapıldı. Demiryolu taşımacılığında da yeni hatlar devreye girdi; mevcut hatların yenilenmesi çalışmaları var. Çok önemli ve değerli işler yapılıyor."

Erkeskin, İstanbul'un batısında yapılan demiryolu yenileme çalışmalarının ciddi aksaklıklara da sebep olduğunu, Halkalı'ya gelen hatların kapanmasından dolayı  çok önemli demiryolu taşıma kapasitelerini kaybettiklerini ve bazı müşterileri kaçırdıklarını ifade etti. 

Bunların bugünün önemli kayıpları olduğunu dile getiren Erkeskin, "Demiryolu taşımacılığının çok karakteristik bir dinamiği var; kaçırdığınız müşteriyi kolay kolay geri alamıyorsunuz; demiryoluna geri çekemeyebiliyorsunuz. Bu negatif tarafı. Ama orta ve uzun vadede bakıldığında bu hatların yenileniyor olması bize ileride önemli kazanımlar sağlayacak" dedi. 

Yüksek Hızlı Tren projesiyle "insan lojistiği" alanında önemli gelişmeler kaydedildiğine ve şu anda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) marifetinde 19 noktada lojistik merkez inşa edildiğine değinen Erkeskin, "Devletin lojistik sektörüne yaptığı yatırımlar 2013'te çok fazlaydı" dedi.

"Atılan adımlar ileriye dönük olumlu bakmamıza imkan veriyor"

[PAGE]

"Atılan adımlar ileriye dönük olumlu bakmamıza imkan veriyor"

Mevzuat çalışmalarında da önemli iyileştirmelerin söz konusu olduğunu belirten Erkeskin, şunları kaydetti: 

"Türkiye'de demiryollarının serbestleşmesiyle ilgili kanun 2013 yılında Meclis'ten geçti ve yürürlüğe girdi. Şu an biz onun ikincil mevzuat dediğimiz yönetmelik çalışmalarını bekliyoruz ki buradan hareketle özel sektörün demiryolu taşımacılığında nasıl yer alacağını göreceğiz. Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü çerçevesinde önemli mevzuat çalışmaları yapıldı ve yürürlüğe girdi. İspanyol muhataplarımızla Türkiye'de intermodal taşımacılığın geliştirilmesi için bir çalışma yapıldı.

Sivil havacılık konusunda elektronik sisteme geçilmesi noktasında yapılan önemli çalışmalar var. Karayolunda son zamanlarda pay kaybettiğimiz ve yabancılar lehine gelişen taşımacılık paylarının önünü alacak birtakım girişimler yapıldı; 2014'te bunların sonuçlarının alınmasını bekliyoruz. Ayrıca gümrüklerde daha modern, daha hızlı hareket edilebilmesi noktasında mevzuat değişiklikleri oldu. Bazı eksiklikler olsa da şu anda ilk atılan adımlar ileriye dönük olumlu bakmamıza imkan veriyor."

UTİKAD Başkanı Erkeskin, lojistik sektörünün de bu imkanları değerlendirip kapasite artırımı anlamında ciddi yatırımlar yaptığını anlatarak, "Yeni depolama tesisleri devreye girdi. Yeni tır yatırımları, uçak filosu geliştirme yatırımları yapıldı. Konteyner filosu aynı şekilde gelişmeye devam etti. Ayrıca çok önemli olan intermodal projesini devreye aldık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin önderliğinde UTİKAD'ın da ortağı olduğu Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar Şirketi faaliyetlerine başladı" diye konuştu. 

"İstanbul, 2014'te dünyanın lojistik başkenti olacak"

Sektörün şu anda en önemli konularından birinin yetkilendirilmiş yükümlü sisteminin tekrar elden geçmesi olduğunu aktaran Erkeskin, "Şu anki yapıda yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne uyum sağlayabilen bir elin parmağını geçmeyecek kadar firma var. Bunun bir tekelleşmeye yol açma riski söz konusu. Bu, daha ziyade karayoluyla eşya taşıyan firmalara tanınmış bir uygulama gibi gözüküyor. Bunun denizyoluna ve havayoluna da mutlaka uygulanması lazım" ifadelerini kullandı.

Karayolu taşımacılığında yetki belgeleri konusunda da sıkıntıları olduğunu belirten Erkeskin, yetki belgesiz taşıma yapan firmaların sektörde haksız rekabete yol açtığını ve yetki belgelerini kapsadıkları alan dışında kullanan firmalar bulunduğu söyledi.

Demiryollarının serbestleşmesiyle ilgili ikincil mevzuatların hazırlanmasının da sektörün gündemindeki bir başka konu olduğunu ifade eden Erkeskin, "Bu yıl dernek olarak en önemli çalışmalarımızdan biri sektörün uluslararası çapta en büyük kuruluşu olan FIATA'nın 2014 kongresini 13-18 Ekim'de İstanbul'da gerçekleştirmemiz olacak. Tabiri caizse İstanbul 2014'te dünyanın lojistik başkenti olacak" dedi.

Konferans dolayısıyla 100'ü aşkın ülkeden bine yakın katılımcının Türkiye'ye geleceğini aktaran Erkeskin, dünya ve Türkiye'de lojistiğin dinamiklerini ve gösterdiği gelişimi tartışacaklarını dile getirdi.

Erkeskin, devletin yaptığı girişimler ve lojistik sektörünün önünü açıcı mevzuat çalışmalarıyla Türkiye'yi bu konuda dünyada bir yıldız haline getirdiğini belirterek, kendilerinin de bunu değerlendirip böyle bir kongreyi Türkiye'ye getirme fırsatı bulduklarını ifade etti. 

"Efektif mal sevkiyatının getirdiği imkan, Türkiye'nin dış ticaretini daha da artıracak"

[PAGE]

"Efektif mal sevkiyatının getirdiği imkan, Türkiye'nin dış ticaretini daha da artıracak"

Türkiye ekonomisi için düşüncelerinin de çok olumlu olduğunu belirten Erkeskin, "Çok geniş bir sanayi sektörümüz var. Türkiye hemen her malın kaliteli olarak üretimini yapan bir ülke. Dünyada özellikle 2008'deki krizden sonra artık yakın yerlerden mal tedariki gündeme gelmiş vaziyette. Bizim dünyanın en önemli tüketim bölgelerinden biri olan Avrupa'ya yakın olmamızdan dolayı efektif mal sevkiyatlarının getirdiği imkanla Türkiye'nin dış ticaretini daha da artıracağına, ayrıca Afrika'ya olan çalışmalarımız ve Kafkaslar'daki ekonomik gelişmeyle beraber Türkiye'nin bu bölgenin önemli bir güç merkezi ve üretim üssü olacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Erkeskin, geçen yıl beklenen ihracat artışı sağlanamamış olsa da Türkiye'nin gelecek yıllarda 2023 hedefleri çerçevesinde tekrar sıçrama yapıp dünya ticaretindeki payını artıracağını dile getirerek, lojistikçiler olarak buna her türlü desteği vereceklerini söyledi. 

Erkeskin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile lojistik sektörünün daha iyi izlenebilmesi için çalışma içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Tesla Cybertruck korkunç bir kazaya karıştı: Çok sayıda ölü var Enerji ithalat faturası ekimde azaldı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli AYM'den 5 partiye mali denetim ve suç duyurusu kararı Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı