İSO ‘yeni sanayi devrimi’ için kolları sıvadı
İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği Sanayi Kongresi için bu yıl ‘yeni sanayi devrimi’ parolasıyla daha geniş çalışma yürütülüyor. Mayıstaki kongre öncesi ‘vasatlıkla yüzleşme’ başlıklı atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor
Abone olSercan AKINCI
İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) bugüne dek 11 kez düzenlediği Sanayi Kongresi’nin hazırlık çalışmaları ‘yeni sanayi devrimi’ parolasıyla sürdürülüyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan kongrelerden yeterli verimin alınamadığı ve katılımın düşük olduğu düşüncesiyle daha ciddi hazırlık yapma kararı alan İSO yönetimi kongreyi aralık ayında düzenlemekten vazgeçti. Bu yıl düzenlenecek kongrede yeni bir sanayi devrimi gerçekleştirmeyi düşünen İSO’da hazırlık toplantıları yoğun bir tempoda sürdürülürken detaylar da yavaş yavaş netleşmeye başladı.
Sanayi Kongresi öncesi, ilki önceki cumartesi günü ‘ekonomide vasatlıkla yüzleşme’ başlığıyla Sapanca’da düzenlenen ve diğer ikisinin ‘demokrasi ve devlette vasatlıkla yüzleşme’ ile ‘şirketlerde vasatlıkla yüzleşme’ başlıklarıyla mart ve nisan aylarında yapılması planlanan 3 tane atölye çalışma grubu toplantısı gerçekleştirilecek. Bu atölye çalışma grubu toplantılarından çıkacak sonuçlar mayıs ayında yapılması planlanan kongrede ilan edilecek. Sanayi Kongresi’nin hazırlık çalışmalarının geldiği noktayla ilgili olarak DÜNYA’ya bilgi veren İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren yeni sanayi devrimi parolasıyla ve ‘vasatlıkla yüzleşme’ başlığıyla çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti. Bugüne kadar yürütülen normal çalışmaların yeni dünyada ülke sanayisini bir yere götürmeyeceğinin açık olduğunu söyleyen Eren, yeni, yüzyılın perspektifiyle sanayiye bakılması gerektiğine dikkat çekti.
‘Kalem üretmeyi değil yazı yazmayı düşüneceğiz’
“Değişimi yakalayarak dünyada yapılanın üzerine çıkalım” diyen Eren, şimdiye kadar bina yap, makine al, hammadde al, üret mantığıyla hareket edildiğini, bu şekilde giderse yolun bir gün tıkanacağını ifade etti. Daha önce düzenlenen sanayi kongrelerinin 20’nci yüzyıla dönük olduğunu belirten Eren, şöyle devam etti:
“Daha önce bir kalem alıp, bunu nasıl üretiriz diye düşünüyorduk. Sonra kurşunu, talaşı alıp kalemi üretiyorduk. Eski kongrelerde nasıl daha çok kalem üretiriz diyorduk. Şimdi Sanayi Kongresi’yle yazı nasıl yazılır diye düşünmemizi sağlayacağız. Bunu düşündüğümüzde ürünü üretmek zaten kendiliğinden gelecektir. Yazı nasıl yazılır diye düşünürseniz kalem üretmek yerine belki de lazer üreteceksiniz. Yeni düzenleyeceğimiz Sanayi Kongresi’nde bu şekilde düşünen insanlar yaratmayı hedefliyoruz.”
Mayıs ayında düzenlenmesi planlanan Sanayi Kongresi’nde yerli ve yabancı konuşmacılar da yer alacak. İSO Sanayi Kongresi için konuşmacı olarak davet edilmek üzere global ortamda fikir üreten 7- 8 ismin üzerinde duruluyor ve bunlardan en az 3 kişinin kongreye katılacağı ifade ediliyor. İlki önceki cumartesi günü düzenlenen ve diğer ikisinin mart ve nisan aylarında yapılması planlanan atölye çalışma grupları toplantılarında akademiden ve sanayiden insanların görüşleri toparlanarak Sanayi Kongresi’nde sonuç bildirgesi olarak ilan edilecek.