ISO Türkiye İmalat PMI anketinin sonuçları açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI anketinin mart ayı sonuçları açıklandı. Şubat ayında 50,2 olan manşet PMI'da mart ayında küçük bir düşüş gerçekleşti. Manşet PMI eşik değer olan 50 düzeyinde gerçekleşti. 

AA | Abone ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI Anketi'nin mart ayı sonuçları açıklandı. Açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı:

* Şubat ayında 50,2 olan Manşet PMI, Mart ayında hafif bir düşüşle eşik değer 50 düzeyinde gerçekleşerek faaliyet koşullarında genel olarak durağan bir seyre işaret etti.

* Sektörün performansındaki durağanlık, manşet endeksin ana bileşenlerindeki değişimlerin küçük çaplı olmasından kaynaklandı. Mart’ta imalat sanayi üretimi oldukça sınırlı bir artış kaydederken, yeni siparişler ve istihdam hacimlerinde ise düşüş devam etmesine rağmen durma noktasına yaklaştı.

* Yeni siparişlerdeki yavaşlama son dokuz ayın en düşük oranında kaydedildi. Talep ortamındaki bu göreli iyileşme, bazı firmaları üretim ve satın alma faaliyetlerini artırmaya teşvik etti.

* Üretim ve girdi alımlarında üst üste ikinci kez artış kaydedilirken, satın alma faaliyetlerindeki genişleme şubat ayına göre daha belirgin gerçekleşti. Buna rağmen, ilk çeyreğin sonunda hem girdi hem de nihai ürün stoklarında düşüş eğilimi devam etti. Bazı firmalar, Kızıldeniz’deki aksamalar nedeniyle girdi alımlarında gecikmelerle karşılaştı ve teslimat sürelerinde üst üste üçüncü ay artış gözlendi.

TL'de kayıp girdi fiyatlarını artırıyor

* Türk lirasının ABD doları karşısındaki değer kaybı sektörün girdi fiyatlarında yükselişe yol açan ana unsur olmaya devam ederken, bazı firmalar ham madde maliyetlerinde de artış bildirdi. Girdi maliyetleri enflasyonu son üç ayın en ılımlı düzeyinde gerçekleşmesine rağmen yüksek seyrini sürdürdü.

* Mart’ta satış fiyatlarındaki artış da son üç ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, ancak enflasyon oranı belirgin düzeyde kaldı ve seri ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu ifadeleri kullandı:

* Türk imalatçıları açısından mart bir istikrar ayı olarak kayda geçti ve genel tabloda yaşanan bu iyileşme üretim ve satın alma faaliyetlerindeki ılımlı artışın sürmesini sağladı. Genel tabloda yaşanan iyileşme üretim ve satın alma faaliyetlerindeki ılımlı artışın sürmesini sağladı. Talepteki bu eğilimin devam etmesi halinde, yılın ikinci çeyreğine girilirken büyümenin ivme kazanabileceğini ümit ediyoruz.

PMI Endeksi nedir?

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir.

Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etti.

Dolar güne rekorla başladı! Instagram ne zaman açılacak? İşte son bilgiler... LGS ikinci nakil sonuçları açıklandı Türk teknoloji firması NATO'ya haberleşme hizmeti sağlayacak 26 ilde "Siberağ" operasyonu: 86 gözaltı