İnternetten forma satışları artıyor

Anadolu’ya internet aracılığıyla lisanslı ürün pazarlayan CİM, sadece Fenerbahçe ve Beşiktaş ürünlerinden günde 65 bin liralık satış gerçekleştiriyor

Abone ol

Burakhan VAROL

İSTANBUL - İki internet ve çağrı merkezi girişimcisinin tecrübelerini birleştirerek kurduğu CİM, bugün Türkiye’nin önde gelen spor kulüplerinin ürünlerini interaktif olarak pazarlıyor. CİM, Fenerbahçe ürünleri satışından günlük yaklaşık 35 bin lira, Beşiktaş ürünlerinden ise günlük 30 bin lira ciro elde ediyor.

CİM’in kurucu ortaklarından Serdar Çınar internetle küçük yaşta tanışmış. “İnternet üzerinden Türkiye’den dünyaya ne satabilirim?” sorusunu kendisine soran Çınar, turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi yarımada ve Kapalı Çarşı’da arayışa girdi. Turistlerle bir ebir konuşarak, Türkiye’den ne alarak eve döneceklerini sordu. Osmanlı –Türk motifleri taşıyan nargile, tavla, biblo, eşarp gibi geleneksel ürünlere olan ilginin yoğun olduğunu gören Çınar, Kapalı Çarşı’da yer alan ürünlerin bulunduğu İngilizce bir e-ticaret sitesi hazırladı. Daha sonra ‘hayat ortağım’ diye hitap ettiği ortağı Barış Güneş’le yolları kesişen Çınar, “Kendisinin hikayesi de benim gibiydi. Çağrı merkezi sektöründeydi. Hani ruh ikizi derler ya; biz de o misal sahip olduğumuz uyumu iş dünyasına yansıttık ve güçlerimizi birleştirdik. 10 yıllık internet ve çağrı merkezi tecrübelerini birleştirerek, kurduğumuz CİM vasıtasıyla hizmet verdiğimiz tedarikçilerin ürünlerini en üst seviyelere çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.

Çınar, bir dönem Fenerbahçe’de yöneticilik yapan bir aile dostundan, kulübün ticari pazarlama alanında ihtiyacı olduğunu öğrendi. Aile dostunun destekleriyle Fenerbahçe dergisinin pazarlamasına başladı. Üye sayısı hızla artmaya başladı ve dergiye 8 ayda 13 bin yeni üye kazandırdı. Anadolu’nun en ücra köşesine kadar insanları dergiye abone eden Çınar, “Bu insanların yakınlarında bir Fenerium olmadığı için mecburen lisanssız ürün aldıklarını fark ettik. Bunun üzerine Başkan Aziz Yıldırım’ın da tavsiye ve yönlendirmeleriyle, telefon üzerinden lisanslı ürün pazarlamaya başladık. Avrupa’da var olan sistemi ilk kez Türkiye’de denedik ve başarılı olduk” dedi. Ortaya çıkan bu başarı hikayesinden sonra Beşiktaş ve Sivasspor’a da hizmet vermeye başladığının altını çizen Çınar, Galatasaray ve Trabzonspor’la da görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Kulüpten alıp son kullanıcıya ulaştırıyor

Türkiye’de interaktif pazarlamanın giderek gelişeceğini öngören Çınar, “Hem kredi kartı penetrasyonu, hem genç popülasyonun artmasının yanında lojistik ağının genişlemesi Türkiye’de bu sektörün hızla gelişeceğini gösteriyor. Lisanslı ürünlerin pazarlaması konusunda ise aynı bir mağaza gibi doğrudan kulüpten satın alıp son kullanıcıya satışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Türkiye’nin her noktasında taraftarı bulunan Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yaklaşık 90’ar mağazaya ve 300’ün üzerinde cornera sahip olduğunu aktaran Çınar, çeşitli maliyetlerden ötürü bu mağazaların Türkiye’nin her noktasına ulaşamadığını söyledi. Çınar, “Bunun sonucu olarak mağazaların bulunmadığı noktalarda pazar korsan, lisanssız ürünlere kalıyor. Bunun önüne geçebilmek için kulüplerin ürünlerini interaktif pazarlama çalışmalarıyla Türkiye’nin 81 iline gönderiyoruz” dedi. Çınar, 2012-2013 sezonunda tüm Fenerium satışlarının yüzde 8’ini interaktif satışlarla gerçekleştirildiğini söyledi.

2012-2013 sezonu forma satışları

Fenerbahçe 390 bin adet

Galatasaray 377 bin adet

Beşiktaş 190 bin adet

Trabzonspor 110 bin adet

Sahte dolar nasıl farkediliyor? TÜYEMDER Başkanı Şeren açıkladı Papa Francis, mayıs ayında Türkiye'ye geliyor Elon Musk hedef göstermişti... ABD'de 'Musk' endişesi büyüyor Teğmenlerin Yüksek Disiplin Kurulu süreci başladı Binlerce emekliyi ilgilendiriyor: İBB emekli pazar desteği ödemeleri başlıyor