IMF'ye borç sıfırlanacak

Başbakan Erdoğan, 2013 yılının ilk yarısında, muhtemelen nisan ayında Türkiye'nin IMF'ye borcunun sıfırlanmış olacağını duyurdu.

Abone ol
İSTANBUL - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan, 2013 yılının ilk yarısında, muhtemelen nisan ayında Türkiye'nin  IMF'ye borcunun sıfırlanmış olacağını belirterek, "Şimdi artık IMF ile farklı  bir borçlanma yapısını inşa ediyor, IMF'den borç alan ülke değil, IMF'ye borç  veren ülke konumuna yükseliyoruz" dedi.
        
'IMF'ye borç veren ülke'
 
Önemli bir müjdeyi paylaşmak istediğini dile getiren Erdoğan, "Merkez  Bankamızın en son döviz rezervleri açıklandı ve yeni rakamlarla tarihimizin yeni  ve çok yüksek bir rekorunu elde ettik. Yıl sonu itibarıyla 100 milyar dolar  hesabını yaparken, 2002 yılında, biz göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar olan  Merkez Bankası rezervlerimiz, şu an itibarıyla 103 milyar 114 milyon dolara  ulaştı. Bu, Türkiye'nin gücünü, Türkiye ekonomisinin gücünü ve krizlere karşı  dayanıklılığını ifade eden rekorun da ülkemize, milletimize hayırlı olmasını  diliyorum" diye konuştu.
 
Görevi devraldıklarında Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan  borcunun 23,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Erdoğan, bu borcun  bugün itibarıyla 1,7 milyar dolara indiğini söyledi.
 
Birkaç gün içinde IMF'ye yeni bir dilim ödeme daha gerçekleştirileceğini  anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Borcumuzun 400 milyon dolar kadarını daha ödeyecek ve toplam borcu 1,3  milyar dolara çekeceğiz. 2013 yılının ilk yarısında, muhtemelen nisan ayında da  artık Türkiye'nin IMF'ye borcu sıfırlanmış olacak. Şimdi artık IMF ile farklı bir  borçlanma yapısını inşa ediyoruz. IMF'den borç alan ülke değil, (zaten ortağıyız  biliyorsunuz IMF'nin 1,1 ile) IMF'ye borç veren ülke konumuna yükseliyoruz. 
 
Türkiye, teknik konularda mutabakatın sağlanmasının ardından, IMF'ye Meksika'da  söz verdik 5 milyar dolara kadar borç verebilecek, bunun da görüşmeleri şu anda  devam ediyor."
 
Başbakan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle: 
     
- Terör örgütünün Kürt vatandaşlarla hiçbir alakası yok.
- Terörün, TBMM içinde, hem de Ana Muhalefet Partisi nezdinde Türkiye'de siyaseti şekillendirmesine asla izin vermeyeceğiz.
- İspanya'ya bakıyorsunuz, İngiltere'ye bakıyorsunuz, orada muhalefet partilerinin terör örgütlerine karşı iktidarla birlikte hareket ettiklerine şahit oluyorsunuz. Biz de ise tam aksine. 
- Şimdi çıkmış birileri köşesinde yazıyor. Ne diyor? 'Dışişleri Bakanı'nın Myanmar'da ne işi var?'.Ben buradan o medya patronuna 'yazıklar  olsun' diyorum. Bu adamları köşe yazarı olarak nasıl tutuyorsunuz?
- Bizim dedelerimiz, atalarımız,  ecdadımız at sırtında, dikkat edin, uçakla değil at sırtında nerelere kadar  gittiyse, biz de oralara kadar gideceğiz. Türkiye'nin, aziz milletin yardım elini  oralara kadar ulaştıracağız.
 
RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak İnşaat malzemesi endeksinde düşüş