İmalat sanayi yeniden hareketlendi

Türkiye imalat PMI 52.2 değerini alarak Eylül'de tekrar büyümeye işaret etti.

Abone ol

İSTANBUL - Önceki ay daralma ile büyümeyi birbirinden ayıran 50 düzeyini alan Türkiye imalat PMI, Eylül'de 52.2'ye yükselerek sektörün tekrar büyümeye geçtiğini gösterdi.

İmalatçıların aldığı yeni siparişler iki aydır devam eden düşüşün ardından tekrar yükselişe geçerken, üretimdeki artış hızı da yükseldi.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satınalma yöneticisi endeksinin (PMI) 50'nin üzerinde açıklanması sektördeki faaliyetlerin arttığı anlamına geliyor.

Yeni siparişler endeksi, Temmuz ve Ağustos ayındaki 50'ninaltında değer aldıktan sonra 51 seviyesine yükselerek siparişlerin yavaş da olsa artış kaydettiğini gösterdi. Yeni ihracat siparişleri endeksi ise 51.6 ile ihracat siparişlerinin daha güçlü bir büyüme kaydettiğine işaret etti.

Yeni siparişlerdeki artış imalatçıların üretimlerini artırmalarını sağlarken, imalatçıların birikmiş iş stoklarını azaltmaya odaklanmaları da üretimi destekledi. Ağustos'ta 50.1 seviyesini alan üretim alt endeksi 53.5'e yükseldi.

Geçen yıl Mart ayından bu yana gerileyen birikmiş işler ise yedi ayın en düşük seviyesinde düşüş kaydetti.

Girdi fiyatları Eylül'de tekrar hızlanmasına rağmen PMI tarihi ortalamasının altında kaldı. İmalatçılar yükselen petrol ve hammadde fiyatlarının maliyetlerini artırdığını ifade ettiler.

İmalat PMI'daki değişiklikleri yorumlayan HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "İmalatçılar iç talebin hala zayıf olduğunu bildiriyorlar. Bu durum fiyat endekslerinden de anlaşılıyor. Girdi fiyatları Nisan'dan bu yana en sert artışı kaydederken, çıktı fiyatları çok cüzi bir artış kaydetti. Şirketler, talebin güçlü olmadığını ifade ettikleri için girdi maliyetlerindeki artışı (müşterilerine) yansıtmaktan çekiniyor.. İç talep son çeyrekte artar mı?.. TCMB Temmuz-Eylül döneminde para politikasını kademeli olarak gevşetmeye başladı, ki bu da harcamaların 2012 sonuna doğru artabileceğine işaret ediyor. Dış talebin ise kısa vadede iyileşmesi beklenmiyor" dedi.

Yaklaşık 400 şirketin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor. 

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor