Her zaman kazandırmayabilir! Merkez Bankası'ndan tanıtım videosu: Carry Trade nedir?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomi eğitim ve finansal okuryazarlık faaliyetleri kapsamında "Carry Trade"i açıkladığı bir video yayımladı. Peki "Carry Trade" nedir? İşte ayrıntılar...

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yatırımcılar tarafından son dönemlerde büyük rağbet gören "Carry Trade" yöntemine ilişkin tanıtım videosu yayımladı. Görüntülerde söz konusu işlemlerin nasıl çalıştığı bir örnekle anlatılırken, carry trade işlemlerinin her zaman karla sonuçlanmayabileceği uyarısında bulunuldu.

Carry trade, işlemlerinin örneklerle açıklandığı videoda, şu ifadeler kullanıldı:

"Yatırımcıların, düşük faizli para birimlerinden borç alarak daha yüksek faizli para birimlerine yatırım yapmasına carry trade denir. Carry trade işlemleri, döviz kuru değişmediği sürece iki ülke arasındaki faiz farkı kadar getiri potansiyeli taşır. Bu işlemlerin getiri sağlanmasına etki eden en önemli unsur döviz kurlarıdır. Çünkü, yüksek faizli para biriminin, aradaki faiz farkından daha çok değer kaybetmesi halinde yatırımcı için zarar oluşur."

"Carry Trade" nedir?

Düşük faizli para birimlerinden borç alarak daha yüksek faizli para birimlerine yatırım yapılması Carry Trade olarak adlandırılıyor. Örneğin;

* Düşük maliyetle İsviçre Frangı ödünç alan bir yatırımcı, daha yüksek faiz oranları sunan Türk Lirası'na yatırım yapabilir. Bu durum yatırımcının, yüksek faiz geliri elde etmesini ve kur farkından kazanç sağlamasını sağlar.

Ancak döviz kurlarındaki dalgalanmaların oluşturduğu riskler nedeniyle "Carry Trade" stratejisini uygularken ciddi zararlar da yaşanabiliyor.

Erdoğan'dan 'Esad'a davet olabilir' mesajı Kırgızistan'da darbe girişimi Bakan Tunç'tan kira zam sınırıyla ilgili açıklama Asgari ücretliye temmuzda zam var mı? Merkez Bankası'ndan tanıtım videosu: Carry Trade nedir?