Hedef 2025'e kadar 3 milyon kadın istihdamı

KAGİDER Başkanı Oktar, 2025'e kadar 3 milyon kadının istihdama katılması için çalıştıklarını söyledi.

Abone ol

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, 2025'e kadar 3 milyon kadının istihdama katılması için çalıştıklarını belirterek, "Hedefimiz, 2025'e kadar kadın ve erkek istihdamı arasındaki farkı yüzde 25 azaltmak" dedi.

Oktar, düzenlenen basın toplantısıyla Mayıs 2015 itibarıyla yeni yönetimiyle çalışmalarını yürüten KAGİDER'in, 2015-2017 yönetim döneminde ağırlık vereceği çalışma alanlarını paylaştı. 

Türkiye'de kadının toplumdaki konumunu güçlendirmek adına derneğin 2025 vizyonunu açıklayan Oktar, kadınların iş gücüne katılımını ve girişimciliği teşvik etmek, özellikle genç girişimcilere destek olmak ve genç kadınlara gelecek planları için vizyon kazandırmak hedefleriyle görevi devraldıklarını bildirdi.

Türkiye'nin kadın istihdamı sorununa dikkati çeken Oktar, 2025'e kadar 3 milyon kadının istihdama katılması ve kadın istihdamının en az yüzde 41 olması hedefiyle çalışmalarını yürüteceklerini vurguladı.

Oktar, dünyada kadın istihdamının yüzde 1 artmasının Gayrisafi Milli Hasıla'ya (GSMH) 80 milyar dolar artış olarak yansıdığını aktararak, kadınların dünya ekonomisinin değerlendirilmeyen en büyük kaynağı olduğunu söyledi.

Gelişmiş dünya ekonomilerinin, yüzde 60-70 kadın istihdamı oranları ile ilerlediğine işaret eden Oktar, sözlerine şöyle devam etti:

"AB ülkelerindeki en düşük kadın istihdam oranı yüzde 41,3 iken Türkiye'de bu oran yalnızca yüzde 28,6. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran 2015 İşgücü İstatistiklerine göre ülkemizde 19,8 milyon kadın istihdama dahil değil. Kadın istihdamı oranı ile Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında sonuncu sırada. Kadın sorunlarının çözümü açısından kadın temsiliyetinin, öncelikli olarak karar verici pozisyonlarda sağlanması gerekir. Bu nedenle kadın istihdamı ve kayıtlı çalışma aciliyetle ele alınması gereken konular arasında önceliklendirilmeli."

"Cinsiyet eşitliği raporunda Türkiye listenin alt sıralarında"

KAGİDER Başkanı Oktar, kadın istihdamı potansiyelinin, dünyanın en büyük ekonomilerinin toplamına eşdeğer olduğunu belirterek, toplumsal gelişimin yolunun kadın temsiliyetinden geçtiğinin altını çizdi.

Oktar, McKinsey Global Institute (MGI) tarafından hazırlanan cinsiyet eşitliği raporuna göre Türkiye'nin listenin alt sıralarındaki ülkeler arasında bulunduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Rapor, kadınların iş dünyasında erkekler ile eşit hak ve fırsatlara sahip olması ve potansiyellerinin tamamını gerçekleştirmeleri durumunda, ülkelerin 2025 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'larına (GSYH) 28 trilyon dolar (%26) katkıda bulunabileceğini ortaya koyuyor. Bu, bugünkü ABD ve Çin'in ekonomilerine eşdeğer bir büyüklük. 2025'te 3 milyon kadını istihdama katmak ve kadın istihdamını en az yüzde 41 seviyelerine çıkarmak için kız çocuklarının eğitimde olması son derece önemli. 2025 hedeflerine ulaşılmasının; eğitim, istihdam ve girişimcilik döngüsünün sağlandığı bir ortam yaratılabilmesine bağlı olduğuna inanıyoruz."

Sivil toplum kuruluşlarının, dinamik yapısını koruyabilmek ve büyük hedeflere ulaşmak için "uzmanlaşma"ya önem vermesi gerektiğini dile getiren Oktar, kadınların tüm üretim ve karar süreçlerinde özgür, eşit ve etkin rol aldığı bir dünya yaratmak vizyonuyla yıllardır azimle çalıştıklarını anlattı.

Oktar, yeni dönemde bu konuda kendilerini daha da geliştirmek için daha büyük hedefler koyduklarına değinerek, "KAGİDER olarak en büyük zenginliğimiz, her biri alanında uzman üyelerimiz. Bu kaynağımızı daha verimli kullanabilmek adına strateji gruplarımızla daha aktif çalışmalar yürüterek kadın girişimcilere daha fazla katkı sunacağız" diye konuştu.

"1 Kasım seçimleriyle birlikte en az 100 kadın milletvekili görmek istiyoruz"

KAGİDER Başkan Yardımcısı Zehra Güngör ise KAGİDER olarak, kadının her alanda güçlenmesini savunduklarını, sadece ekonomik alanda değil, siyasi alanda da kadınların etkin rol üstlenmesinin ülkenin geleceği ve refahı için bir zorunluluk olduğuna inandıklarını söyledi.

Bu bağlamda 2011 Genel Seçimleri'nde 79 olan kadın milletvekili sayısının, 2015 Genel Seçimleri'nde 98 olmasını umutla karşıladıklarını anımsatan Güngör, karar vericiler ile siyasette kota ve kadına yönelik pozitif ayrımcılık taleplerini her fırsatta paylaştıklarını vurguladı. 

Güngör, "Kadınların, nüfusun yüzde 48'ini oluşturduğu ve parlamentoda kadın vekil oranının sadece yüzde 14,2 olduğu ülkemizde, cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılabilmesi ancak kadın nüfusuna oranla parlamentoda temsil edilmesiyle mümkün olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Güngör, 1 Kasım seçimleriyle birlikte en az 100 kadın milletvekili görmeyi arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı