Hedef 100 milyon müşteri

Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, 2018 sonunda toplam telekomünikasyon pazarında liderliğe yükselmek istiyor.

Abone ol

Turkcell Grup için 3 temel stratejik hedef var. İlk hedef telekom pazarında lider olmak. İkinci hedef bölgesel genişleme ve bulunduğu pazarlarda 1 ya da 2 numaralı oyuncu olmak, üçüncü hedef ise küresel çapta kullanılan uygulama ve servisler sunmak. Tüm bu stratejinin Turkcell’i getireceği bir nokta var. 100 milyon abone… 

Turkcell uzun zamandan beri Türkiye’nin sınırlarına taşmış bir operatör. Türkiye’nin dışında, Kuzey Kıbrıs, Belarus, Ukrayna ve iştirakleri üzerinden Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Almanya’da faaliyet gösteriyor. Bugün 70 milyon kişi Turkcell’in hizmetlerinden yararlanıyor. 2018 yılında ise hedefi, 100 milyon aboneye ulaşmak. 100 milyonu zihninizde şöyle canlandıralım. Bu öyle bir rakam ki dünyadaki ülkelerin nüfus büyüklükleri ile karşılaştırdığınızda Turkcell’i 14’üncü büyük ülke haline getiriyor. BM'ye üye 193, Wikipedia’nın ise 242 ülkesi var. Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, 3 yıllık stratejik hedefl erini anlatırken abone sayılarını 100 milyona ulaştırmanın yanında fiber altyapılarını kullanan hane erişiminin de 2.3 milyon civarında olduğunu bu rakamı da 3 yıl içinde 3 milyona çıkarmayı planladıklarını söyledi. 

Dijital hizmet şirketi haline geliyor 

Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, “Dijital hizmet şirketi haline geliyoruz” vurgusu yapıyor. Turkcell’in gittiği yönü anlatırken özetle “Biz Türkiye’nin lider cep telefonu operatörü olmaktan, Türkiye’nin lider telekomünikasyon hizmetleri şirketi olmaya odaklanmış durumdayız” mesajı veren Terzioğlu, “Türkiye’de üç yıl içerisinde yüzde 8-10 arasında, uluslararası pazarlarda da yüzde 10-15 arasında büyümenin olacağını, dolayısıyla grup seviyesinde ortalama yüzde 10-14 arasında büyüyeceğimizi düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı. 

Terzioğlu, planlarını şöyle aktardı: “Turkcell bugüne kadar Türkiye’de mobil iletişim pazarının açık ara lideriydi, 2018 yılının sonu itibarıyla toplam telekomünikasyon pazarında da liderliğe yükselmeyi hedefl ediğimizi dile getirdik. 2015 yılında Turkcell’i entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan küresel bir oyuncu olarak konumladık ve işlerimize bir bütün olarak bakmaya başladık. Telekomünikasyondaki tüm faaliyetlerimizi “Turkcell Türkiye” ve “Turkcell Uluslararası” olmak üzere iki ayrı iş grubu olarak yeniden yapılandırdık. Bizim şu anda Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Belarus, Ukrayna ve dolaylı olarak opere ettiğimiz Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Almanya operasyonlarıyla beraber yaklaşık olarak 70 milyon müşterimiz var. Bütün ülkelerdeki büyüme hızları da devam ediyor. Dolayısıyla ümit ediyorum ki, 2018’e geldiğimizde yeni pazarlar hariç söylüyorum, 100 milyonun üzerinde abonesi olan, televizyon yayıncılığında bir ya da iki numaraya oturmuş, müşterilerine dijital servisler anlamında müzik ve televizyon içeriği açısından hizmetler veren, gerçek anlamda hem mobil hem de sabit tarafta müşterilerine hiç fark ettirmeden dijital ortamda hizmet veren bir telekomünikasyon hizmet şirketi olacağız.” 

'Bizi Orta Asya’da Balkanlar’da; Suriye, Irak, İran’da görebilirsiniz'

Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, grup olarak yeni pazarlara ilişkin hedefl erini de aktardı. Terzioğlu, Türk telekomünikasyon pazarını ‘çok zor’ olarak nitelendirdi ve Türkiye’deki vergilendirme ve regülasyon ortamını, ‘dünyada olabilecek en zor regülasyon ve vergilendirme ortamı’ sözleriyle tarif etti. 
“Türkiye’nin en büyük altyapı yatırımlarını yapan şirket olarak hiçbir teşvik almıyoruz” diyen Terzioğlu, şöyle devam etti: “Eğer biz bu zorlu

ortamda Türkiye’de başarılı olduysak, biz buradaki yetkinliklerimizi alıp, Orta Asya’da, Balkanlar’da ne yapabiliriz diye düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. Türkiye’ye coğrafi ve kültürel anlamda yakın yerlerde çok daha başarılı ve karlı işler yapabileceklerini ve Türkiye’nin hizmet ihracatına da bir katkıda bulunabileceklerini düşündüklerini ifade eden Terzioğlu, “ O yüzden ilk yatırımlarımızı Kuzey Kıbrıs’ta, Belarus’ta, Ukrayna’da, Almanya’da yaptık. Ama önümüzdeki dönemde bizi Orta Asya’da, Balkanlar’da, stabil hale geldikten sonra Suriye’de, Irak’ta, İran’da görebilirsiniz. Fırsatları sürekli takip ediyoru" dedi. 

Ukrayna mobil telekom pazarında “life:)” markasıyla faaliyet gösteren ve ülkeyi 3G ile tanıştıran LLC Astelit’in tamamını satın aldıklarını da hatırlatan Terzioğlu, “Ukrayna pazarında Turkcell markasının kurumsal renklerini kullanan Lifecell markasıyla hizmet vereceğiz. Önümüzdeki dönemde diğer uluslararası işlerimizin markasını Lifecell çatısı altında olacak şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz” bilgisini verdi. 

Yatırım hattını planladı kaynağı cebine koydu

Geçtiğimiz 3 ay içinde Turkcell, grup bilanço yapısını iyileştirmek adına bazı adımlar attı. 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan ‘yatırım yapılabilir’ notu aldı. 4.5G dahil yatırımların finansmanında kullanmak üzere 10 yıl vadeli 500 milyon dolarlık vadeli bir bono ihracı yapıldı. 5 banka ile 500 milyon dolar ve 445 milyon euro tutarında bir kredi anlaşması imzalandı ve Çin’den 1.25 milyar euroluk yatırım finansmanı sağlandı. 

Kaan Terzioğlu, "2016 ve sonrasında yapacağımız yatırımları çok iyi gördük ve planladık” dedi ve ekledi: “Turkcell olarak KDV dahil 2 milyar euroya yakın bir spektrum satın aldık. Önümüzdeki 13 senede pazara sunulabilecek hizmetlerin altyapısının yüzde 47’sizi sağlayacak olan bu spektrumu kullanarak biz önümüzdeki dönemde büyük ekran televizyonları küçük ekranlara taşıyacağız. Müşterilerimize hem eğitim, hem sağlık hem de eğlence alanında kullanılabilecek çok daha zengin içerikli videolar, televizyon yayıncılığı ve dijital içerik taşıyacağız. Bütün bu yatırımlar için de bilançomuzu daha çalışır hale getirmemiz gerekiyordu. Astelit ile başlattığımız borç yapılandırmasını, Belarus’taki iştirakimiz BeST için de gerçekleştirdik. Böylece uluslararası iştiraklerimizin borcundan kaynaklanan kur riskini bertaraf etmiş olduk.” 

Gelirler içinde ses ve datanın payı tam terse dönecek 

Ortaya konulan öngörülere göre önümüzdeki üç yıl boyunca Turkcell yüzde 10-14 arasında büyürken, faiz, amortisman ve vergi öncesi kar marjının (FAVÖK marjı) artarak ortalama yüzde 32-35 seviyelerinde olması bekleniyor. 

Terzioğlu, “Turkcell’in gelir kalemlerine baktığımızda şu anda ses yüzde 52, data yüzde 30, servisler, çözümler ve diğer unsurlar ise yüzde 18’lik paya sahip. 2018’de ses ve data kullanımı neredeyse yer değiştirmiş olacak. Yüzde 52 olan ses kullanımı yüzde 30’a düşerken, yüzde 30 olan data kullanımı ise yüzde 50’ye yükselecek. SMS, toptan satış, servis ve çözümlerin yüzde 18 olan payı ise 20 olacak. Servis ve çözümlerde 609 milyon TL olan gelirimiz ivmeli bir büyüme ile yıllık ortalama yüzde 30 civarında yükselecek. Dolayısıyla hem datadaki talebin güçlü artışı, hem dijital servis ve ürünlerin üstün bir kullanıcı deneyimiyle birlikte yaygınlaşması büyümemizde güçlü rol sahibi olacak” bilgisini de paylaştı.

'BİP’i 169 ülkede 5 milyondan fazla kişi indirdi'

“BİP Türkiye’nin anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma platformu olacak. Şu anda 5 milyondan fazla müşterimiz BİP uygulamasını indirmiş durumda. 3.1 milyon kişi de anlık olarak bu uygulamayı kullanıyor. Nasıl ki Ukrayna’dan bir WhatsApp çıktıysa, Türkiye’den de BİP çıkacak. Dünyada 169 ülkede müşteriler ve tüketiciler bu uygulamayı indirdiler ve kullanıyorlar. WhatsApp çok başarılı oldu ama bedava olduğu için başarılı olmadı. WhatsApp daha iyi bir hizmet olduğu için insanlar onu sevdiler ve kullandılar. BİP’i dünyada diğer dillerde de hizmet verecek şekilde sunmayı planlıyoruz. Demek ki bizim de telekom operatörü olarak daha da iyi hizmetler yaratmamız lazım. Müşterilerimiz bizi artık onların bir hayat arkadaşı olarak görecekler.”

'16.5 milyar doları kazmak için değil Ar-Ge’ye harcayalım'

Kaan Terzioğlu, en büyük isteklerinin herkesin hızlı ve ucuz internete erişebilmesi için vergi yükünün hafifl etilmesi ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılması olduğunu söylerken vergiler kadar önemli ve acilen çözüme kavuşturulması gereken bir başka konunun ise yatırımın önündeki regülatif ve hukuksal engellerin kaldırılması olduğunu anlattı. Bunun en büyük örneğinin de fiber yatırım konusundaki zorluklar olduğuna değinen Terzioğlu, ortak altyapı çağrılarına değinerek “Ortak altyapı şirketi kurulmaması durumunda 3 operatörün tüm Türkiye’ye fiber altyapı sağlayabilmesi için 16.5 milyar dolar yatırım yapması gerekecek. Birlikte hareket edilirse bu rakam 3.9 milyar dolara iner. Yani 12.6 milyar dolarlık bir ekonomik katkıdan bahsediyoruz. Biz istiyoruz ki bu kaynağı kazı ve izin işlemleri için değil Ar-Ge için, yerli teknolojiler geliştirmek için kullanalım” diye konuştu.

'81 ilde herkesi 1 gecede 4.5G’ye geçireceğiz'

Kaan Terzioğlu, Turkcell olarak 1 Nisan’da 81 ilde aynı anda 4.5G’nin sinyalini vermeye hazır olduklarının altını çizerken “375 megabite varan hızlarla başlayacağız. Aslında 1.2 gigabit hıza kadar çıkabilecek bir altyapımız var fakat henüz müşterilerimizin ellerindeki akıllı telefon ve cihazlar henüz bunu desteklemiyor. Bu cihazlar 2016-2017’de devreye girecek. O yüzden müşterilerimize ısrarla hem telefonlarını kontrol ettirmelerini, hem de sim kartlarını değiştirmeleri için mağazalarımıza davet ediyoruz” açıklamasını yaptı. 4.5G’de hızın bu güne kadar alışılan hızın 10 kat üzerinde olduğuna da işaret eden Terzioğlu, “81 ilde herkes bir gecede 4.5G’ye geçecek” dedi.

'Turkcell Müzik Spotify'ı, Akıllı Depo Dropbox'ı solladı'

Turkcell’in ‘küresel çapta kullanılan uygulama ve servisler’ stratejisinin hayata geçmiş 4 önemli sac ayağı var. Bunlarda biri BİP, diğerleri ise Akıllı Depo, Turkcell TV+, Turkcell Müzik. Kaan Terzioğlu, “BİP, Turkcell TV+, Turkcell Müzik başta olmak üzere servislerimize olan ilgide düzenli bir artış var. Büyümede itici güçlerimizden birisi olacak Turkcell TV+’da 550 bin olan müşteri sayımızı 2018 yılında 5 kat artırarak 2 milyona ulaştırmayı hedefl iyoruz. Bugün Türkiye’de Turkcell Müzik, Spotify’dan, Akıllı Depo ise Dropbox’tan daha fazla aboneye sahip. 4.5G’ye geçişle birlikte yeni nesil uygulama ve servislerimizin büyümemizde daha güçlü bir role sahip olacağı muhakkak. 4.5G ile birlikte bir anda evlerimizdeki televizyonlara ek olarak en az 35 milyon küçük ekranlı TV hayatımıza girecek. 4.5G hızının sunacağı avantajların etkisiyle Turkcell TV+ içerik sağlayıcılar için de işbirliği yapılması gereken en etkili platform olacak” açıklamasını yaptı.

2.5 milyon telefon sattı

T serisi akıllı telefon ailesinin son üyesinin T60 olduğunu da hatırlatan Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, “T serisi akıllı telefon satışlarımız yaklaşık 2.5 milyona ulaştı” dedi.

Müşteriden sorumlu genel müdür yardımcılığı oluşturdu

Kaan Terzioğlu, lider telekomünikasyon hizmetleri şirketi olmaya odaklandıklarını anlatırken “Bizim en önemli odak noktamız, müşterimiz. Organizasyonumuzda ilk defa müşteriden sorumlu bir genel müdür yardımcılığı oluşturduk. Burada tek odağımız var. O da müşterilerimizin deneyimini tasarlamak ve onlara en ideal hizmeti veren ideal tüketim platformlarını sağlamak” şeklinde konuştu.

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı