Hapis cezası kaldırıldı, karşılıksız çekler patladı

AGSD Başkanı Karakuş,8 ayda 562 bin çekin karşılıksız çıkmasının ekonomik şartlarla açıklanamayacağını ifade etti.

Abone ol
 
ANKARA - Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra karşılıksız çeklerde patlama yaşandığını belirtti.
 
Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, karşılıksız çeklerin 2012 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56, Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,4 artış yaşandığına dikkati çekerek, 8 ayda 562 bin çekin karşılıksız çıkmasının ekonomik şartlarla açıklanamayacağını ifade etti.
Ağustos ayında karşılıksız çek keşide eden 21 bin çek sahibinin yüzde 87'sinin daha önceden karşılıksız çeki olduğunu öne süren Karakuş, şunları bildirdi:
''Bu da gösteriyor ki, piyasada karşılıksız çek keşide etmeyi meslek haline getirenler var, 'çek yat'çılar var. Bu tip insanlara karşı ciddi bir yaptırım olması gerekiyor. Piyasada kimse çek alıp vermek istemiyor. Ciddi bir boşluk oluştu. Cezalandırma açısından da boşluk var. Bu durum çarşı pazarı olumsuz etkiliyor. Ceza Kanunu'na dayanmayan ve kamuya karşı suç kapsamına girmeyen bir hapis cezasının getirilmesini tartışmamız lazım. Kesilen çek miktarına göre orantılı bir tutukluluk süresi getirilebilir.''
''Risk Santralizasyon Merkezi''nin sadece bankalara değil tüm iş dünyasına hizmet vermesinin beklendiğini belirten Karakuş, iş dünyasının sadece bankalardan ibaret olmadığını, çek alan veren tarafların kolaylıkla istihbarat bilgilerinden yararlanmaları gerektiğini savundu.
 
ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti AK Parti'den 'köpek yasası' eleştirilerine tepki Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı