Hacmin 2024 yılında 3,4 trilyon liraya ulaşması bekleniyor

 Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre 2024’te 3,4 trilyon liralık e-ticaret hacmi ve 6,67 milyar adet işlem gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Türkiye’de genel ticaret hacmine oranı 2019’da yüzde 10,1 olan e-ticaret, gösterdiği hızlı büyümeyle 2023’te yüzde 20,3’e ulaştı.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Ticaret Bakanlığı tarafın­dan hazırlanan “Türki­ye’de E-Ticaretin Görü­nümü” başlıklı rapora göre Tür­kiye’nin 2023 yılı e-ticaret hacmi 1,85 trilyon liraya ulaştı.

Türki­ye’de e-ticaret hacmi 2023 yı­lında bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 77,89 milyar dolar olarak hesaplandı. 2023 yılında e-ticarette işlem sayısı ise bir ön­ceki yıla göre yüzde 22,25 arta­rak 5,87 milyar adet olarak ger­çekleşti.

GSYİH içindeki payı %6,8

E-ticaret hacminin genel tica­ret hacmine oranı 2019 yılında yüzde 10,1 iken, yıllar içinde bü­yük bir artış kaydederek 2023 yı­lında yüzde 20,3’e ulaştı. E-tica­ret hacminin 2023 yılında Gay­risafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payı (E-GSYİH) bir önceki yıla göre yüzde 33,3 ora­nında artarak yüzde 6,8’e ulaştı. E-GSYİH’nin 2019-2023 yılla­rı arasında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26 oldu. Ticaret Ba­kanlığı, 2024 yılı için 3,4 trilyon liralık e-ticaret hacmi ve 6,67 mil­yar adet işlem olacağı öngörüsü­nü paylaştı.

E-ticaret hacminin yüzde 51’ini mal ticareti, yüzde 49’unu ise hizmet ticareti oluşturu­yor. Bunun yanında kartlı işlem hacminin yüzde 63’ü mal ticare­ti iken yüzde 37’si hizmet ticare­ti kaynaklı işlemlerden meydana geliyor. E-ticaret hacminden en büyük payı alan ilk üç sektörden ilki 233 milyar lira ile beyaz eş­ya ve küçük ev aletleri olurken bu sektörü sırasıyla 135 milyar lira ile elektronik ve 127 milyar lira ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sek­törleri izliyor.

E-ticaret yapan işletme sayısı Türkiye’de 559 bin 412’ye ulaştı

Pazaryerlerinde e-ticaret faali­yeti yürüten işletme sayısı ise 540 bine yaklaşırken kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-ti­caret faaliyetinde bulunan ET­BİS’e kayıtlı işletmelerin sayısı 35 bini aştı. Türkiye’de e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 76’sı şa­hıs işletmesi, yüzde 21’i limited şirket ve yüzde 3’ü anonim şirket. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya, e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin en çok bu­lunduğu ilk 5 il olarak öne çıktı. E-ticaret faali­yetinde bulunan es­naf işletmesi sahip­lerinin yüzde 70,5’i er­kek, yüzde 29,5’i ise kadın. Esnaf işletmesi sahiplerinin yaşlarına göre dağılımına bakıldığında ço­ğunluğun 25-44 yaş aralığında ol­duğu görüldü.

İşlem hacmi olarak en yoğun dönem Kasım 2023 oldu

Kasım ayında e-ticaret hacmi yıl genelindeki aylık ortalama­ların yüzde 50 üstünde seyret­ti. 2023 yılında en yüksek işlem yapılan günler, Kasım ayı kam­panyalarının etkisiyle 11 Kasım (11-11) ve 24 Kasım Öğretmen­ler Günü oldu. E-ticaret alışveriş tutarlarının yaş dağılımına ba­kıldığında en fazla harcamayı 29 yaşındaki tüketiciler gerçekleş­tirirken e-ticaret hacminin yarı­sından fazlasını 25-36 yaş aralı­ğındaki tüketicilerin yaptığı alış­verişler oluşturdu.

Mobil uygulamaların tercih edilme oranı yüksek

İşlem sayısı ve işlem hacminin satış kanallarına göre dağılımına bakıldığında mobil uygulamalar­dan yapılan alışverişler öne çıkı­yor. Web, mobil web ve mobil uy­gulama şeklinde sınıflandırılan sipariş platformları arasında iş­lem sayısı bakımından yüzde 91; işlem tutarı bakımından ise yüz­de 80 oranında mobil uygulama kullanıldı. E-ticaret harcamala­rının saat aralıklarına göre dağı­lımına bakıldığında yüzde 43 ile en fazla sayıda işlem 18.00-00.00 arasındaki 6 saatlik zaman dili­minde gerçekleştirildi.

Ortalama kargo teslim süresi 46,2 saat oldu

E-ticaret sektörünün en önemli paydaşları arasında si­pariş edilen ürünün tüketiciye ulaşmasını sağlayan kargo ta­şımacılığı ve lojistik sektörü ile ilgili bilgiler de raporda yer alı­yor. Teslim süreleri incelendi­ğinde Türkiye genelinde ortala­ma kargo teslim süresi 46,2 sa­at olarak rapora yansıdı. Teslim edilemeyen kargo gönderilerine bakıldığında karşılaşılan ilk ne­den yüzde 34,13 ile müşterinin gönderiyi kabul etmiyor olması ile karşılaşılıyor. Adreste bulun­muyor olma yüzde 26,43 ile ikin­ci sırayı alırken, en az karşılaşı­lan sebep ise yüzde 1,2 ile hasarlı kargo oldu.

En yüksek miktarda kargo gönderimi yapılan il, top­lam gönderilerin yüzde 55,27’si ile İstanbul oldu. İstanbul’u sıra­sıyla Kocaeli, Ankara, İzmir, Bur­sa ve Kayseri illeri takip etti. En fazla kargo gönderimi yapan il­çelere bakıldığında ise İstanbul iline bağlı Bağcılar ilçesi ilk sı­rada yer aldı. En fazla sayıda kar­go alan il yüzde 29,74 oranı ile yi­ne İstanbul oldu. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli, İstan­bul’u takip etti. En yüksek sayıda kargo alan ilçe ise Ankara iline bağlı Çankaya ilçesi oldu.

 E-ticarete uyumu en yüksek iller İstanbul, Kayseri, Çorum ve İzmir

 Bakanlıkça geliştirilen meto­doloji sayesinde Türkiye’de illerin e-ticarete uyumuna ilişkin bir endeks oluşturul­du. Bu metodolojide yer alan kriterlerden ilkini ilin e-tica­ret satışlarının gayrisafi yur­tiçi hasılaya oranı (e-GSYH) oluşturuyor. İlde e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısının o ildeki toplam işlet­me sayısına oranı yani ildeki işletmelerin e-ticarete enteg­rasyonu, il bazındaki e-ticaret satışlarının ildeki e-ticaret alışlarını karşılama oranı ve il­de faaliyet gösteren e-ticaret işletmesi başına düşen e-tica­ret satış hacmi diğer kriterleri oluşturuyor. Bu göstergeler değerlendirilerek meyda­na getirilen e-ticarete uyum skorlarına bakıldığında, e-ti­carete uyumu en yüksek olan iller sırasıyla İstanbul, Kay­seri, Çorum, İzmir ve Kocaeli olarak öne çıktı.

Milli boksör Hatice Akbaş gümüş madalya aldı FTX, müşterilerine 12,7 milyar dolar ödeyecek  Hacmin 2024 yılında 3,4 trilyon liraya ulaşması bekleniyor Üç şantiyesi olan birini devretme yolunu arıyor Türk ordusu ‘kuantum zırhı' ile donatılacak