Geliştirdiği mayın tespit robotu için destek bekliyor

Girişimci Mert Alta, prototipini yaptığı “mayın tespit robotu” ve “bomba imha robotu”nda üretime geçmeyi istiyor. Alta, talep geldiği takdirde Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte söz konusu cihazları geliştirebileceğini vurguladı

Abone ol

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Antalyalı girişimci Mert Alta, “mayın tespit robotu” ve “bomba imha robotu” geliştirdi. Ancak gereken talebi görmediği için cihazın da üretimine geçemeyen Alta, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu robotları kullanabileceğinin altını çizdi. 

Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde üniversite öğrenimini tamamlayan Alta, doktorasını da “mayın tespit robotu” çalışması üzerine yaptı. Öğreniminin ardından tezini üretime dönüştürmek için harekete geçen Alta, önce Antalya’da bir iklimlendirme şirketinde Ar-Ge bölümü kurdu ve burada 5 yıl boyunca müdürlük görevini yürüttü. Daha sonra kendi işini kurmaya karar veren Alta, otomobilini sattı ve devletten de 800 bin lira girişimcilik desteği alarak Antalya Teknokenti’nde “robot teknolojileri” alanında faaliyet gösterecek “Altatech” şirketini kurdu. Alta, kısa süre içerisinde “mayın tespit robotu” ve “bomba imha robotu” prototipleri üretti. Ancak müşteri bulamadığı için robot imalatını ticari üretime dönüştüremedi. 

Robotlar için devletin ilgili kurumlarına başvurduk 
Son zamanlarda terör saldırılarının artmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bazı görevlilerin telefonla kendisini aradığını söyleyen Altatech şirketi sahibi Mert Alta, prototipini yaptığı mayın tespit robotlarının kullanılması halinde 16 askerin şehit olduğu Dağlıca terör saldırısının önlenebileceğini öne sürdü. Alta, “Devletin ilgili kurumlarına başvurduk. Ancak prototipini yaptığımız robotları satamadığımız için üretmedik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 4 kez 'yılın girişimcisi' ödülünü aldık. En son Savunma Müsteşarlığı sponsorluğunda ODTÜ Teknokenti’nin düzenlediği Teknoloji ve Girişimcilik Yarışması’nda bin 350 proje arasında finalist olduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başarılı çalışmalarımız nedeniyle 1,5 ay ABD’de Silikon Vadisi’ne gönderildik” dedi. 

Cihazlar silaha monte edilebilir insansız da kullanılabilir 
Alta, bomba imha ve mayın tespit robotlarının 50 kilogram ağırlığında olduğunu ve benzerlerine oranla daha düşük maliyetlere satılabileceğini dile getirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bu cihazları denemeleri konusunda çağrıda bulunan Alta, “Bu ürünleri Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte daha da geliştirebiliriz. İnsansız da bu robotlar kullanılabilir. Ayrıca bu cihazlara silaha da monte edilebilir” ifadelerini kullandı. 

Alternatif uçuş simülatörü geliştirdi, patent için başvurdu 
Faaliyetlerini teknokentte 4 kişilik ekiple yürüttüklerini aktaran Alta, savaş uçakları eğitim simülatörü uygulaması ile “depo robotları” uygulamaları alanında dünyada bilinen ilk üç şirket arasında olduklarını savundu. Uçuş simülatörüne alternatif geliştirerek uluslararası patent başvurusunda bulunduklarını anlatan Alta, “Birkaç milyon euroluk uçuş simülatörüne alternatif geliştirdiğimiz uçuş simülatörü için TÜBİTAK’tan 500 bin lira Ar- Ge desteği aldık. Kendimiz de bu desteğe ek olarak 250 bin liralık yatırım yaparak uçuş simülatörü geliştirdik. Bu simülatörde uçaklar tamamen ters dönebiliyor. Normal eğitim uçuş simülatörtünde ise 30 derecelik dönüş yapılabiliyor. Bu simülatör de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitim amaçlı kullanılabilir” dedi. 

Sanayicilerin taleplerini karşılamaya hazırız 
Sanayiye yönelik “depo robotu” üretimi de yaptıklarını anlatan Alta, büyük sanayi kuruluşları ve zincir mağazaların binlerce raf bulunan geniş depolarında robotların kullanıldığını aktardı. Alta, özetle şu ifadeleri kullandı: “Bu robotlar, rafl arı taşıyor. Amerika’da amazon.com adlı şirket, bu robotları yapan firmayı 775 milyon dolara satın aldı. Biz de sanayi sektörüne depolarda raf taşıyan robot yapabiliyoruz. Ve bu alanda dünyada bilinen ilk üç şirket arasındayız. Türkiye olarak, Antalya olarak bu tür teknolojilere sahip ürünleri geliştirebiliyoruz. Sanayiciler katkı sunsun, paydaşımız olsun. Sanayicilerin ürün geliştirme taleplerine cevap vermeye hazırız.”

AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı