Gana’da ithalatın önü açıldı talep patlaması yaşanıyor
Gana’da ithalat vergilerinin düşürülmesi neticesinde adeta talep patlaması yaşanıyor.
Abone olGana’da hükümetin ithalat vergilerini düşürmesi kararının uygulamaya konulmasıyla birlikte adeta talep patlaması yaşanıyor. TurkishExporter.net bilgi işlem biriminden alınan bilgilere göre 2017 Şubat ayının 15’i itibariyle başlayan doğrudan Türkiye’ye yönelik mal alım taleplerindeki canlanma ay sonuna doğru artarak mart ayında adeta patlama yaptı.
Gana’nın dış ticaret politikasının ana hedefi ürünlerinin uluslararası rekabet gücünü artırarak daha fazla ürün ihracatı gerçekleştirmektir. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS’ın tarifelerin azaltılması ve harmonizasyonu ile tarife dışı engellerin azaltılması yönündeki kararlarının Gana’nın dış ticaretine olumlu katkılar sağlaması beklenmektedir.
Özellikle son yıllarda dış ticareti büyük bir açık veren Gana’nın ihracatı büyük ölçüde Altın, ham petrol ve petrol yağları, kakao ve kakao ürünleri, kereste, madenler, su ürünleri ve sert kabuklu meyveler gibi belli başlı ürün ve ürün grubuna bağımlıdır. Bu bağımlılık, sözkonusu temel ürünlerin üretimlerindeki ve dünya fiyatlarındaki dalgalanmalara göre, ihracat gelirlerinin değişken olması sonucunu doğurmaktadır.
ITC verilerine göre Gana’nın 2014 yılında toplam ithalatı 15,6 milyar dolarla maksimum düzeyine ulaşmıştır. 13,6 milyar dolara yükselmiş, 2015 yılının geçici verilerine göre de 14 milyar doların üzerindedir.
Ülkenin ithalat düzeyini özellikle iç talep ve imalat sanayi ürünlerinin uluslararası fiyatları belirlemektedir. Aynı zamanda kur politikalarının ve döviz rezervlerinin de ithalat üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır. Örneğin, 2000’li yılların başında Cedi’nin önemli ölçüde değer kazanması ile ithalat ciddi düşüş göstermiş, bu dönemden sonra ise ithalat talebi güçlü bir artış göstermiştir.
Gana’da firmalar düzenli çalışabilecekleri güvenilir tedarikçi bulamamaktan şikayetçi olurken, diğer yandan ülkemizdeki tedarikçilerden Gana ve çevresindeki ülkelerden gelebilecek riskli alıcılardan çekindiklerini belirtmektedirler. Hâlihazırda Gana hem kendisi büyük bir pazar olup aynı zamanda çevre ülkeler için de bir tedarik ve toptan pazar yeri konumunda olduğu için ihracatçılarımızın gerek TurkishExporter üzerinden gelen dataları iyi değerlendirmesi, gerekse yerinde ziyaretlerde bulunması pazar çeşitliliğimizin ve katma değerli satışlarımızın kısa zamanda artmasına fayda sağlayacaktır.