Fren balatalarından koku gelmeye başladı!

Büyümeyi daraltıcı etkilerin ve politikaların yumuşatılması gerektiğine işaret eden Bakan Çağlayan, "Tedbir olsun ama yolumuza da devam edelim" dedi.

Abone ol

ANKARA - Enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yıl sonu enflasyonunda orta vadeli program hedefinin yüzde 5,2 olduğunu hatırlatarak, "Orta vadeli program hedefini yakalayamayacak olsak dahi, orta vadeli program hedefine yakın bir seviyede olacağımızı bilhassa ifade etmek istiyorum. Benim tahminim yüzde 6 civarında bir enflasyonla Türkiye bu yılı kapatacaktır" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kayıt dışılığın önlenmesi ve vergi sisteminde yapılacak düzenlemelerle ilgili açıklamalarını da değerlendiren Çağlayan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bir araya geleceklerini, Şimşek tarafından hazırlanan önerileri beraber masaya yatıracaklarını, bu çalışmaların bir reform olacağı kanaatini taşıdığını söyledi.

Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları hakkında da şunları söyledi.

" Büyümeyi daraltıcı etkilerin ve politikaların yumuşatılması gerekiyor. Sürekli ayağı frende olan bir aracın yol alması mümkün değildir. Sürekli ayağınızı frene basarak sadece fren balatalarını bitirirsiniz ve fren diskine zarar vermeye başlarsınız. Ben bir makine mühendisi olarak bir sanayici olarak otomotiv sektörünü de yakın bilen biri olarak bunu ifade ediyorum.

Evet gerektiğinde frene basacaksınız ama gaza da basmak zorundasınız. İstanbul trafiği çok yoğun bir ildir. Sürekli dur-kalk olduğu için İstanbul'daki fren balatası Ankara'daki fren balatasından çok çabuk eskir. Sürekli balata değiştirmek zorunda kalırlar. Çok fazla ayağınız frende kaldığı zaman balatalar koku da yapar. Şu anda fren balatalarından koku da gelmeye başlıyor. Tedbiri elden bırakmayacağız, ancak Türkiye ekonomisinin büyümeye ihtiyacı var.

İnşallah dereye su gelene kadar kurbağanın gözü çıkmaz

Merkez Bankası kendi açısından ekonomiye kısa vadeli ve talep yönlü olarak bakıyor. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak ise orta, uzun vadeli ve arz yönlü değerlendiriyoruz. Bu açıdan verilecek olan mesajlar son derece önemlidir. Türkiye mutlaka yüzde 4'ün üzerinde büyüme performansını her zaman gerçekleştirmek zorundadır.

Tedbir olsun ama yolumuza da devam edelim. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun belirlediği politikalar son derece önemli. Faiz koridorunun daraltılması son derece önemli bir mesajdır. İki ay önce söylemeye başlamış olduğum bu konuda Merkez Bankası Başkanımız en son yapmış olduğu açıklamada bunun gündemlerinde olduğunu söyledi. İnşallah dereye su gelene kadar kurbağanın gözü çıkmaz."

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinden acı haber Hisarcıklıoğlu: Yeni yatırımcıları çekmeye devam ediyor Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi