Fiyat artışı, market broşürünü vurdu

Dünya Gazetesi - Leyla İLHAN

Abone ol

Leyla İLHAN

Bugünlerde daha çok fiyat artışıyla gündeme gelen marketleri artan kağıt fiyatları vurdu. Çoğunlukla haftalık olarak tanıtım broşürleri basan marketler artan kağıt maliyetleri nedeniyle tanıtım broşürlerinin sayfa sayısını azaltma, broşür boyutunu küçültme, kağıt kalitesini düşürme veya yayınlama aralığını uzatma yoluna gitti.

Mağaza sayısı en yüksek olandan en küçüğüne kadar pek çok market zincirinin bu uygulamaya gittiği görülürken, uygulamaya geçenlerin oranın ise yüzde 80’e vardığı belirtiliyor. Rekabet ortamında ciroları ve müşterileri düşen marketler, insört maliyetlerini düşürerek sürece önlem almaya çalışıyor.

"Yüzde 1’lik maliyetleri dikkate alıyoruz"

Sektörün aldığı bu önleme dikkat çeken İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Ulu, insört yada broşürün bu süreçte en çok zam gören ürün olduğunu, bu nedenle en çok maliyet getiren uygulamalardan biri olduğunu belirterek, “Fiyatlara yansıtmamak içinde artık yüzde 1-3 gibi maliyetleri de önemsemek zorundayız. 365 gün insörtümüz var. Haftasonu da katılınca bu daha da yoğunlaşıyor. Rekabet ortamında işlerimiz düştü, müşteri sayılarımız ve cirolarımız düştü. Bizde ister istemez maliyetleri aşağı çekme ve bunları daha ekonomik kullanma isteği içindeyiz. Bünyemizde 45 şirket ve bunlara ait 1550 şube var ve bu üyelerimizin yüzde 80’ni bu sisteme geçti” diye konuştu. Bu şekilde haftada bir çıkardığı insörtünü 15 güne çıkardığını kaydeden Ulu, “Sayfa sayısını azaltıyor. İçine koyduğu ürün sayısını azaltıyor” dedi.

“6 sayfa ise 3’e düşürdük”

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek ise, 389 üyesi ve 4 bine yakın satış noktası ve 70 milyar liraya yakın cirosu olan federasyonlarının, hammaddenin dışa bağımlı olması nedeniyle dövize bağlı artıştan naylon poşet ve kağıdın çok fazla etkilendiğini belirtti. Altunbilek, “Kilosu 10 lira olan poşetin fiyatı şimdi 20 TL’ye çıktı. Kağıda da aynı şekilde yüzde 100 zam geldi. Sektördeki marketlerde tasarruf tedbirleri kapsamında bu alanda kısıtlamaya gidiyor” şeklinde konuştu.

Kendi marketlerinde ise 15 günlük olarak yaptıkları insört çalışmalarını artık aylık olarak yapmaya başladıklarını aktaran Altunbilek, “6 sayfa ise 3 sayfaya düşürdük. Birinci hamur yerine daha düşük kalite bir hamur kullanıyoruz” diye konuştu. Diğer bir kalem olan poşette ise Altunbilek, bakanlığın yeni yılda başlatacağı ücretli poşet kararını dört gözle beklediklerini söyledi. Poşetin şu an maliyetleri içindeki payının yüzde 1’e yakın olduğunu aktaran Altunbilek, “Yeni yılda başlayacak uygulama ile bunun yüzde 0.50 veya 0.25’e inmesi bizim için önemli olacak” diye konuştu.

"2019'u dört gözle bekliyoruz"

Maliyetler konusunda artık daha hassas davrandıklarını aktaran Ramazan Ulu şöyle konuştu: “Sadece insörtte değil, enerjiden, boşa giden poşete kadar her masrafa daha dikkatli davranıyoruz. Bu nedenle poşetin parayla satılacağı 2019 yılını dört gözle bekliyoruz. Bu uygulama hem bizim hem de çevre açısından önemsediğimiz bir nokta. Hatta müşteriyi alıştırmak ve plastik torbaya alternatif olarak bez torba ve file gibi ürünleri de satışa sunduk. Müşterinin tekrar kullanacağı çalışmalar içindeyiz.”

'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı