Fındık ihracatçıları ithalat izni istiyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 1 yılla sınırlı olacak şekilde ithalat izni ve sanayicinin mağduriyetini giderecek diğer önlem önerilerini içeren raporu bakanlığa sunmaya hazırlanıyor

Abone ol

MURAT GÜRSOY

ORDU - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, mart ayının son günlerinde Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan don olayı ve müteakiben piyasaların olumsuz etkilenmesi üzerine harekete geçti. Fındık rekoltesini düşeceğini öngören birlik, 1 yılla sınırlı olacak şekilde ithalat izni ve sanayicinin mağduriyetini giderecek diğer önlem önerilerini içeren raporu bakanlığa sunmaya hazırlanıyor. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, fındık sanayiinin ülke genelinde 50 bin aileye istihdam sağladığını belirterek şu açıklamaları yaptı: 

“Söz konusu don olayı özellikle Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık ağaçlarında ciddi hasar meydana getirdi. Bu nedenle ağustos - eylül aylarında hasadı yapılacak olan 2014 ürünü fındık mahsulü rekoltesinin olumsuz yönde etkilenecek. Hasarın büyüklüğü mayıs başında Fındık Tanıtım Grubu tarafından yaptırılacak çalışmalarla belirlenecek. Hasar nedeniyle iç piyasada fındık fiyatlarında büyük bir artış meydana geldi. Don olayı öncesinde 5.70 TL/kg den işlem gören Levant kalite ve 6TL/KG dan işlem gören Giresun kalite kabuklu fındığın bugün itibariyle 8.50/9.00 TL/kg’dan dahi temininde zorluk çekiliyor.” 

Bakanlığa sunulacak 

Yaşanan bu sıkıntıların yeni ihracat sezonuna da oldukça olumsuz yansıyacağını, fındık tedarikinde büyük sıkıntılarla karşılaşacağını ve fındık kırma fabrikalarının, işleme tesislerinin çalışma kapasitelerinde büyük düşüşler yaşanacağını ve bölgenin sosyo- ekonomik olarak derinden etkileneceğini anlatan Gürsoy, bu konuların bir raporla dile getirildiğini kaydetti. Gürsoy, önümüzdeki günlerde bakanlığa sunacakları raporda yer alan önerileri de şöyle sıraladı: 

“Belirli bir süre için kabuklu ve iç fındık ithalatına uygulanmakta olan gümrük vergilerinde indirim yapılmalı ve ithalatındaki bürokratik engeller yumuşatılmalı. Fındık sektörüne has uzun vadeli Eximbank kredi limitleri artırılmalı ve kredi dağıtımında bölgemizdeki firmalara öncelik verilmeli. Fındık ve mamulleri sektöründe çalışan tesis ve işletmelere enerji girdileri uygun maliyetle kullandırılmalı. Elektrik, gaz ve mazot üstündeki vergilerde 1 yıl süreli indirime gidilmeli. Fındık sektöründeki işletmelerin 2013 yılı gelir ve kurumlar vergisi taksitleri ve 2014 yılında ödeyecekleri geçici vegiler 1 yıl süre ile ertelenmeli. Fındık sektöründe istihdam edilen işçilerin ücretleri üzerinden kesilen gelir vergisi 1 yıl süre için istisna kapsamına alınmalı.”

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı