Finansal kurumlar 92 milyar TL finansman sağladı

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, birlik çatısı altındaki finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin 2.1 milyon müşteriye ulaştığını dile getirdi.

Abone ol

Sedat ALP

İZMİR- Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, üyeleri olan 3 sektörün 2016’nın 9 ayında reel sektöre 92 milyar TL finansman sağladığını aktardı.

KOBİ'lerin en önemli sorunu olan öz kaynak yetersizliği ve krediye erişimdeki güçlükleri aşmak ve onlara destek olacak finansman yöntemlerini anlatmak için Finansal Kurumlar Birliği öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, TİM ve Türk Eximbank desteği ile Denizli, Bursa, Samsun ve Adana’da gerçekleştirilen panellerin son halkası İzmir’de düzenlendi.
Havagazı Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara’ isimli panelde konuşan  Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, birlik çatısı altındaki üç sektörün 2016 yılı Eylül sonu itibariyle reel sektöre 92 milyar TL finansman sağladığını aktardı. Birlik olarak KOBİ'lerin rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin artırılması, büyüme ve dış pazarlara erişiminin sağlanmasına yönelik destek olmak amacıyla ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Cantekin, “Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri olarak 2.1 milyon müşteri sayısına ulaştık. 760 bin KOBİ ile işbirliği içindeyiz. Faktoring sektörü ilk 9 ayda işletmelerin 86 milyar TL’lik ticaretine finansman, garanti ve tahsilat hizmetleriyle aracılık etti. Böylece üye şirketlerimiz toplamda 104 milyar TL’lik bir aktif büyüklüğe ulaştı. Bizler Finansal Kurumlar Birliği olarak öncelikle, Türkiye’deki finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve üyelerimizce sağlanan alternatif finansman olanaklarının kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Buradaki önceliğimiz elbette, ekonomimizin dinamosu konumunda olan KOBİ’ler” dedi.
 
Faktöring sektörü reel sektöre 27 milyar TL kullandırdı
 
Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar da, sektörün  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 civarında büyüdüğünü belirterek, faktoring işlemlerinde başı çeken İstanbul, Kocaeli ve İzmir’in toplam faktoring işlemlerindeki payının yüzde 75 olduğunu söyledi. Baydar, faktoring sektörünün 2016’nın ilk 9 aylık verilerine göre, 86 milyar TL işlem hacmine, 29 milyar TL aktif büyüklüğe, 5 milyar TL’lik öz kaynağa ulaştığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Reel sektöre kullandırılan finansman ise yaklaşık 27 milyar TL civarında. Büyüme oranlarına göre sektörde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 civarında bir büyüme görülüyor. Türkiye’de dünyada uygulanan tüm faktoring ürünleri var. Bu konuda o kadar gelişkin bir sektörüz ki, en iyi ihracat faktoring firma seçimlerinde son 6 yıldır Türk şirketleri birinci oluyor.”

Türkiye’nin güçlü bir üretim üssü olduğunu söyleyen Baydar, “Kaliteli, nitelikli ve güçlü Ar-Ge alt yapısına dayalı üretimler gerçekleştiriliyor. KOBİ’ler know-how ve üretim parkurları açısından da son derece iyi konumdalar. Bu altyapının ihracatta desteklenmesi, KOBİ’lerin finansman yapılarının geliştirilerek üretimlerini artırmaları büyüme açısından ciddi önem arz ediyor. Biz bu süreçte doğru bir çözüm aracı olarak KOBİ’leri büyütüyoruz.  Faktoring sektöründe işlem hacmi dağılımına bakıldığında, yüzde 82’lik bölümün yurtiçi işlemlerden, yüzde 16,7’sinin ise ihracat faktoringinden geldiği görülüyor. İhracat faktoringinde yurtiçine göre daha hızlı büyüyor. ihracatta hem finansman, hem tahsil hem de garanti hizmetinin üçünü birden verebilen başka bir finans ürünü yok” diye konuştu.
 
İzmir’e 1.4 milyar dolarlık finansman
 
Türk Eximbankın 2016’da ihracatçılara bir önceki yıla göre yüzde 8.7’lik bir artışla toplam 33 milyar dolarlık finansal destek sağladığını ve bu rakamın finansal destek ihracatının yüzde 23’üne karşılık gelirken ihracat sevkiyatlarının yüzde 7.7’sinin Türk Eximbank tarafından sigortalandığını aktaran Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras, ise şu bilgileri verdi:  “2017’de ihracatçılarımıza sunduğumuz kredi miktarını 25.4 milyar dolara , sigorta-garanti imkanını ise 14.4 milyar dolara çıkararak bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla toplam 39.8 milyar dolarlık destek sağlamayı hedefliyoruz. Böylece ülkemiz ihracatının yüzde 26’sına finansman imkanı sunacağımızı öngörüyoruz. İzmir’e baktığımızda bu şehirde faaliyette bulunan 624 firmaya toplam 1.4 milyar dolarlık kredi kullandırdık. Bu rakam İzmir’de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 18’ine karşılık geliyor. İzmir Türk Eximbank’ın ihracatçıya önemli ölçüde ulaştığı bir il olarak dikkat çekiyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, 13 organize sanayi bölgesi ile hızlı bir gelişme gösteren İzmir’in tarımda ise yüzde 5 ile Türkiye’deki tarımsal büyüme ortalamasının 2.5 kat üzerinde büyüdüğüne dikkat çekti. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ise, Türkiye’de KOBİ Bakanlığı ve KOBİ bankası kurulması gerektiğini dile getirdi. 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı