Fatura tartışmalarına noktayı koydu

Enerji Bakanı Yıldız, elektrik faturalarında vatandaştan kayıp-kaçak bölümünün gizlendiği iddialarına ilişkin "Bizim vatandaşımızdan sakladığımız, gizlediğimiz herhangi bir bilgi yok" dedi.

Abone ol
İSTANBUL - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik faturalarında vatandaştan kayıp-kaçak bölümünün gizlendiği iddialarına ilişkin olarak, "Bizim vatandaşımızdan sakladığımız, gizlediğimiz herhangi bir bilgi, kalem ve herhangi bir sütun olamaz.Fatura uygulamalarında, vatandaşımızın cebine giren, cebinden çıkacak elektrik fatura bedelleriyle ilgili bir kısmı bulunmamaktadır" dedi. 
 
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin, Alcatel-Lucent Teletaş ile birlikte büyük tüketimli müşterilerin kulandığı sayaçların uzaktan takip ve kontrol edilebilmesini sağlayan "Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin (OSOS)" devreye alındığı törende konuşan Bakan Yıldız, açılış konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
 
KKTC'de petrol arama çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a refakat ederek Katar'a gideceklerini söyledi. Katar dönüşünde uygun bir tarihin 26 Nisan gibi göründüğünü ve KKTC'nin kara parçası kısımında TPAO'nun sondaja başlayacağını, bununla ilgili sismik rapor hazırladıklarını ve verileri değerlendirdiklerini söyleyen Yıldız, "İnşallah bu da bizim önceden programladığımız tarzda bu çalışmaların başlayacağı anlamına gelir" dedi. 
 
Yıldız, Antalya açıklarında derin deniz aramacılığı ile ilgili yapacakları çalışmanın Shell firması ile devam edeceğini, ancak İskenderun ve Mersin açıklarındaki aramalarda, onların da firmasını bu yıl sonunda önce bulmuş olacağını bildirdi. 
 
Gizlenen rakam yok
Elekrik faturalarına kayıp-kaçak bölümünün gizlenmesi konusunun hatırlatılarak, "Vatandaş ne ödediğini bilmek zorunda değilmi?" şeklindeki bir soru üzerine Bakan Yıldız, "Burada gizlenen falan herhangi bir rakam yok. Bunu açıkça söylüyorum. Türkiye'deki dağıtım hizmetleri 21 bölgede özelleştikçe, bunla ilgili hesapların, muhasebenin ayrıştırılması gereği bütün bunlar, bütün detaylarıyla gösterilmiştir. O zamanlar, siz değerli arkadaşlarımızdan, 'niçin bunları gösteriyorsunuz? diye sorular almıştık'. Ben de elektik fatura bedeli 10 TL ise o 10 TL'nin değişmediğini söylemiştim. Vatandaşın algılarını değiştirecek bir yapının kurulmadığını ve 1 TL'lik bir kayıp-kaçak bedelinin artı eklenmediğini söylemiştim. Beş yıl önce nasılsa, 10 yıl önce nasılsa onu aynı şekilde uyguladığımızı söylemiştim. Fakat, çok fazla bu dillendirildi. Bizim vatandaşımızdan sakladığımız, gizlediğimiz herhangi bir bilgi, kalem ve herhangi bir sütun da olamaz. Bunu ben açık açık söylüyorum. Şeffaflığın gücünü kullanan bir hükümetiz ve her olan olayı lehte-aleyhte açıkça kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu tür piyasa,fatura uygumalarının vatandaşımızın cebine giren, cebinden çıkacak elektrik fatura bedelleriyle alakalı bir kısmı bulunmamaktadır" yanıtını verdi. 
 
Kayıp kaçak oranı yüzde 15
Türkiye'de kayıp-kaçak oranının sorulması üzerine Yıldız, hükümetleri öncesinde yüzde 25 olan oranın, şu anda yüzde 15'ler civarında bulunduğunu söyledi. 2015 yılı sonuna kadar, yüzde 9.5-10'ler seviyesinde olan AB üyesi ülkelerin standartlarına bu oranı indirmek istediklerini açıklayan Yıldız, bu işi nasıl yapacaklarını bildiklerini, bugünku uygulamanın bunlardan biri olduğunu söyledi. Yıldız, "Türkiye'de 2012 yılı içerisinde 70-72 bin civıranda bir sayaç uygulamamız olacak. Bu toplam 32,5 milyon aboneye düşdüğümüzde, çok az bir miktar. Bu az miktarla beraber büyük tüketicileri hedef aldığımız ve kayıp-kaçakları blok halde düşürmek istediğimiz için, bu hedefi gerçekleştirmiş olacağız. O nedenle 2015 yılı sonunda gerek özel, gerek kalırsa kamu şirketleri ile bu hedefi yakalamış olacağız" dedi. 
 
 1 milyon tonluk petrol ihtiyacıyla ilgili prensip anlaşmasına varıldı
Bakan Yıldız, Libya'dan petrol ithalatına ilişkin son durumun hatırlatılması üzerine, şu karşılığı verdi: 
"Libyalı bakanla görüşeceğim. Bugün yaklaşık 14'e yakın 2'li göüşmemiz olacak farklı ülkeleden. Türkiye'nin tabiki 1 milyon tonluk 2012 yılı ham petrol ihtiyacıyla ilgili prensip anlaşmasına varıldı. Bunların detayları konuşulacak. Libya'nın normalleşmesiyle alakalı da bir hedeftir bu aynı zamanda. Bizim kendileri ile birçok alanda önceden gelen ticaretimiz, artan dozlarda, Türkiye'den de yapılacak ihracatla desteklenmesini öngörüyoruz. Ham petrol ithalatı da bizim, hem ülkenin, hem güzergah çeşitlendirilmesi ve hem de arz güvenliği açısından da prensiplerimizin arasındadır." 
 
Zam çok sık tekrar ediliyor
Elektrikte yeni zam beklentisi olup olmadığına ilişkin bir başka soruya Yıldız, herhangi bir fiyat artışı veya azalışıyla ilgili hususlarda, her ay kendi içinde doğalgazın, üç ayda bir de elektriğin değerlendirildiğini hatırlatarak, "Benim önceden birşey söylemem doğru değil. Yurt dışı piyasalara bakıyoruz. Nasıl gelişiyor onları dikkatle takip ediyoruz ve ay sonunda da bunların değerlendirmesini yapıyoruz. Şimdi, görüyorum yazılı basın organlarında, makul karşılıyorum ama, bunun çok sık tekrar ediliyor olmasının, vatandaşlarımız açısından çok fazla bir anlamı yok. Biz bunları zamanı geldiğinde kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi. 
Zamlı emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak? “Bitcoin tarihi seviyeyi görecek" Mert Günok’tan 2.5 milyon euroluk hareket! Asrın kurtarışı Kuzey Irak'a hava harekatı: 37 hedef imha edildi Karbon salımı, meyve yaprağı ile azaltılacak