Emtiada son sekiz yılın en iyi performansı
Dört yılı aşan bir süredir yatırımcısını üzen emtia varlıkları, yılbaşından bu yana yüzde 11,1’lik getirisiyle 2008 yılından bu yana en iyi performansı sergiliyor.
Abone olAydın ŞAHİNALP
DIŞ HABERLER - Geride kalan 2015 yılında başta petrol olmak üzere düşük emtia fiyatlarının negatif etkisi birçok ülkede hissedildi. Analistler 2016’nın da emtia piyasaları için zorlu geçeceğini belirtiyordu. Ancak bu karamsar tablo değişiyor.
Zorlu günlerden geçen emtia piyasaları, fiyatların son 25 yılın en düşük seviyelerinden toparlanıp özellikle petrol, soya fasülyesi ve çinkodaki yükseliş trendiyle birlikte boğa piyasasına girdi. Bunun en önemli göstergesi 22 metayı takip eden Bloomberg Emtia Endeksi'ndeki yükseliş. Emtia Endeksi, pazartesi günü gerçekleşen işlemlerde, 20 Ocak’taki düşük seviyesinin yüzde 21 üzerinde kapanarak, boğa piyasasına girişi tescillemişti. Gözünü yukarı diken endeks 88.5316 puan seviyelerinde seyrediyor. Tüm bu toparlanmaya rağmen Bloomberg Emtia Endeksi, halen 2011’de ulaştığı yüksek seviyenin neredeyse 50 altında.
Dünyanın en büyük hammadde alıcısı Çin’de ekonominin yavaşlamasıyla birlikte emtia piyasalarında 2015 yılına kadar 5 yıl üst üste kayıplar yaşanmıştı. Dev ekonominin soğumaya geçmesi Asya’nın en büyük ekonomisindeki canlanmanın devam edeceğini düşünen üreticilerin arzı kesmemeleriyle birleşince hammadde talebinde büyük düşüşler görüldü. Ancak emtia piyasalarındaki karamsar hava yerini iyimserliğe bırakıyor. Citigroup geçtiğimiz ay içerisinde yaptığı analizde emtia piyasaları hakkında “köşe dönüldü”değerlendirmesini yapmıştı. Madencilik devi Rio Tinto’nun eski başkanı ve Vedanta’nın CEO’su Tom Albanese de, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamlarda, “Çin ekonomisinde toparlanma emarelerinin görülmesiyle emtia piyasalarında en kötü geride kaldı” diye konuşmuştu.
Son olarak Capital Economist’in Emtia Ekonomisti Simona Gambarini ise, “ Talepteki toparlanma, arzdaki daralma ve güvendeki iyileşmenin yaşandığı büyük fotoğrafl a birlikte bu yıl emtia fiyatlarındaki düzelme istikrarlı seyrediyor. Ve tüm bu unsurların orta vadede emtialarda fiyatları yüselteceğini bekliyoruz” diye konuştu. Gerçekten de ‘Emtia, en iyi performans ortaya koyan varlık sınıfı’ tanımı son günlerde pek de duymadığımız bir cümleydi. Ancak 2016 yılında emtia varlıklarının toplam getirisi yüzde 11’i aştı. Geçtiğimiz yıl içerisinde yatırımcısını uzun süre üzen emtia varlıkları, 2008 yılından bu yana en iyi yeni yıl başlangıcına imza attı. Thomson Reuters Datastream verilerine göre emtialar, 2016'nın başından bu yana yüzde 11,1 getiri ile küresel piyasalarda tahvil, ABD ve küresel borsalardan daha fazla kazandırdı. Yatırımcısına yüzde 11,1 kazandıran emtiaları yüzde 6,4 ile tahvil, yüzde 4,0’la ABD borsaları yüzde 2,2 ile de küresel borslar izledi.
Bloomberg Emtia Endeksi'nde yer alan 22 emtiadan 15’i yılbaşından bu yana elde ettikleri getirileriyle yatırımcısını güldürdü. Petrol, altın, soya fasulyesi ve çinkonun başını çektiği fiyat artışları nedeniyle endeksteki yükseliş devam ediyor. Emtia Endeksi, pazartesi günü 20 Ocak’taki düşük seviyesinin yüzde 21 üzerinde kapandı. Bu 2008’den bu yana görülen en güçlü artış anlamına geliyor. Yıllardır hayal kırıklığına uğrayan yatırımcı emtia piyasalarına tekrar dönüş yapıyor. RBC Capital Markets verilerine göre küresel emtia piyasalarına ilk çeyrekte 60 milyar dolarlık para akışı gerçekleşti.
Emtia hedge fonlarına nisan ayında 1 milyar dolarlık giriş elde eden yatırım şirketi eVestment , “ Piyasalar daha önce görülmemiş pozitif yatırımcı hissiyatının ortasında” diye değerlendirmede bulunuyor.
‘Uzun vadede resmi değiştiremez’
Ancak emtia fiyatlarındaki yükselişe karşı temkinli yaklaşılması gerektiğini belirten uzmanlar da bulunuyor. Yatırım şirketi Fund Evaluation Group’tan Varlık Direktörü Christian Busken, “ Emtia varlıklarında gördüğümüz zayıf ralli uzun vadede büyük resmi değiştirmeyecek” diye uyarıyor.
22 metadan 15’i kazandırdı
Bloomberg Emtia Endeksi'nin takip ettiği 22 meta arasında 15’i yatırımcısının yüzünü güldürürken fiyat artışında başı soya küspesi çekti. Fiyatında yüzde 50’lik ralli yaşayan küspeyi soya fasulyesi izledi. Sıralamada soya fasulyesinin ardından çinko geliyor. Çin sanayi sektörüne bağımlı olan metallerde genel olarak karışık bir seyir izlenirken yıl başından bu yana yatırımcısına yüzde 20’den fazla kazandıran çinko endekste üçüncü sırada yer aldı. Şeker ise çinkonun ardından beşincilik koltuğuna oturdu. Öte yandan ocak ayında tarihi dip yapan petrol ise güçlü bir ribaundla toparlanma sürecinde. Petrol fiyatları ABD stoklarındaki düşüş ve Nijerya’daki saldırıların etkisiyle sekiz ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı. Brent petrolün varil fiyatı 51.91 dolar seviyesinde dengelenmeye çalışıyor. Brent petrolü endeks sıralamasında kendisine ilk dörtte yer buldu. Şeker ise Brent petrolün hemen ardından beşincilik koltuğuna oturdu. Bazı uzmanlarca alternatif para birimi olarak görülen altın ise ABD Merkez Bankasının haziranda faiz artışı olasılığının zayıfl aması ve doların ateşinin sönmesiyle yükselişe geçti.