Ekonomistler PPK kararlarını değerlendirdi

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası PPK kararlarını ekonomistler değerlendirdi.

Garanti Yatırım Ekonomisti faizde ana yönün halen aşağı olduğunu söylerken, Erste Group Başekonomisti "Faiz oranlarında değişikliğe gidilmemesinin Merkez Bankası'nın enflasyona verilen önemi halen koruduğunu gösteriyor" dedi.  Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü "MB Başkanı, kendi söylemlerinde belirttiği üzere Temmuz ayı enflasyonunu bekleyecek görünüyor" derken Global Menkul Değerler Stratejisti, "TCMB'den önümüzdeki toplantıda döviz oranının yüzde 55'den yüzde 60'a çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Uzmanlar ne dediler?

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç

[PAGE]


Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç

"Piyasada faiz indirim beklentileri süreceğinden faizde ana yönün halen aşağı olduğunu düşünüyoruz. TL tarafında ise bir süre daha faizin yüksek seviyede olması TL'yi destekleyecektir. Dolar/lirada 1,79'a doğru düşüş bekliyoruz. PPK kararları hisse senedi piyasası açısından kısa vadede nötr. İMKB'de dış piyasalara odaklı seyir devam edecektir. 62.000 seviyesi altında hisse pozisyonlarının azaltılması yönünde öngörümüz devam ediyor.

Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınır yüzde 55'e yükseltilmiş ve ilave yüzde 5'lik dilim için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılığın 1,9 katsayısıyla çarpımına karşılık gelen tutarda döviz tesis edilmesi imkanı sağlanmıştır. Böylece, ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, MB rezervlerinde yaklaşık 2,9 milyar doları artış olacak, piyasaya ise yaklaşık 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır."

Ayrıca, Bankanın iç ve dış talep koşullarına ilişkin tonlamasının önceki söylemlerle aynı olduğunu belirten Altınsaç, şunları ifade etti: "Yıl sonu enflasyon tahmini ise 26 Temmuz'daki Enflasyon Raporunda sınırlı miktarda düşürülecek. Enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyrediyor olması para politikasında temkinli duruşun korunmasına sebep oluyor. Enflasyon düşüşü hızlı ve yıl sonu beklentiler aşağı revize ediliyor. Dolayısıyla buradaki görüşümüz önceki ile benzer. Faiz indirimi için doğru zamanlamanın son çeyrek olduğu yönündeki görüşümüzü koruyoruz."

Yatırım Finansman Menkul Değerler Başekonomisti Levent Durusoy

[PAGE]


Yatırım Finansman Menkul Değerler Başekonomisti Levent Durusoy

Yatırım Finansman Menkul Değerler Başekonomisti Levent Durusoy, "Faiz oranlarında değişikliğe gidilmemesinin Merkez Bankası'nın enflasyona verilen önemi halen koruduğunu gösteriyor" dedi. Durusoy, Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına ilişkin, önümüzdeki hafta yayınlanacak enflasyon raporunda Merkez Bankası'nın kendi tahminini muhtemelen aşağı çekeceğini belirterek, belirsizliklerin gündemde kaldığını düşündüğü için daha iyi bir enflasyon görüntüsüne rağmen esnekliği korumayı tercih ettiğini anlattı.

Merkez Bankası'nın koridorun içinde önemli bir parasal genişlemeyi hali hazırda gerçekleştirmiş durumda olduğunu belirten Durusoy, şunları kaydetti: "Haziran ayı başında baktığımızda günlük olarak ortalama fonlama maliyetinin çift hanelere çıktığını görmüştük. Yüzde 10,20'lere kadar yükselmişti. Bu oran son günlerde yüzde 8'in altında. Yani Merkez Bankası hali hazırda yaklaşık 200-225 baz puanlık parasal genişlemeyi gerçekleştirmişti. Bu üst sınırdaki indirim piyasa açısından sinyal anlamı taşıyacaktı. O nedenle piyasa açısından çok fazla radikal farklılaşma olduğunu düşünmüyorum piyasa beklentisinden. Herhalde bir miktar daha beklemeyi tercih edecek."

Merkez Bankası'nın duyurudan ek sıkılaştırma ile ilgili cümleyi çıkarttığını dikkati çeken Durusoy, bunun Merkez Bankası'nın çok yakın zamanda parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duymayacağını gösterdiğini söyledi. Ek sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulmayacaksa da fonksiyonel olarak bu faiz bandının üst sınırının çok fazla bir anlamı kalmadığını ifade eden Durusoy, kararın beklentilerden bir miktar olumsuz olduğunu, fakat piyasaya çok fazla bir etkisinin olacağını düşünmediğini, faiz oranlarında değişikliğe gidilmemesinin Merkez Bankası'nın enflasyona verilen önemi halen koruduğunu gösterdiğini ifade etti.


Erste Group Başekonomisti Özlem Derici

[PAGE]


Erste Group Başekonomisti Özlem Derici

"Merkez Bankası aldığı kararla temkinli duruşunu korumak istiyor. Faiz koridorundaki üst bandı aslında bağlayıcı değil. Oraya yakın gerçekleşmiyor ortalama fonlama maliyeti, 7-8 bandında değişiyor. Ama koridor sadece esnekliğin korunmasına hizmet ediyor. Koridoru, hem esnekliğin korunması hem de belirsizlik aralığı olarak düşünebiliriz. Merkez Bankası, yurt dışı piyasalarda herhangi bir olumsuz gelişme olması durumunda, enflasyonu baskı altına alabilmek ve petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir seyir olması halinde faiz koridorunu yukarı yönlü artırmasının zor olacağını düşünerek, bir süre daha bu esnek bandını korumak istiyor. Aslında bantta daralma bekleniyor. Dolayısıyla bonolarda amam aman bir değişim seyir görmeyeceğiz. Ama beklenti dolayısıyla burada bir yukarı bir baskı görmüştük. Şimdi kararla birlikte bunun hafiflediğini görebiliriz. Piyasada çok değişikliğe yol açacak bir karar değil. Piyasa, bir sonraki toplantıda ya da daha sonraki toplantılarda bandın daraltılmasını bekliyor."

Gelecek hafta açıklanacak enflasyon raporunda Merkez Bankası'nın petrol varsayımını revize edebileceğini belirten Derici, ona bağlı olarak Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerini de değiştirebileceğini söyledi.

Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay

[PAGE]


Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay

"Para Politikası Kurulu'na yönelik beklentiler farklıydı. TCMB ise bizim beklentimiz olan bir önceki politika bileşimini tamamlama yolunda hareket etti. TL karşılığı tutulabilecek döviz miktarını yüzde 55'e çıkardı. Bununla birlikte 2,8 milyar TL piyasada lira artarken, TCMB'nin rezervleri 2,9 milyar dolar artacak. TCMB'den önümüzdeki toplantıda döviz oranının yüzde 55'den yüzde 60'a çıkmasını bekliyoruz.

TCMB'nin açıklamalarında temkinlilik hakim. TCMB haftaya enflasyon tahmininde radikal bir indirim yapmayacak ve sınırlı bir enflasyon revizyonu gerçekleştirecek. Ağustos PPK toplantısında faiz koridorunu indirme olasılığı ise yüzde 50 olacak. Çünkü, küresel belirsizlikler ile esnek politika özleştirmesi devam ediyor. TCMB bu temkinlilikle enflasyon raporunun önemini azaltıp, beklentileri biraz daha öteliyor. Bankacılık sektörü ile birlikte İMKB zayıflayabilir."

Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk

[PAGE]


Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk

"Merkez Bankası, önceki söylemlerine paralel olarak politika faizi ve koridorda değişikliğe gitmedi. MB Başkanı, kendi söylemlerinde belirttiği üzere Temmuz ayı enflasyonunu bekleyecek görünüyor." MB'nın 26 Temmuz'da açıklayacağı enflasyon raporunda vereceği sinyallerin önemli olacağını belirterek şöyle devam etti: "Piyasada, politika faizinde değişiklik beklentisi zaten yoktu, ancak üst bandı daraltabileceğine yönelik beklentiler karışık idi. Kararın piyasada etkisi şu an itibariyle nötr oldu diyebiliriz."

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber

[PAGE]

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına ilişkin değerlendirmesinde, Merkez Bankası'nın halen bir enflasyon endişesi taşıdığını belirterek, "Merkez Bankası normalde faiz koridorunu daraltabilirdi, aşağı çekebilirdi. Piyasada böyle bir beklenti söz konusuydu. Fakat bunu yapmadı. Merkez Bankası önümüzdeki bir kaç aylık süreçte enflasyonu görmek isteyecektir" dedi.

Gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 7,80'lere kadar çıktığını, daha sonra yüzde 7,60'lara kadar gerilediğini anımsatan Reçber, şunları kaydetti: "Piyasalara etkisi çok da negatif etki olmadı. Merkez Bankası kontrollü bir karar verdi. Bu yıl içinde politika faizinde bir değişiklik beklemiyorum. Belki faiz koridorunda bir miktar değişikliğe gidebilir. Almış olduğu karar normal bir karar."

Ekonomist Uğur Gürses

[PAGE]


Ekonomist Uğur Gürses

"Merkez Bankası zaten yüzde 5-11,5 bandında tuttuğu bir koridorda, piyasaya verdiği paranın faiz ortalamasını günlük olarak ayarlama olanağına sahipti. Kur seviyesi ve enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak, faizi yukarı ya da aşağı yönde çekebiliyor. Nitekim bankanın piyasaya verdiği paranın son bir aylık ortalama faizi, geçen ay aynı dönemdeki ortalamaya göre 1 puandan fazla aşağı çekildi. Bandı daraltmak, Merkez Bankası için bu politika aracını kullanırken sahip olduğu esneklikten de vazgeçmek demek. Sonuçta da faiz bandını beklediğim gibi değiştirmedi. Yükselen ham petrol fiyatları ve fiyatlama davranışlarına ilişkin tereddütü ile Avrupa'daki belirsizlik ve buna bağlı döviz kuru gelişimi konusunda henüz bankanın rahatlamamış olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden 'esneklik' olarak gördüğü koridoru değiştirmek istemiyor."

Meclis'te kavga: Vekiller birbirine girdi CrowdStrike, küresel yazılım sorununa neden olan hatayı açıkladı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Borsa günü düşüşle tamamladı Bombalı saldırı faili Rus terörist Bodrum'da yakalandı