Ekonomistler, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini nasıl değerlendirdi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yılı 3. Enflasyon Raporu sunumu gerçekleşti. TCMB Başkanı Fatih Karahan ve yardımcıları Hatice Karahan ve Cevdet Akçay'ın konuşmalarına yönelik ekonomistler dikkat çeken yorumlarda bulundu. İşte Timothy Ash ve Hakan Kara dahil ekonomistlerin enflasyon raporu değerlendirmeleri...

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yılına dair 3. Enflasyon Raporu sunumu gerçekleştirildi. Sunum sırasında güncel ekonomik verilere ve enflasyon gündemine ilişkin değerlendirmelerini paylaşan TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan ve başkan yardımcıları Prof. Dr. Hatice Karahan ve Dr. Cevdet Akçay, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Ekonomi dünyasının önde gelen isimleri TCMB 3. Enflasyon Raporu sunumuna ilişkin değerlendirme ve yorumlarını paylaşmaya başladı. İngiliz ekonomist Timothy Ash ve Prof. Dr. Hakan Kara'nın da dahil olduğu ekonomistlerin enflasyon raporu yorumları şöyle:

"TCMB, gelişmekte olan ülkelerdeki en güvenilir merkez bankalarından biri olma yolunda ilerliyor"

Enflasyon raporuna yönük resmi X (Twitter) hesabı üzerindem değerlendirme yapan İngiliz ekonomist Timothy Ash, sunum için "bir başka ortodoks ve güvenilir sunum" değerlendirmesini yaparak "Mega etkileyici sunum ve ardından soru-cevap. Önceki yönetime göre gece gündüz ilerleme gibi. TCMB, gelişmekte olan ülkelerdeki en güvenilir merkez bankalarından biri olma yolunda ilerliyor. Şimdi sadece daha düşük enflasyon sağlamaları gerekiyor. Geçmişteki hatalar göz önüne alındığında kolay değil” ifadelerini kullandı.

"Faizi düşürmek için hala acele etmiyor"

Ash, değerlendirmelerinde ayrıca şu ifadelere de yer verdi:

"24', 25 ve 26'nın sonu enflasyon tahminleri yüzde 38, yüzde 14 ve yüzde 9 olarak değişmedi. İç talep yavaşlarken hala oldukça dirençli olduğu için politika oranlarını düşürmek için hala acele etmiyor."

"Analizlere dair olumlu görüşlerim tahminler için geçerli değil"

X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında sunumu "Teknik olarak doyurucu ve bilgilendirici" olarak nitelendiren Prof. Dr. Hakan Kara, "Rapor kritik konularda detaylı analiz ve tespitler içeriyor. Emeği geçenlerin eline sağlık" ifadelerini kullandı.

Raporda yer alan analizlere dair olumlu görüşlerinin tahminler için geçerli olmadığını ifade eden Kara, “Yıl sonu enflasyon tahmin aralığı 34-42 olarak tutulmuş. Muhtemelen beklentiler bozulmasın diye değiştirilmemiş, fakat böyle tahmin vermek raporun inandırıcılığını zayıflatıyor" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de maymun çiçeği ve Covid-19 var mı? Zemini kaya gibi sağlam! Naci Görür'den 'dinamit'li mesaj Rusya’nın sınırdaki Belgorod bölgesinde acil durum ilan edildi Pegasus'ta ucuz bilet kampanyası: Sınırlı sayıda... CHP, sokak hayvanları için yarın AYM'ye gidiyor