e-ticaret hacmi 2013'te 35 milyar lira oldu
Türkiye'nin e-ticaret hacmi, 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 40 büyüyerek 35 milyar lira oldu
Abone olANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de e-ticaret hacminin 2013'te, bir önceki yıla göre yüzde 40 büyüme göstererek 35 milyar liraya ulaştığını bildirdi. e-ticaretin yeniden düzenlenerek, Tüketici Kanunu'nda yasal alt yapısının geliştirildiğini belirten Palandöken, "Ancak yine de tüketiciyi rastgele sitelerden alışveriş yapmamaları konusunda uyarmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dolandırıcıların da "cirit atmaya" başladığına dikkati çekti.
Akıllı cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve tabletlerin iş ve alışveriş için yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandığına işaret eden Palandöken, belirli ürünler satan e-ticaret siteleri, işini geliştirmek isteyen KOBİ'lerin ve müşterisine daha iyi hizmet vermek isteyen esnafın hızla "e-ticaret dünyasına" girdiğini kaydetti.
Öte yandan, sahte e-ticaret sitelerinin de çoğaldığını ve bunun önemli bir problem olduğunu belirten Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Vatandaşımız, değerinin çok altında satılan mallar karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum. Türkiye'de e-ticaret hacmi 2013'te, bir önceki yıla göre yüzde 40 büyüme göstererek 35 milyar liraya ulaştı. Yeni işler, yeni fırsatlar doğuran e-ticaret yeniden düzenlenerek Tüketici Kanunu'nda yasal alt yapısı da geliştiriliyor ancak yine de tüketiciyi rastgele sitelerden alışveriş yapmamaları konusunda uyarmak gerekiyor. Mutlaka ürünlerinizi değiştirebileceğiniz, ödemelerinizin güvende olduğu sistemleri olan siteleri seçin. Satın alırken ekranda beğendiğiniz bir giysiyi, elektronik bir eşyayı elinize geçtiği zaman beğenmeyebilirsiniz. Değiştirme garantisi olacak siteleri tercih edin. Bazen hiç ihtiyacınız yokken satın alma ihtiyacınızı tetikleyen, sanki o an almazsan bir daha alamayacakmışsın gibi bir algı oluşturan 'özel alışveriş' (private shopping) sitelerine de dikkat edin. Ödemeyi yaptıktan sonra 'neden aldım ben bunu?' demeyin."