e-ticaret 10 milyar doların üzerinde
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye'de geçen yıl e-ticaret rakamının 20 milyar lira olduğunu belirtti.
Abone olİSTANBUL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugün ülkelerin ortalama gayri safi milli hasılalarının yüzde 5'inin internet üzerinden oluştuğunu, e- ticaretin İngiltere'de yüzde 8, ABD'de yüzde 7 civarında olduğunu, Çin'de bile yüzde 5,5'e ulaştığını belirterek, "Türkiye'de geçen yıl e-ticaret rakamı 20 milyar lira, 10 milyar doların üzerine çıktı" dedi.
Bakan Yıldırım, "İnternetin Ekonomi ve Sosyal Hayata Etkileri" konferansında yaptığı konuşmada, internetin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatta gittikçe yaygın bir şekilde yer aldığını kaydetti.
Ülkeler, bölgeler ve aynı ülkenin farklı yerlerine göre iletişimde fırsat eşitliğinin değiştiğini anlatan Yıldırım, dünya nüfusunun sadece üçte birinin internet üzerinden birbiriyle iletişim halinde olduğunu hatırlattı.
Bunun düşük bir oran olduğunu ifade eden Yıldırım, bütün insanlar internet üzerinden birbiriyle iletişim halinde olduğunda, barış içinde bir dünyanın söz konusu olabileceğini, aksi halde bölgesel ve küresel sorunların süreceğini dile getirdi. Yıldırım, gelişmiş ülkelerin, bu alandaki sorumluluklarını yeterince yerine getirmediğini söyledi.
Bilişimin yaşam tarzlarını, alışkanlıkları, iş yapma usullerini değiştirdiğini anımsatan Yıldırım, "Bugün ülkelerin ortalama gayri safi milli hasılalarının yüzde 5'i internet üzerinden oluşuyor. E- ticaret İngiltere'de yüzde 8, ABD'de yüzde 7 civarında, Çin'de bile yüzde 5,5'e ulaşmış. Türkiye;de geçen yıl e-ticaret rakamı 20 milyar lira 10 milyar doların üzerine çıktı. Her geçen gün de artıyor" diye konuştu.
50 milyar makine, cihaz birbiriyle konuşur hale gelecek
"Alın teri" kavramının yerini "akıl teri"nin aldığını vurgulayan Yıldırım, artık bir çok önemli işin insan aklıyla yapılır hale geldiğine işaret etti.
İnsan aklıyla yapılan işlerin interneti günümüzün en önemli araçlarından biri haline getirdiğini vurgulayan Yıldırım, "Gelecek 20 yıl içinde 50 milyar makine, cihaz birbiriyle konuşur hale gelecek" dedi.
İnsanların bilgisayar okur-yazarı haline getirilmesinin önemine dikkati çeken Yıldırım, bilgiye nasıl ulaşılacağının, bilginin ekonomik faydaya nasıl dönüştürüleceğinin öğretilmesinin taşıdığı önemi vurguladı.