Doğulu işkadınları, ihracat için Ermenistan’a kapı istiyor

Irak ve Ermenistan’dan sonra Gürcistan’a açılmayı planlayan iş kadınları Ermenistan Sınır Kapısı ile ihracatlarının yüzde 50 artacağını düşünüyor.

Abone ol

MAHİR SOLMAZ

DİYARBAKIR - Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevin İl, Ermenistan’a Gürcistan üzerinden yaptıkları ihracatın maliyetlerini yüzde 300 yükselttiğini belirterek, Ermenistan Sınır Kapısı açılırsa ihracatlarının yüzde 50 artacağını söyledi.

2011 yılında 2’si Van’dan 3’ü Mardin’den 30 işkadınıyla DOGÜNKAD’ı kurduklarını belirten Nevin İl, “Diyarbakır OSB’de üretim yapan 5 işkadınıydık. Sorunlarımıza çözüm bulamıyorduk. Cinsiyet ayrımcılığını hissetmeye başlamıştık. Dernek çatısı altında birleşmeye karar verdik” dedi.

Derneğe üye olmak için en az 5 kişinin istihdam edilmesi şartını getirdiklerini belirten İl, “Danışma kurulunu o yüzden kurduk. 6 ay başvuru yapan kişiyi izliyoruz. Bize uygunsa üyelik veriyoruz. Şu anda 20 aday üyelik başvurusu var. Bunun yanı sıra çeşitli illerde temsilcilik verdiğimiz iş kadınlarımızla toplam 40 üyemiz var. Bu 40 üye 700 kişiyi istihdam ediyor. İstihdam edilenlerin yüzde 80’i erkek” ifadesini kullandı.

Merkezi İstanbul’da bulunan Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu’nun bölgedeki faaliyetlerini DOGÜNKAD’ın yürüttüğünü kaydeden İl, “Toplu iş yerlerinin olduğu yerlerde kreş açma hedefimiz var. Sınır ülkelerle projeler düşündük. 2 ülke ile gerçekleştirdik. İlk olarak Ermenistan İş Kadınları Konseyi ile ortak bir proje yaptık. Karşılıklı 10 firma ile işbirliği sözleşmesi imzaladık. Ermenistan’a bütün kapılar kapalı. Bu nedenle Gürcistan üzerinde ürün gönderiyoruz. Bu da maliyetlerimizi yüzde 300 artırıyor. Biz burda araba ile 6 saatte gidebilecekken, otobüs ile 35 saatte ancak gidebildik. 4 defa biz gittik 4 defa onlar geldi. Çok güzel dostluklar ve işbirlikleri oluştu. Sınır kapılarının açılması gerekiyor. Bu ticaret hayatımız açısından çok önemli. Kapıların açılması durumunda ihracatımız yüzde 50 artar”diye konuştu.

Erbil’de danışma merkezi açtık

Irak Kürdistan İşkadınları Derneği ile işbirliği yaptıklarını aktaran İl, “Karşılıklı iş kadınlarına danışmanlık hizmeti verdik. Daha çok verim alabilmek için Erbil’de bütün işkadınlarına tek noktadan danışmanlık hizmeti verecek bir merkez açtık. Ortadoğu’daki bütün işkadınlarını önce Erbil’de daha sonra Diyarbakır’da bir araya getireceğiz. Üçüncü sınır projemizi ise Gürcistan’a gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu. Bütün projelerini kendi öz kaynakları ile gerçekleştirdiklerini, hiçbir yerden maddi bir destek almadıklarını vurgulayan İl, “Ancak yararlı gördüğümüz finans destekli projeleri profesyonel kadrolarla hayata geçirebiliriz” şeklinde konuştu.

Kadın istihdamını yüzde 30'a çıkaracağız

Çalışmalarında ağırlığı kadın istihdamına verdiklerini kaydeden Nevin İl, “Kadın istihdamnı kayıt içine çekmek için çalışıyoruz. Üyelerimiz tarafından derlenen bilgileri rapor haline getirip ilgili bakanlıklara sunacağız. Kendi iş yerlerimizde kadın istihdamını en az yüzde 30’a çıkarmak istiyoruz. Ben işyerinde bir kadına forklift kullanmayı öğrettim. Kadınların rahat olmasını önce işverenler sağlamalı” dedi. 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı