Doğu Karadeniz'e kalkınma destekli 'Çikolata Vadisi'

DOKA ilk etapta 5.5 milyon euro harcayarak Ordu’da 34 işletmenin üretim yapabileceği Çikolata Vadisi kuracak.

Abone ol

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA) bugüne kadar 530 projeye 48.5 milyon lira kaynak sağladı. Eş finansmanlarla birlikte DOKA'nın harekete geçirdiği yatırım miktarı yaklaşık 100 milyon lirayı buluyor. DOKA aracılığıyla uygulanan projeler tamamlandığında yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanmış olacak. DOKA, "Dengeli mekânsal gelişimle kırsalla bağlantılarını güçlendirmiş, ekonomik rekabetçiliği kazanmış, insanı ekonomik ve sosyal bakımdan kalkınmış bir bölge olmak vizyonu" ile çalışıyor. Bölgelerine büyük yatırımı artırmak için etkin tanıtımın önemli olduğunu vurgulayan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, "Ulusal ve uluslararası organizasyonlarında bölgenin temsilini yapmak önem arz ediyor. Örneğin biz eko-turizm konferansı ve Rus işadamlarının bölgeye davet ettiğimiz organizasyonlar gerçekleştirdik" diye konuştu. 

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın gerçekleştirdiği projeler arasında Çikolata Vadisi projesi dikkat çekiyor. Çikolata Vadisi projesiyle Ordu'da 34 işletmenin üretim yapabileceği, Ar-Ge çalışmalarının yürütüleceği bir bölge yaratılması amaçlanıyor. Fizibilite çalışması tamamlandı. Çekirdek proje tasarlandı. Çikolata Vadisi projesine 10 milyon euro yatırım yapılacak. Ordu'da yeni yapılacak havaalanının yanındaki dolgu alanda kurulacak olan vadinin temel hedefi, çikolata, fındık ve benzeri ürünlerin Ar-Ge'sinin yapılarak yeni ürün ve markalar geliştirilmesi. Vadide butik işletmelerin yanı sıra ürünlerin satılabileceği konseptte dükkanlar da olacak. Proje kapsamında bir de fındık ve çikolata müzesi kurulacak. Üretim, tesisin arka tarafında, satış ön tarafta yapılacak. Proje 5 milyon lira bütçeli. DOKA'nın desteği ise 4 milyonu buluyor. 

Kürtün Barajı kıyısı 'turistik' çehre kazandı 

DOKA Bölgesi'nin en az gelişmiş ili Gümüşhane'de Kürtün Barajı kıyı bandı çevre tasarım projesi geliştirdi. Projeyle, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin iklim ve doğal koşullarını taşıyan Özkürtün ilçesindeki doğal ve tarihi varlıkların turistik değerinin artırılması, ilçe ve çevresindeki sosyo-kültürel bir alanın oluşumu amaçlanıyor. Gümüşhane'deki Kürtün Barajı su tuttuktan sonra göl kenarındaki binalar tamamen kamulaştırılarak yıkıldı. Kürtün'e gelen ziyaretçilerin gezebilecekleri, dinlenebilecekleri ortamlar oluşturmak amacıyla Kürtün Barajı göl alanı üzerinde yaklaşık 50 dönümlük arazi üzerinde yürüyüş yolları, piknik alanları, kamelyalar, seyir balkonları, balık tutma platformları, lokanta ve yöresel satış reyonlarından oluşan bir merkez oluşturuldu. Kürtün'ün çevresinde Örümcek Ormanları, Karaca Mağarası, Kadırga, Kazıkbeli ve Güvende yaylaları, Erikbeli ve Sazalan mesire yerleri gibi turistik alanlar bulunuyor. Toplam bedeli 241 bin lira olan projeye DOKA, 180 bin lira destek sağladı.

Giresun'da 10 adet fındık büfe

DOKA desteğiyle Giresun'da fındığa benzeyen büfe tasarlandı. "Fındık Büfeler, Giresun merkez ve kıyı ilçelerine montajı yapılarak faaliyete başladı. Proje kapsamında belirli noktalara yerleştirilen 10 tane Fındık Büfe 10 kişiye iş alanı sağladı. Fındık büfeler yol kenarlarındaki değişik görünümde olan satış stantlarıyla ilgi çekerken 177 bin lira olan proje bütçesinin 133 bin lirası DOKA tarafından sağlandı.

Tarihi konak butik otel oldu

1856'da yapılan Hacıyakupoğlu Konağı'nın restorasyonu DOKA desteğiyle tamamlandı. Konağın restorasyon çalışmalarının 786 bin liralık bütçesinin 465 bin lirası Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Konak restorasyonunun tamamlanmasının ardından ihalesi yapılarak Kalafatoğlu Dış Ticaret tarafından butik otel olarak işletilmek üzere kiralandı. 10 odayla hizmet verecek olan otel yaklaşık 15 kişiye de iş imkanı sağlayacak.
 
"Quick" Karadeniz pidesi üretti

Ordu'da faaliyet gösteren Aktaş Pide, "Quick Pide" markasıyla donmuş karadeniz pidesi üretimine geçti. Yatırım tutarı 246 bin lira olan projeye DOKA 123 bin destek sağladı. Proje sonrasında ilk şube Ordu'da açıldı. Standart üretim modeliyle 2013 yılında Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun, Çorum ve Antalya gibi illerde 12 şube daha açıldı. Geleneksel bir lezzet olan pidenin hazır tüketim modeline uygun bir şekilde dondurulmuş olarak şubelere gönderilmesi ve pizza, hamburger gibi ürünlere yurt içinde rakip olmasının planlandığı iş modeli bölgede yenilikçi bir fikir olarak değerlendiriliyor. Şirket, şimdi ihracat pazarına girmeyi hedefliyor.

Ayrıntılar gazeteniz DÜNYA'da...

Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarılıyor Işıkhan: Kamu personeli sorunları çözüme kavuşturuldu Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması