Devlet 570 bin baş hayvan ithal edecek

Canlı hayvan ithalatında yeni bir dönem başladı. Özel sektörün hayvan ithalatı durdurulurken, besilik ve damızlık hayvan ithalatının devlet kurumları tarafından yapılması kararı alındı.

Abone ol

Ali EKBER YILDIRIM

İZMİR - Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile canlı hayvan ithalatının devlet kurumları tarafından yapılması benimsendi. Buna göre, Bakanlar Kurulu kararı ile, Et ve Süt Kurumu’na (ESK) 400 bin baş besilik dana, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne (Tİ- GEM) 150 bin baş damızlık düve ve 20 bin baş koyun keçinin gümrüksüz ithal edilmesi için yetki verildi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nce Kullanılmak Üzere Canlı Hayvan İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar 3 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararına göre, ESK 31 Aralık 2016'ya kadar 400 bin baş besilik dana ithal edecek. İthal edilecek danalar ihtiyacı olan yetiştiricilere satılacak. 

TİGEM damızlık ithal edecek 

Et ve Süt Kurumu besilik dana ithalatı için yetkilendirilirken, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ise damızlık ithalatı yapacak. Bakanlar Kurulu kararına göre bu yılın sonuna kadar TİGEM tarafından 150 bin baş damızlık sığır ithal edilerek talep eden yetiştiricilere satılacak. Ayrıca 31 Aralık 2016 tarihine kadar sıfır gümrükle ithalat yetkisi verilen 20 bin baş koyun ve keçide yine TİGEM tarafından ithal edilecek. 

Besilik dana ithalatında olduğu gibi damızlık hayvan ithalatında da özel sektörün ithalat yapması olanaksız hale geldi. Damızlık hayvan ithalatında cinsine göre %60 ile %135 oranında gümrük vergisi uygulanacak. Bu vergi oranıyla özel sektörün damızlık hayvan ithal etmesi mümkün değil. Damızlık ithalatı sıfır gümrükle sadece Tİ- GEM yapabilecek. 

Et ithalatına izin yok 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan dün sabah Bereket TV’de katıldığı programda Bakanlar Kurulu kararını şöyle değerlendirdi: “2010'da kırmızı et krizi yaşandı. O dönem sıfır gümrükle et ve canlı hayvan ithal edildi. 2013'te ithalat durduruldu. 2014 Kasım'dan itibaren kontrollü olarak besilik hayvan ithalatı başladı. 2014’te 17 bin, 2015’te 317 bin ve 2016’da 150 bin besilik dana ithalatı yapıldı. Hayvancılık stratejimize göre, bakanımızın talimatı ile bundan sonra ithalat tek elden yapılacak. Yetiştiricilerimizin gidip Avrupa’dan hayvan ithal etmesi çok zor. Biz onlar adına yapacağız. TİGEM damızlık, ESK da besilik hayvan getirecek ve yetiştiricilere verecek. Bu ithalat yapılırken üretici gözetilecek. Ancak, ihtiyacımız olan canlı hayvan ithal edilecek.”

“Hayvan varlığı yeterli, tüketimi artırmamız gerekiyor” 

Hüseyin GÖKÇE  

ANKARA - İthalata açılan 20 bin hayvan sayısının sembolik olduğunu ve kararı saygıyla karşıladıklarını belirten Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvan coğrafyası olan Türkiye’de 44 milyon küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve insanların beslenmese ihtiyacına cevap verebilecek durumda olduğunu kaydetti. Sektörün daha iyi yere gelmesi için yeni bir yol haritası belirlediklerine dikkat çeken Çelik, “Son beş yılda sektörümüz yüzde 12 civarında büyüdü. Bu gelişimde bakanlığımızın küçükbaş hayvancılığa vermiş olduğu desteklerin büyük rolü oldu. . Bizim ana hedefi miz öncelikle daha çok üretmenin yanında ülkemiz insanlarının koyun keçi eti ve süt ürünlerini tüketmelerini sağlamak ve dünya ülkelerine de canlı koyun keçi ihraç etmektir.” 

Özel sektöre yüzde 7.8 gümrük vergisiyle ithalat yetkisi 

Bakanlar Kurulu, İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’da değişiklik yaparak, bazı canlı hayvan türlerinde gümrük vergisi oranlarını yüzde 7.8’e kadar düşürdü. Başka bir ifade ile özel sektör de artık indirimli gümrük oranları üzerinden canlı hayvan ithalatı yapabilecek. Bu karar yayın tarihinden 60 gün sonra yürürlüğe girecek. Buna göre 0102.21.10.00.00.00 GTİP’li doğurmamış dişi sığı, 0102.21.30.00.00 GTİP’li inek ve 0102.21.90.00.00 GTİP’li ‘diğerleri’ başlığında yer alan canlı hayvan ithalatında gümrük vergisi oranları yüzde 7.8 olarak belirlendi. Ağırlığı 80 kg’ı geçmeyen hayvanlar için ise gümrük vergisi oranları yüzde 60’a düşürüldü.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı