Cemil Ertem: Korumacılıkta ilk adımı atan kaybeden olur
Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, "Alınacak önlemlerle orta vadeli pamuk üretimini artırırken kısa vadede daha uygun şartlarda, daha ucuz ve daha kaliteli pamuk ithalatı sağlayabiliriz. Günün sonunda korumacılıkta ilk adımı atan ticaret savaşının kaybedeni olur" dedi.
Abone olABD'nin çelik ithalatına vergi kararına daha önce Türkiye'nin pamuk ile cevap vermeye hazırlandığını belirten Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, daha kalıcı önlemlerle bunu devam ettirebileceklerini söyledi.
Trump, mart başında yaptığı açıklamada ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini duyurdu. Ertem, 6 Mart'ta Milliyet Gazetesi'nde yer alan yazısında ise, "Türkiye başta olmak üzere, ABD'nin bu vergi salmasından etkilenecek ülkeler de şimdi ABD'ye alternatif ürünlerde -örneğin Türkiye pamukta- cevap vermeye hazırlanıyor" demişti.
Bugün TRT Haber'in canlı yayınında konuşan Ertem, pamuğa ek vergi ile karşılık verilmesi konusunun hatırlatılması üzerine, "Burada daha kalıcı önlemlerle biz bunu devam ettirebiliriz hem farklı ülkelerden tedariki sağlayabiliriz" açıklamasını yaptı.
Pamuğa vergi konulduğunda içerideki pamuk fiyatlarının artacağı ve tekstil sektörünün zor durumda kalacağı gibi bir durumun söz konusu olmayacağını, Türkiye'nin pamuk üretimini hızla yukarı çekebilecek potansiyele sahip bir ülke olduğunu söyleyen Ertem, "Yapacağımız düzenlemeler ve alınacak önlemlerle orta vadeli pamuk üretimini artırırken kısa vadede daha uygun şartlarda, daha ucuz ve daha kaliteli pamuk ithalatı sağlayabiliriz ABD dışında. Günün sonunda korumacılıkta ilk adımı atan ticaret savaşının kaybedeni olur" dedi.
Türkiye'nin pazar ve ithalat çeşitlenmesinde geçmiş yıllara göre ciddi avantajları olduğunu, ciddi dinamiklere ve imkanlara sahip olduğunu söyleyen ertem, "Dolayısıyla bizim ticaret savaşında atacağımız adımlar sayılamayacak kadar çoktur ve bu adımları attığımız zaman orta ve uzun vadede Türkiye bundan kazançlı çıkacaktır" diye konuştu.
Moodys's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesi kararına yönelik olarak Ertem, derecelendirme kurumlarının etkilerinin artık hemen hemen olmadığını, Türkiye'nin bu kurumlarla yaptığı anlaşmaları da gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
KGF'de ikinci faz kullanımının başladığını hatırlatan Ertem, özellikle ihracat kredilerinde ve sanayi bazlı kredilerde ciddi talepler olduğunu belirtti.
Enflasyon konusuna da değinen Ertem, finansman maliyetlerindeki sorunlar giderilince enflasyonda orta ve uzun vadeli kalıcı düşüşlerin sağlanacağını söyledi.