Çamuru kurutacak, ithalatı durduracak
Organize sanayi bölgelerindeki arıtma tesislerinden çıkan çamurların kurutulması için makine ithalatı bağımlılığı ortadan kalkıyor. Uludağ Üniversitesi ile işbirliğine giden Çevre Ekipman AŞ, Türkiye’nin ilk yerli çamur kurutma makinesini imal etti
Abone olGÜLAY SOYDAN PEHLEVAN-BURSA
Üniversite-sanayi işbirliği çevre için çok önemli olan bir soruna çözüm getirdi. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi’nden teknik destek alan Dağlıoğlu Şirketler Grubu bünyesindeki Çevre Ekipman AŞ, üç yıllık çalışmasını sonuçlandırarak, Türkiye’nin ilk yerli çamur kurutma makinesine imza attı.
Arıtma tesislerinden çıkan çamurun kurutulması işleminde kullanılacak makine imalatında başarıya ulaştıklarını söyleyen firma sahibi Erol Dağlıoğlu, “Makine imalatını Ar-Ge, prototip çalışması ve uzun denemelerden sonra gerçekleştirdik. Yaklaşık 3 yıl bu makine üzerinde çalıştık. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi ile 1,5 yıllık bir çalışmamız oldu. Yaklaşık 1 milyon TL’lik Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik” dedi.
"Makinemizin enerji ve işçilik maliyeti daha düşük"
Organize sanayi bölgelerindeki arıtma tesislerinden çıkan çamurların yıllardır büyük sorun oluşturduğunu vurgulayan Dağlıoğlu, Türkiye’de çamur kurutma makinelerinin ithalata dayalı olduğunu, bunun da yüksek maliyetler doğurduğunu savundu. İthal makinelerin aynı zamanda yüksek enerji tüketimine neden olduğunun altını çizen Dağlıoğlu, “Yüzde 100 yerli bir makine imal ettik. Enerji ve işçilik ihtiyacı ithal makinelere göre daha düşük. Bir ton sanayi çamurunu yüzde 20’si katı madde, yüzde 15’i nem olmak üzere 350 kiloya indiriyor. Organize sanayi bölgelerindeki arıtma tesislerinden çıkan çamurun oluşturduğu çevre sorununa da çözüm getiriyor” açıklamasını yaptı.
İthallere göre yüzde 50 fiyat avantajı sunuyor
Sertifika süreci tamamlanan çamur kurutma makinesinin yaklaşık 1,5 yıldır Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) çalıştığını dile getiren Dağlıoğlu, yerli üretim makineleri ile ayrıca yaklaşık 3 milyon euroya kadar kurulan ithal ürünlere göre yüzde 50 fiyat avantajı sunduklarına değindi. Dağlıoğlu, yerli çamur kurutma makinesini bir adım ileri taşıma hedefiyle yeni projeler ürettiklerine de dikkati çekti. Özellikle enerji tasarrufuna yoğunlaştıklarını söyleyen Dağlıoğlu, “Yerli çamur kurutma makinesinin ikinci bir makine ile desteklenip kurutulmuş çamurun aynı zamanda yakılması ve çıkan enerjiden de elektrik üretilmesi gibi bir proje üzerinde çalışıyoruz. 3 bin kaloriye yakın bir ürün çıkıyor. Bu ürünü çıktığı yerde yakıp enerjiye dönüştürmek istiyoruz. Yani atık enerjinin tümünü kullanacağız. Şu an yakma çalışmaları ile ilgili Ar-Ge yürütüyoruz” bilgilerini verdi.
Firmalarını tek çatı altında toplayacak
Dağlıoğlu bünyesinde Çevre Ekipman ile birlikte toplam 10 şirketin bulunduğunu dile getiren Dağlıoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı:“Katı yakıt sektöründe 21 yıllık bir geçmişe sahibiz. Son dönemde kurucu ortakları arasında bulunduğumuz Kent Solar ve Solar Kent ile hidroelektrik ve güneş santrali yatırımlarına da yöneldik. İnşaat ve kanatlı sektörü gibi farklı alanlarda da faaliyet gösteriyoruz. Türkiye ile büyümeye devam ediyoruz. Bu yıl toplam 10 milyon liralık yatırım öngörümüz var. Bünyemizdeki 10 şirketi tek çatı altında toplayacağız. Bu doğrultuda İzmir yolunda hali hazırda olan arsamız üzerinde yatırıma hazırlanıyoruz.”
Erol Dağlıoğlu, uzun vadeli planları arasında Bandırma ya da Orhangazi bölgesinde yaklaşık 5,5 milyon dolarlık şantiye yatırımı bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Yeni projelere odaklandı
Yerli çamur kurutma makinesini bir adım ileri taşıma hedefiyle yeni projeler tasarladıklarını söyleyen Dağlıoğlu, özellikle enerji tasarrufuna yoğunlaştıklarını vurguladı. Dağlıoğlu, “Yerli çamur kurutma makinesini ikinci bir makine ile destekleyeceğiz. Kurutulmuş çamurun yakılması ve çıkan enerjiden de elektrik üretilmesi gibi bir proje üzerinde çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.