Büyüme yüzde 5'in üzerinde olabilir
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin yüzde 5'e yakın, hatta yüzde 5'in üzerinde bir büyüme gerçekleştirecek performansı gösterebileceğini düşündüğünü belirtti.
Abone olİSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2010 yılında yüzde 9,2'lik büyümenin arkasından yüzde 8,5'luk büyümeyi gösteren Türkiye'nin, orta vadeli programda yüzde 4'lük ekonomik büyüme konsa da yüzde 5'e yakın, hatta yüzde 5'in üzerinde bir büyüme gerçekleştirecek performansı gösterebileceğini bildirdi.
Forum İstanbul 2012'nin açılışında konuşan Çağlayan, Avrupa'da yaşanan krize rağmen Türkiye'nin kriz kelimesini lugatından çıkardığını, krizi kelimesini "adeta kullanılmamak üzere çöpe attığını" söyledi.
Avrupa ekonomisinin 2011 yılında yüzde 1,5 büyüdüğünü hatırlatan Çağlayan, "Eğer Türkiye, AB üyesi bir ülke olsaydı, AB'nin 28. üyesi olsaydı bugün Türkiye AB ekonomisine 0,3 daha büyüme katkısı verecek, AB ekonomisi yüzde 1,5 değil 1,8 büyüyecekti. Belki Avrupa'da bu kadar hükümetler istifa etmeyecekti, belki bu kadar şirketler batmayacaktı, belki bu kadar işsizlik olmayacaktı" dedi.
Türkiye ekonomisinin son derece önemli ve kararlı bir şekilde yoluna devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye ekonomisi 2011 yılında dünyanın ikinci büyüyen ekonomisi oldu. 2010 yılında yüzde 9,2'lik büyümenin arkasından yüzde 8,5'luk büyümeyi gösteren Türkiye, bu yıl da her ne kadar orta vadeli programda yüzde 4'lük bir ekonomik büyüme konsa da bana göre, Ekonomi Bakanı olarak ticaretin sürekli içinde olan biri olarak yüzde 5'e yakın, hatta yüzde 5'in üzerinde bir büyüme gerçekleştirecek performansı gösterebileceğini düşünüyorum. Türkiye, en az yüzde 5'lik büyümeye mahkum olan bir ülkedir. Çünkü bizim 2023 ideallerimiz, 2023 hedeflerimiz var. Biz istiyoruz ki 2023 yılında Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girsin."
İstihdam Projesi önümüzdeki günlerde açıklanacak
Yeni teşvik sisteminin, yüksek katma değerli ürünler üreten ve çeşitli sebeplerle bugüne kadar üretilemeyen ürünleri üretecek bir mekanizmayı oluşturduğunu ifade eden Çağlayan, teşvik sisteminin, dünyadaki tüm yatırımcıların ilgisini çektiğini söyledi.
Çağlayan, dünyanın en önemli ve iddialı teşvik sistemini bu dönemde yaptıklarını anlatarak, şunları aktardı:
"Yeni teşvik sisteminin, STK'ların yüzde 90'ının beğenisini kazanması Türk özel sektörüne cevap verecek şekilde hazırlanmasındandır. Türkiye'nin sanayide yüzde 43 ithalata bağlı olan yönünü mutlaka değiştirme noktasında kararlılığımızı ifade etmek istiyorum. Türkiye her geçen gün yatırım ortamını geliştiren, kolaylaştıran, bilhassa yurt dışından gelenlere gerek hukuki gerek banka işlemlerinde kamu işlemlerinde en iyi yapılanmaları ortaya koymaya devam edecektir. Cari açığı ve işsizliği çözmede son derece kararlıyız. Önümüzdeki günlerde İstihdam Projesini de açıklayacağız. Teşvik sisteminde yeni yatırımlara çok büyük destekler verilecek. Mevcut işletmelerin iş gücü maliyetlerini düşürülmesi ve rekabet güçlerinin arttırılması konusunda son derece önemli olacak proje de Türk özel sektörü daha fazla haz alacaktır. Türkiye yatırım için dünyanın en cazip ülkelerinin başında gelecektir."